Ayşe Öğretmen davasında Beyaz, tanık olarak ifade verecek

Katıldığı televizyon programındaki sözleri nedeniyle yargılanan Ayşe Öğretmen, ‘Sivil mağdurlara dikkat çektim. Kimseyi övmedim. Söylediklerimin arkasındayım’ dedi. Mahkeme heyeti, Beyazıt Öztürk’ün tanık olarak çağrılmasına karar vererek, davayı 30 Kasım’a erteledi.

Yayınlanma: 23.09.2016 - 12:10
Abone Ol google-news

<video:460966>



Kanal D’deki Beyaz Show’a bağlanarak Güneydoğu’daki çatışma ortamını anlatıp, “Analar ağlamasın, çocuklar ölmesin” diyen öğretmen Ayşe Çelik ve Çelik’e destek olmak için kendilerini ihbar eden 38 kişi, dün, “terör örgütü propagandası” yaptıkları iddiasıyla yargıç karşısına çıktı. Ayşe Çelik, “Sivil mağdurlara dikkat çektim. Kimseyi suçlamadım ve övmedim. Sözlerimi tekrarlıyorum” dedi.

Bakırköy 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın ilk duruşmasına, Ayşe Çelik, Oya Baydar, Prof. Gençay Gürsoy, Prof. Dr. Ayşe Erzan, avukatlar Bahri Belen, Ergin Cinmen, sanatçı Ferhat Tunç, müzisyen Şanar Yurdatapan, tiyatrocu ve yazar Orhan Alkaya, CHP PM üyesi Gülseren Onanç’ın aralarında bulunduğu tüm sanıklar katıldı. Savunmasında, Diyarbakır Silvan’da yaşadığını belirten Çelik, konuşmasını bölgede ölen, ağlayan ve aç kalan bütün insanlar için yaptığını söyledi. Çelik, “Konuşmamda sivil olan mağdurların hayatına dikkat çektim. Mağdurlardan biri benim. Buralar da yaşananlar ekranlarda çok farklı anlatılıyordu. İnsan olarak biraz daha hassasiyetle yaklaşın görün, duyun ve bize el verin istedim. İnsanlar ölmesin, çocuklar ölmesin, anneler ağlamasın diyerek yaşanan trajediye vurgu yapıp medyanın duyarsızlığına dikkat çektim. Ancak yaptığım bu konuşma birtakım milliyetçi hezeyan içinde bulunan kişilerce sosyal medyada çarpıtılarak adeta benim örgüt propagandası yaptığım şeklinde kampanyaya dönüştürüldü. Hakkımda soruşturma açılarak gözaltına alındım, medya eliyle linç edildim” dedi.



Bu ayıbı yaşamayın

Çelik’e destek oldukları için yargılanan 38 kişinin ortak savunmasını yazar Oya Baydar okudu. Baydar, özetle şunları söyledi: “İnsanlığın en temel vicdani değerlerini savunmayı terör propagandası addeden bir zihniyet ve hukuk düzeninin, insan hakları ve demokrasiyle bağdaşmadığına inanıyoruz. Bu vesileyle hem yurtiçinde hem yurtdışında her türlü savaş ve çatışmanın barış ve müzakereyle sonuçlanması gerektiğine ilişkin talebimizi yineliyor ve barışı savunanların hemen beraat ettirilmesini talep ediyoruz.” Savunmayı bitirdikten sonra hâkimlere seslenen Baydar, “Vicdanlı insanlar olarak sizde o zaman bölgeye gitseydiniz bizim yanımızda olurdunuz. Dava beraatle sonuçlanmazsa ülkemiz yara alacak. Sizlerin bu ayıbı yaşamamasını istiyorum” diye konuştu.

Savcı ortamı gerdi

Duruşma sırasında savcı, mahkeme heyetine dönerek, “Bölgedeki olaylarla ilgili PKK terör örgütünün rolü sanıklar tarafından açıklansın” dedi. Avukatlar savcıya tepki gösterirken, içlerinden biri “İtiraz ediyoruz” diye ayağa kalktı. Mahkeme Başkanı, ayağa kalkan avukata “Sana sus dedim” diye bağırınca tartışma büyüdü. Mahkeme başkanı “Duruşma nezaketi dışında ayağa kalkamazsınız” dedikten sonra, savcının sorusunu üyelerle görüştü. Soru, heyet tarafından ‘yerinde görülmediğinden’ sanıklara yöneltilmedi. Mahkeme heyeti, Beyazıt Öztürk’ün tanık olarak çağrılmasına karar vererek, davayı 30 Kasım’a erteledi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler