Babaannesinin memleketi

Babaannesinin memleketi

Babaannesinin memleketi
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 02.02.2020 - 09:46

Prens Harry haklı, İngiltere’de canı sıkıldı; şimdi Kanada’ya taşınıp yerleşiyor. Prens değil mi, hatta Sussex Dükü; üstelik karı koca anlaşmışlar, el ele vermişler; kime ne! Prens Harry’le evlenip Düşes unvanı alan Amerikalı sinema oyuncusu Rachel Meghan Markel’la beraber Kraliyet ailesinden uzaklaşacaklarını, bağımsız olarak yaşayacaklarını açıklamışlardı. Beklenmeyen haber yaşlı Kraliçe II. Elizabeth’i çok sarsmış olmalıydı, torununun bu ayrılış haberi üzerine aileyi toparladı ve alınan karardan geri dönülmek üzere kardeşine söz geçirmesi için Cambridge Dükü olan abisi Prens William’a görev verdi. Buckhingam Sarayı’ndan basına sızan haberler böyleydi.

Fakat, karı koca kararlıydı; henüz yaşını doldurmamış erkek çocukları Archie Harrison’u Kraliyet Ailesi dışında yetiştirmek istiyorlardı ve kendilerine yeni bir ülke seçtiler: Kanada. Bir bakıma evden ayrılıp yandaki mahalleye taşınıyor gibiydiler. İngiltere’de şaşkınlık sürerken Kanada’da telaşlı bir sevinç yaşandı. Aslında bunda şaşılacak bir şey yok, nihayetinde ruhuyla İngiliz olan dev bir ülke burası: Kanada 1931’den bu yana federal parlamenter-anayasal monarşidir ve devlet başkanı, Birleşik İngiliz Kraliyeti’nin başındaki Kraliçe II. Elizabeth’tir. Kraliçenin atadığı bir genel vali, Kanada’nın devlet başkanı görevini onun adına üstlenir. Bunlar dışında Kanada bağımsız, parlamenter bir demokrasidir fakat kraliçesinden vazgeçmez.

Harry’nin birkaç kuşak sonrasında bile olsa kraliyet ve taç üzerinde hakkı yok mu; var! Gerçi Allah gecinden versin, Kraliçe’den sonra Kraliyet tacı için Harry 6. sıradadır...

Harry’i küstüren neydi, bunu tam olarak bilemiyoruz; ağzı sıkı çıktı. Yeni gelin Meghan’ın kocasını ailesinden uzak tuttuğuna dair kimi dedikodular var. Brexit nasıl İngiltere’yi AB’den çıkarıyorsa, benzer biçimde kelime oyunu yapıp Harry’nin kararını “Megxit” diye adlandıran, kalem erbabı da gö rüldü. Ancak 90 yıllık deneyimiyle amiral köşkünden dev İngiliz gemisini yöneten Kraliçe, 18 Ocak’ta resmi bir duyuruyla, torunu ve gelin hanımın gidişine artık rıza gösterdiğini vurgulayan bir açıklama yaptı.

POSTERLER ASILDI

Harry’nin babaannesinin eteğinden uzaklaşıp nihayetinde, yine İngiliz Uluslar Topluluğu’na bağlı, eski bir İngiliz kolonisine taşınması İngiliz kamuoyunda yadırganıyordu. Harry’nin bütün bunlar bir yana asıl travmatik bir çocukluk dönemi geçirdiğini, yaşamı boyunca abisinin gölgesinde ve gerisinde kaldığını söyleyen yorumcular bulunuyor. Harry ve eşinin artık Kanada’ya yerleşeceği haberi duyulunca nasıl geçinecekleri de bir mesele oldu. Zira Kraliçe, Saray bütçesinden resmen zırnık verilmeyeceğini, 18 Ocak duyurusunda üstü örtülü açıklamıştı

Onların nereye yerleşecekleri meselesi bu gelişmelerin ardı sıra Kanada basınına, sosyal medyaya mevzu olacaktı; oldu elbette. Meghan’ın tekrar beyazperdeye döneceğini düşünen pek çokları, çiftin Kanada sinema sektörünün ağırlıklı olarak bulunduğu, Batı Pasifik sahilindeki British ColumbiaBC eyaletine yerleşebileceği yönünde görüş ileri sürüyor. Meghan vasıtasıyla tanış oldukları Amerikalı-Kanadalı yüksek sosyete ve milyarderlerin bu çifti yalnız bırakmayacağı belirtiliyorsa da kimseye güvenmemeli. Ayrıca Prens Harry’nin o kadar da “hanım köylü yaşayamayacağını” ileri süren Kraliyet yanlısı kalemşorlar da bulunuyor.

Daha şimdiden BC’deki pek çok kent kasaba, Dük ile Düşes’in kendi şehirlerine yerleşmesi ümidiyle sokakları, dükkânları, kimi evlerin pencerelerini onların poster-resimleriyle süsleyerek komşuları Kraliyet ailesinden olacak diye beklentiye girmiş bulunuyor.

Asıl etekleri zil çalan ise Kanada’nın “Kraliyetçi Ligi” olarak bilinen lobici, sosyal etkinlikler yapan siyasi etiketi bulunmaz bir kuruluştur. Stratejik olarak bir partiye dönüşmemiş olan bu siyasi birlik, Kanada’nın eski altın çağlarına dönmesini, tekrar İngiltere’ye bağlanmayı savunur. Kraliçeye ne gerek var diyenlere karşı, geçen yıl sonunda yaptıkları açıklama dikkati çekmişti: Yılda sadece kişi başına 1 dolar 68 Cent Kraliyet masrafı düşüyordu; Kraliçemiz var demek için sudan ucuz!

İşte tümüyle Kraliçe’ye bağlı bu kuruluş Harry’ye, eşine ve tahtın gelecekteki krallarından birisi olabilecek ufaklık Archie’ye sahip çıkmayacaktı da kime kol kanat gereceklerdi!

Asıl mesele, Meghan’ın ABD yurttaşı olarak Kanada’da çalışma iznini kolayca elde etmesini bir yana bırakırsanız, Harry’nin nasıl iş bulacağı üzerinedir. Çiftin derhal Kanada yurttaşlığına başvurması gerekiyor. Bu durumda yaşanacak komedi, bir şaheser olacaktır: Yurttaşlığa geçmek için bütün resmi işlemlerin bitiminde bir sınav yapılıyor. Kanada üzerine kısa bilgiler sorulmaktadır; bu kısmı kolay, Harry akıllıdır, bunu atlatır. Fakat bir de İngilizce sınavına girmesi gerekecek. “It’s a pencil, this is a desk” diye soracaklar! Gülmeyin... Harry’nin İngilizce testini geçmesi gerekiyor; otursun çalışsın.

Ancak bundan daha komiği, yurttaşlık sınavı yapan jürinin başkanı, Kraliçe’nin bir portresini gösterip soruyor: “Bu gördüğünüz kimdir?” Kraliçe’dir diyemezseniz sınavdan geçemiyorsunuz. Bir vakitler bana da sordular, oradan biliyorum. Harry’ye güveniyoruz, herhalde yurttaşlık sınavında babaannesi tanıyacaktır. Fakat eski bir alışkanlıkla “Aaa ninem” demesin, vallahi geçemez! “Ekselansları Kraliçemdir” demeli.

senolasenela@gmail.com



Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler