Bağdat'ta yeni bir saldırı daha

Irak'ın başkenti Bağdat'ta Şii Divanı Vakfı'na bomba yüklü bir araçla düzenlenen saldırıda ölenlerin sayısı 23'e yükseldi.

Yayınlanma: 04.06.2012 - 12:51
Abone Ol google-news

Bağdat'ın merkezindeki Bab el-Muazzam bölgesinde bulunan Şii Divanı Vakfı'na, bu sabah yerel saatle 10:45'te düzenelenen saldırıda ölenlerin sayısı 23'e yükseldi. Saldırıda 70'den fazla da yaralı olduğu bildirildi.

Olayın ardından Sünni Divanı Vakfı bir açıklama yaparak saldırıyı kınadı. Açıklamada, "Sünni Divanı Vakfı, Şii Divanı Vakfı merkezine yapılan terörist saldırıyı şiddetle kınıyor. Bu saldırı, ulusal birlik ve dayanışma için dönüm noktası olmalıdır" denildi.

Şii Divanı Vakfı Başkan Yardımcısı Ali el-Hatib de, "son saldırıyla Irak'a mezhep çatışmalarının geri getirilmek istendiğini ancak buna izin vermeyeceklerini" söyledi.
Saldırının ardından, Şii Divanı Vakfı ile Sünni Divanı Vakfı arasında son günlerde yaşanan tartışmalar yeniden gündeme gelmişti. Sünni Divanı yetkilileri son günlerde yaptıkları açıklamalarda, yakın zamanda Şii Divanı Vakfı'na bağlanan Bağdat'ın merkezindeki Asifiye Camii ile Şiilerin 10. İmamı Ali el-Hadi ve 11. İmamı Hasan el-Askeri'nin kabirlerinin bulunduğu Samarra şehrindeki Askeriye Türbesi'nin, eskiden olduğu gibi yeniden Sünni Divanı'na bağlanmasını istemişti.

Saldırıyla ilgili bir tepki de, Irak İslam Partisi'nden geldi. Irak meclisinde 6 sandalye ile temsil edilen ve büyük ölçüde Sünnilerin yaşadığı bölgelerden destek alan Irak İslam Partisi, açıklamasında, "saldırıyla ilgili hiçbir sorumluluklarının olmadığını, Irak'ta yeni bir mezhep çatışması başlatılmak istendiğini, tüm Iraklıların yabancı ülkelerin kötü planlarını boşa çıkarmak için birlikte hareket etmesi gerektiğini" vurguladı.

 

Sünni Divanı Vakfı'ndan itidal çağrısı

Irak'ın başkenti Bağdat'ta bulunan Sünni Divanı Vakfı'na havan topuyla saldırı düzenlendi. Sünni Divanı Vakfı Başkanı Prof. Ahmed Abdulğafur Samarrai, saldırıların sorumlusunun ne Sünniler ne de Şiiler olduğunu belirterek itidal çağrısında bulundu.

Sünni Divanı Vakfı Sözcüsü Tarık Mehdavi, bu sabah Şii Divanı Vakfı'na düzenlenen saldırıdan yaklaşık bir saat sonra, Bağdat'ın kuzeyindeki Sebi Ebkar semtinde bulunan Sünni Divanı Vakfı şubesine havan topuyla bir saldırı düzenlendiği belirtti.

Mehdavi, saldırıda vakfın binasının bulunduğu yere 2 havan topu mermisi düştüğünü ancak ölen ya da yaralanan olmadığını söyledi.

Konuyla ilgili açıklama yapan Sünni Divanı Vakfı Başkanı Samarrai de, "Şii Divanı Vakfı'na saldırı düzenleyenlerin Sünnilerle, Sünni Divanı Vakfı'na saldırı düzenleyenlerin de Şiilerle bir ilgisinin bulunmadığını, bu saldırıların sadece ülke güvenliğini hedef alan teröristler olduğunu" kaydetti. Samarrai, "Sünni ve Şiiler olarak bu olaylardan çok çektik. Şu ana kadar Sünni Divanı Vakfı'na bağlı çalışan 500 imam ve hatip El-Kaide ve diğer terörist gruplar tarafından öldürüldü. Bugünkü saldırılar milli birlik ve dayanışma için dönüm noktası olmalı" diye konuştu.

Bağdat'ın merkezindeki Bab el-Muazzam bölgesinde bulunan Şii Divanı Vakfı'na, bu sabah yerel saatle 10:45'te bombalı bir araçla düzenelenen saldırıda 23 kişi hayatını kaybetmiş, 80'den fazla kişi yaralanmıştı.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler