Bahçeli, "yeni adres" olma peşinde

Milletvekili adaylarını belirlemek için ilk kez "elektronik yoklama" sistemine başvuran MHP'de yaklaşık 100 bin üyenin görüşü alınırken, açıklanmasına saatler kalan aday listelerinde, geçen yıllara oranla daha çok kadın adaylara yer verilmesi bekleniyor.

Yayınlanma: 11.04.2011 - 11:51
Abone Ol google-news

Merkez sağın dağınık oyları için de eski ANAP ve DYP milletvekillerinin isimleri öne çıktı. 12 Eylül’deki Anayasa referandumu sonrasında, “MHP çizgisine uygun” politika izleyen eski muhaliflerini, yeniden parti saflarına katan MHP Lideri Devlet Bahçeli’nin aralarında Ümit Özdağ, eski Bayındırlık Bakanı Koray Aydın’ın da bulunduğu isimlere, aday listelerinin ön sıralarında yer vermesi bekleniyor.

Milletvekili aday listelerini belirlemek için “3’lü yoklama” sistemi izleyen MHP Lideri Bahçeli, parti merkezinde ilk kez kurulan sistemle yaklaşık 100 bin parti üyesinin eğilimi, “elektronik oylama” yöntemi ile aldı. Parti teşkilatlarının önerileri, parti içi anket yöntemini de kullanan Bahçeli, son olarak listeleri parti kurmaylarının “süzgecinden” geçirip, listeleri oluşturuyor. Nihai liste için “tek belirleyici” konumda olan Bahçeli’nin, mevcut milletvekillerini büyük ölçüde koruması bekleniyor. Ancak özellikle “elektronik oylama”da sıralamanın altına düşen milletvekillerinin aday gösterilmeyeceği belirtiliyor. Kulislerde, Bahçeli’nin aday belirlerken ve daha sonra izleyeceği strateji şöyle ifade ediliyor:

“Adressiz” merkez sağa yeni adres

MHP’nin bu seçimlerde listelerinde en belirgin değişim, eski ANAP ve DYP’nin, yeni “adres” bulamayan seçmenine “yeni merkez MHP” mesajı verecek isimlerin yer alması olacak. Adaylık başvurusunda bulunan Manisa’da eski Maliye Bakanı Sümer Oral ve eski DYP milletvekili Bahattin Şeker’in de Bilecik’te “liste başı”, eski DYP’li Celal Adan’ın İstanbul’da listenin ön sıralarında yer bulması bekleniyor. Eski DYP’li İçişleri Bakanı Mehmet Gazioğlu Bursa’da, eski DYP’lilerden Cemal Özbilen Kırklareli, Nevfel Şahin Çanakkale’de, Ali Uzun Zonguldak’ta, eski ANAP’lı Şamil Ayrım Iğdır’da aday listeleri için adı geçen isimler arasında. AKP’den istifa edip MHP’ye katılan Murat Başesgioğlu’nun İstanbul’dan, AKP’den istifa eden isimlerden Yusuf Ziya İrbeç’in Antalya, Zekai Özcan’ın Ankara’dan aday gösterilmesine kesin gözüyle bakılıyor.

Kadınlar önlere

Bazı kadın örgütlerinin yürüttüğü “Meclis’e en az 275 milletvekili” kampanyası, MHP’de de bir ölçüde karşılık buldu. İlk kez 200 dolayındaki kadın adayın başvurduğu MHP’de, mevcut miletvekillerinden Meral Akşener’in İstanbul, Şenol Bal’ın yine İzmir’den ön sıralara konulması, Bahçeli’nin başdanışmanı Zühal Topçu’nun (Cafoğlu) Ankara, eski Başbakanlık Müsteşarı Füsun Koroğlu’nun İzmir’de ön sıralarda yer alması bekleniyor. Eskişehir’de ise doktor Ruhsar Demirel’in liste başı ya da listenin üst sıralarına, MYK Üyesi Pınar Ergenekon’un İstanbul’da, Malatya’da Saime Palancıoğlu’nun ön sıralarda yer bulabileceği belirtilirken, Bahçeli’nin, listelerde daha çok kadın adaya yer vermesi bekleniyor.

Parti ve Ekonomi kurmayları

Bahçeli’nin “kurmay” takımından milletvekili olanların mevcut yerlerini korumaları beklenirken, milletvekili olmayan Başkanlık Divanı üyelerinden Mehmet Taytak, Bülent Didinmez’in İstanbul, Semih Yalçın’ın ise Ankara ya da Gaziantep’ten aday gösterilmeleri bekleniyor. Eski EPDK Başkanı Yusuf Günay, eski İstanbul Defterdarı ve MYK üyesi Kadir Boy, eski BDDK Başkanı Kemal Çevik, eski SPK Başkanı Doğan Cansızlar’ın aday gösterileceği dile getiriliyor. Genel Sekreter Cihan Paçacı, Genel Başkan Yardımcısı Deniz Bölükbaşı, mevcut miletvekillerinden Tuğrul Türkeş’in de yerlerini korumaları bekleniyor.

Yeniden “yuva”ya dönenler ve eski vekiller

Bahçeli’nin partiye dönüş yolunu açtığı eski muhalifleri Ümit Özdağ’ın İstanbul’dan aday gösterilmesi, Ankara için başvuruda bulunan Koray Aydın’ın Trabzon’a kaydırılması güçlü olasılık. Ayrıca Silivri Cezaevi’nde bulunan emekli Korgeneral Engin Alan’ın İstanbul 3. bölgeden adaylığına kesin gözüyle bakılıyor. Eski MHP Milletvekillerinden yeniden adaylık başurusunda bulunan Mehmet Nacar’ın Kilis, Mustafa Gül’ün Elazığ’da liste başı olabileceği, Kırıkkale’de de Recep Mızrak’ın, Osman Durmuş’un ardından ikinci sıraya konulabileceği belirtiliyor. Eski Milletvekillerinden Metanet Çulhaoğlu ile Ali Halaman Adana’dan başvuruda bulunurken, ön sıralara konulmaları beklenmiyor.

Yeni isimler

MHP Lideri Bahçeli’nin özel kalem müdürü Ömer Karakaş’a Aydın’da şans tanınırken, Bahçeli’nin kendi seçim çevresi olan Osmaniye’de TBMM Kanunlar Kararlar Daire Başkanlığı bürokratlarından Şeref İba’yı ön sıralardan aday gösterebileceği belirtiliyor. Müzisyen İlham Gencer, pop-star Tarkan’ın amcaoğlu Arif Tevetoğlu, milli futbolcu Saffet Sancaklı İstanbul’dan MHP listelerinde yer alacak isimler arasında gösteriliyor. MHP’nin, Diyarbakır’da ise eski Bayındırlık Müsteşarı Ali Helvacı’yı aday göstereceği belirtiliyor. Erzurum’da AKP hükümetinin 11 kez sürgüne gönderdiği eğitimci Fevzi Budak da aday listelerinde şanslı gösterilen isimlerden. Eski Kamusen Başkanı Bircan Akyıldız Ankara, DYP kökenli eski Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri Enver Toçoğlu’nun da Sakarya’dan aday gösterilmesi bekleniyor.

12’den vuracak

MHP, seçim propagandasına yönelik çalışmaları da sürdürüyor. Bu kapsamda, pop-rock ve rap tarzının da bulunduğu 6 özgün seçim şarkısı hazırlandı. MHP’nin oy pusulasında 12. sırada yer alması ve “2023 hedefi” dikkate alınarak, “Ses ver Türkiye” sloganının yanısıra “12 yıllık iktidar için, 12 Haziran’da, 12’den vuracak” sloganıyla da seçmenin karşısına çıkmayı planlıyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler