Bakan Çubukçu, sözleşmelilere kadro konusunda ümitli

Demokrat Eğitimciler Sendikası Genel Başkanı Gürkan Avcı, Milli Eğitim Bakanı Çubukçu'yla yaptığı görüşmede, Çubukçu'nun sözleşmeli öğretmenlerin kademeli olarak kadroya alınması konusunda, "Çalışmaları Maliye Bakanlığı'na ilettik, olumlu yanıt bekliyorum, ümitliyim" dediğini açıkladı.

Bakan Çubukçu, sözleşmelilere kadro konusunda ümitli
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 11.03.2010 - 08:16

Demokrat Eğitimciler Sendikası Genel Başkanı Gürkan Avcı, Çubukçu'ya eğitimin sorunları ve çözüm yollarıyla ilgili bir rapor sunduklarını söyledi.

Avcı, raporda MEB'in teşkilat yapısı ve yürütme mevzuatlarının değişmesi gerektiği, sözleşmeli öğretmenlik uygulamasının verim ve başarı getirmediği, muhtemel Marmara depremine karşın İstanbul'daki okulların gözden geçirilmesi, 'okul forması' uygulamasından vazgeçilerek serbest kıyafete geçilmesi, devletin elindeki tüm lojmanların TOKİ'ye devredilmesi gibi pek çok konunun yer aldığını bildirdi.

Avcı, Maliye Bakanlığı'na sözleşmeli öğretmenlerin kademeli olarak kadroya geçirilmesiyle ilgili çalışmayı ilettiğini belirten Bakan Çubukçu'nun "Maliye Bakanlığı'ndan olumlu yanıt bekliyorum, ümitliyim" dediğini söyledi. Avcı, "Sayın Çubukçu, sözleşmeli öğretmenlerle çok alakadar olduğunu, konuyla ilgili çalışmalar yürüttüğünü belirtti. Öğretmen açığı konusunda da çok yoğun çalışma içinde olduğunu ifade ederek, önümüzdeki günlerde süreç hakkında kamuoyunu bilgilendireceğini söyledi" dedi.

Avcı, Çubukçu'nun sundukları raporu inceleyeceğini ifade ederek, "Raporla ilgili kendisinin pozitif olduğunu ve Bakan'ın yoğun bir çalışma içinde olduğunu gözlemledim. Çözüme katkı amacıyla görüşmelerin devam etmesini umuyoruz" diye konuştu.

MEB'in teşkilat yapısı değişmeli

Avcı, Bakanlığın teşkilat yapısı ve yürütme mevzuatlarının değişmeden MEB'de iş yapmanın, yapılan işten olumlu sonuçlar almanın imkansız olduğunu belirtti. Avcı, raporda, "Bürokrasiden, eskimiş, statükocu, erkek egemen bürokratlarından ve taşra yöneticilerinden kurtulmanın yolu, örgütün yapısını değiştirmekten ve küçültülerek etkinleştirilmesinden geçmektedir" ifadelerini kullandı.
 

Öğretmenler MSB'e pamuk ipiyle bağlı

Avcı, sözleşmeli öğretmenlik uygulamasının "verim ve başarı" getirmediğini ifade ederek, "Öğretmenler bu uygulama ile MEB`e pamuk ipliğiyle bağlanmıştır. Öğretmenin kendisini devlete adaması gerekirken, sözleşmelilik uygulamasıyla okulunu ve mesleğini benimseyemez duruma gelmiştir" dedi. Avcı, ayrıca 1995'den günümüze öğrenci sayısında 2 milyon 400 bin artış olmasına karşın, öğretmen sayısındaki artışın 150 bin dolaylarında sınırlı kaldığına dikkat çekti.
 

İstanbul okulları depreme karşı gözden geçirilmeli

Avcı, depreme karşı Türkiye'nin dört bir tarafındaki okulların büyük bir risk altında olduğunu kaydederek, "Türkiye'de depreme dayanıklı olmayan, bu nedenle de eğitim-öğretim yapılması büyük sakıncalar yaratan ve yıkılması gereken çok okul bulunduğunu biliyoruz. Çocuklarımızı olası bir felakete göz göre göre kurban etmemek için MEB bir an önce ciddi çalışmalar başlatmalıdır" dedi. Avcı, muhtemel Marmara Depremine karşı İstanbul'daki okulların gözden geçirilmesi gerekliliğini belirtti.

İstanbul'da ortalama sınıf mevcudu 49

Avcı, birleştirilmiş sınıflar ve ikili eğitim sistemi yerine normal eğitim düzenine geçmek, sınıf mevcutlarının AB standardı olan 25 kişilik düzenlenmesini sağlayabilmek için 200 bin öğretmene, 35 bin yardımcı personele ve 200 bin dersliğe ihtiyaç olduğunu ifade etti. Avcı, MEB'in 2008 verilerine göre, İstanbul'da ilköğretimde ortalama sınıf mevcudunun 49, Diyarbakır'da 48, Şanlıurfa 57, Gaziantep'te 48, Van'da 47, Adana'da 43 olduğunun altını çizdi.
 

Lojmanlar TOKİ'ye devredilmeli

Avcı, eğitim ve dinlenme tesisleri ile sosyal tesislerin gelirlerinin işletme giderlerinden düşük kaldığını belirterek, "Devletin elindeki tüm lojmanların Başbakanlık Toplu Konut İdaresi'ne (TOKİ) devredilmesi, ve lojmanların TOKİ aracılığıyla evi olmayan memurlara uygun şartlarda satılmalı" önerisinde bulundu.
 

Serbest kıyafet özgürlüğü istiyoruz

Avcı, üniversitelerde uygulanan kıyafet serbestiyeti çerçevesinde serbest kıyafetlerle okula gelinmesini talep ederek, okul forması uygulamasından vazgeçilerek tamamen serbest kıyafet uygulamasına geçilmesinin uygun olacağını belirtti. Avcı, "28 yıl önce çıkarılan cunta yönetmeliği ile öğretmenleri, öğrencileri tek tip kıyafet giymeye zorlayarak, kıyafet kuralına uymayanları bugün bile cezalandırmaya devam eden bu yönetmelik toptan kaldırılmalıdır" dedi.
 

Öğretmenler gününe 500 TL iyileştirme

Avcı, tüm eğitim çalışanlarının maaşına Öğretmenler Günü dolayısıyla seyyanen 500 TL artış yapılarak, öğretmen maaşlarının iyileştirilmesi gerektiğini kaydetti. 1 Temmuz itibariyle de tüm eğitim çalışanlarının maaşına yüzde 25 ek bir maaş artışı isteyen Avcı, şunları talep etti:
"Tüm eğitim çalışanlarına yılda iki ikramiye ödenmelidir. Taşradaki ve büyük kentlerdeki öğretmen açığını gidermek ve buralarda görev yapmayı özendirmek için 150 TL mahrumiyet tazminatı ve ya kira yardımı yapılmalıdır. Aile yardımı ödeneği 100 TL'ye yükseltilmelidir. Çocuk yardımı 75 TL'ye yükseltilmelidir. Doğum yardımı ödeneği 500 TL'ye yükseltilmelidir. Ölüm yardımı ödeneği 3 maaş tutarına yükseltilmelidir. Geçici görev yolluklarının alt sınırı 50 TL'ye yükseltilmelidir. Bir saatlik fazla çalışma ücreti en az 10 TL'ye yükseltilmelidir."


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler