Bakan Yıldız'dan grizu açıklaması

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Dursunbey'de maden ocağındaki grizu patlamasıyla ilgili olarak ''3-4 günü aşabilecek soğutma çalışmaları bittikten sonra bilirkişi raporunun sonucuyla birlikte kazanın neden kaynaklandığı net olarak ortaya çıkacak'' dedi.

Bakan Yıldız'dan grizu açıklaması
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 24.02.2010 - 13:18

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Dursunbey Camisi'nde, işçilerden Mustafa Demirel'in cenaze töreninin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, göçük olmadığı için kazada ölen ve yaralananların tamamının saat 23.00'e kadar çıkarıldığına işaret etti.

Ocaktaki yangının söndürülmesine yönelik çalışmaların sürdürüldüğünü belirten Bakan Yıldız, tüm kamu kurum ve kuruluşlarıyla Dursunbey'de bulunduklarını söyledi.
Olayda hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, yakınlarına başsağlığı dileyen Yıldız, özel sektöre ait maden ocağının iş sağlığı ve güvenliği ile teknik açıdan tüm denetimlerinin yapıldığını belirterek, şöyle konuştu:
''Bu kazanın neden kaynaklandığının tespiti açısından Dursunbey Cumhuriyet Savcılığınca bilirkişi heyeti oluşturuldu. Bu heyette bakanlığımız ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından uzmanlar görev alacak. Şu anda hem oluşan karbonmonoksit açısından hem de yangın nedeniyle madene girilemiyor. 3-4 günü aşabilecek soğutma çalışmaları bittikten sonra bilirkişi raporunun sonucuyla birlikte kazanın neden kaynaklandığı net olarak ortaya çıkacak. Bilirkişi raporu belki de bir hafta içerisinde hazırlanacak. Sorumluluğumuz gereği daha önce erken cümleler kullanmak istemiyoruz.''

Taner Yıldız, bakanlığınca yapılan denetimlerde zaman zaman çıkan eksikliklerin yanı sıra havalandırma şartlarının uygun olduğu, uygun olmayan şartların düzeltildiği, özellikle dehliz ve kanalların eğimlerine dikkat edildiği, yangına karşı dayanıklı motorların kullanıldığı, genel uygunluk belgesiyle alakalı işlemlerin yapıldığının görüldüğünü söyledi.
İşveren ve işçi arasındaki ilişkinin son derece sıcak olduğunu, birbirlerine yardımcı olacak şekilde ilişkilerini düzenlediklerini, işçisinin derdiyle dertlenen bir işveren olduğunu gözlemlediklerini kaydeden Yıldız, ''Ama teknik rapor çıktıktan sonra da bütün bunları detaylandıracağız'' dedi.

Yıldız, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatı gereği acil yardım ödeneğinden ölenlerin ailelerine 10'ar bin, hastanede bulunanlara 7'şer bin, ayakta tedavi görenlere 5'er bin lira olmak üzere yaklaşık 400 bin lira ayırdıklarını belirterek, bu yardımın özel sektöre ait olan ve işverenin tazminatlarından bağımsız bir acil yardım ödeneği olduğunu ifade etti.

''Tam teşekküllü yanık merkezi her ilimizde bulunmuyor"

Taner Yıldız, Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ın kazayla ilgili açıklamasının hatırlatılması üzerine, şunları söyledi: ''Tam teşekküllü bir yanık merkezinin birçok özelliği var. Yalnızca kaza olmasını beklememek lazım. Hem Balıkesir hem de Bursa'da değişik bir çalışma yapılacağını bakanımız söyledi ancak tam teşekküllü bir yanık merkezinin her ilimizde bulunmadığını rahatlıkla söyleyebilirim. Bunun farklı sonuçları olduğunu söyleyebilirim.''

Madende gaz seviyesinin ölçümüyle ilgili hem manuel hem de otomatik gaz ölçümleme sistemleri olduğunun kendisine bildirildiğini ifade eden Yıldız, şöyle konuştu:
''İşverenin özellikle 2006'da geçirdiği kazanın ardından hassasiyetin oluştuğunu ve bu konudaki çalışmaları isteyerek denetim haricinde yaptığını söylediler. Tabii ki kurumsallaşan ve Maden İşleri Genel Müdürlüğümüzün teknik seviyelerini yönettiği ve denetlediği bu işte kontroller yapıldı, gerekli süreler kendisine verilmişti. Ocak 2006'daki kazanın ardından bir müddet kapalı kalmıştı ancak eksiklikler giderildikten sonra ocakta çalışma başladı. Fakat maden ocağının kendisine has tabii bir grizu oluşturmasına dair tespit yaparsak tabii ki bununla ilgili fikirlerimizi kamuoyuyla paylaşacağız ama hem özel sektör hem kamu açısından, bilirkişi raporunun hem adli hem idari teknik soruşturmaları bittikten sonra nihai görüşümüzü bildireceğiz.''

''ir anlık gaz deşarjından bahsediliyor"

Taner Yıldız, kazaların genellikle özel sektöre ait madenlerde yoğunlaştığının belirtilerek bununla ilgili yeni düzenleme olup olmayacağının sorulması üzerine, şunları kaydetti:
''Hem kamu hem de özel sektör burada titiz davranmak zorunda. Bunun ihmale gelir yanı yok. İlk aldığım bilgilere göre, olaydan 7-8 dakika önce grizuyla ilgili gaz ölçüm tespiti yapılmış ve seviyenin normal şartlarda olduğu söylenmiş. Bir anlık gaz deşarjından bahsediliyor. Bu, 2-3 dakikalık bir konu. Yani 24 saatlik işletmelerde hiçbir dakikası ihmale gelmeyecek bir işletmeden bahsediyoruz. O yüzden hem kamunun hem de özel sektörün bu konuda azami titizliği göstereceğine inanıyorum. Kamu olarak denetimlerimizi belli süreler içerisinde, belli şartları yerine getirerek yaptığımızı rahatlıkla söyleyebilirim. Yalnızca bunlar yeterli midir dersek, bilirkişi raporundan sonra bunları da açıklayacağız.''

 

10'ar bin lira yardım yapılacak

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Dursunbey'e bağlı Odaköy'deki maden ocağında meydana gelen grizu patlamasında hayatını kaybedenlerin ailelerine 10'ar bin lira yardımda bulunulacağını bildirdi. Yıldız, Dursunbey'de gazetecilere yaptığı açıklamada, 13 kişinin ölümüyle sonuçlanan kazadan büyük üzüntü duyduğunu belirtti.

Kazada ölenlerin ailelerine Acil Yardım Ödeneği'nden Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla 10'ar bin lira yardımda bulunulacağını ifade eden Yıldız, hastanede tedavi görenler ile ayakta tedavi edilenlere verilecek paralarla birlikte maddi desteğin 400 bin lirayı bulacağını kaydetti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler