Bakandan yanan ormanlık alanlar ile ilgili açıklama

Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu "Yanan alanların 1 metrekaresinin dahi başka bir maksatla kullanılması söz konusu değil. Hem Anayasa'nın amir hükmü hem de bakanlık genelgesiyle 1 yıl içinde ağaçlandırma mecburiyeti var" dedi.

Bakandan yanan ormanlık alanlar ile ilgili açıklama
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 19.11.2014 - 15:44


TBMM

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın 2015 yılı bütçesiyle 2013 yılı kesin hesabı ve Sayıştay raporlarının görüşülmesine başlandı.

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, burada yaptığı sunumda, Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nda şu anda 68 bin 730 personel bulunduğunu ve 13 milyar 119 milyon 588 bin liralık 2015 yılı bütçe teklifi ile Türkiye'nin önde gelen yatırımcı bakanlıklarından biri olduğunu belirterek, bakanlığın son 12 yılda 75 milyar liralık yatırım gerçekleştirdiğini dile getirdi.

Türkiye'deki ormanlık alanların hem alan, hem de odun serveti olarak arttığını vurgulayan Eroğlu, 2012 yılı sonunda orman varlığının 21,7 milyon hektara, odun servetinin de 2012 yılında 1,51 milyar metreküpe yükseldiğini ifade etti.

Fidan üretimine büyük bir hız verdiklerini belirten Eroğlu, fidan üretimi sayısını 2013 yılında 401 milyon adede çıkardıklarını, kamu kurum ve kuruluşları ile belediyelerin yanı sıra vatandaşlara da ücretsiz fidan dağıtımı gerçekleştirildiğini söyledi.

"Yangınlara müdahale süresini 15 dakikaya indirmeyi hedefliyoruz"

Türkiye'deki ormanların yüzde 58'inin orman yangınları açısından hassas olduğunu ifade eden Eroğlu, yangınlarla mücadele 19 bin personelin görev aldığını söyledi. Kara ve hava araçları sayıları hakkında da bilgi veren Eroğlu, hem yaban hayvanları için hem de orman yangılarına müdahalede kullanılmak üzere kurulan havuz ve gölet sayısının 2 bin 758'e ulaştığı bilgisini paylaştı.

Yangına müdahale süresinin 17 dakikaya indirildiğine işaret eden Eroğlu, önümüzdeki yıl bunu 15 dakikaya indirmeyi hedeflediklerini söyledi.

Bu sene orman yangınlarında büyük bir başarıya imza atıldığını belirten Veysel Eroğlu, bu yıl 3 bin 91 hektar alanın yandığını, orman teşkilatının fedakarca ve hızlı bir şekilde yangınlara müdahale ettiğini kaydetti.

Orman yangınlarının söndürülmesi konusunda komşu ülkelere de yardımlarda bulunulduğunu aktaran Eroğlu, basında "yanan orman alanlarının peşkeş çekildiği" şeklinde iddialara yer verildiğini hatırlattı.

Bakan Eroğlu, "Şimdi yanan alanların bir metrekaresinin dahi başka bir maksatla kullanılması söz konusu değil. Hem Anayasa'nın amir hükmü, hem de bakanlık genelgesiyle en geç bir yıl içinde ağaçlandırma mecburiyeti var. Bunu da bizzat takip ediyoruz. Basın mensuplarımıza da 'bir metrekare yanan alandan verilmiş bir yer varsa buyurun gösterin' diye hodri meydan diyoruz" ifadesini kullandı.

"Türkiye'nin hidroelektrik enerji potansiyelinin 168 milyar kilovatsaat"

Türkiye'nin hidroelektrik enerji potansiyelinin 168 milyar kilovatsaat olduğunu, ancak bunun şu anda 82,5 milyar kilovatsaate yükseltilebildiğini, hedeflerinin bu potansiyelin tamamına ulaşmak olduğunu vurguladı.

Bu alandaki kurulu gücü 26 milyar kilovatsaatten 82,5 milyar metreküpe çıkardıklarını anımsatan Eroğlu, "Yılda 11 milyar liralık doğalgaz ithalatından kurtulduk. Bunun faydası bu. Hedefimiz de Allah nasip ederse 2023 yılından önce yılda 180 milyar kilovatsaate çıkarmak" diye konuştu.

"Enerjide milat gerçekleştirdik. 60 milyar dolar civarında devletin yatırım yükünü kaldırdık" diyen Eroğlu, şu anda özel sektörün Hazine'ye hiçbir yük getirmeden ve Hazine garantisi olmadan proje gerçekleştirdiğini söyledi.

Eroğlu, "52 milyar dolar borçlanma yükünü kaldırdık. 26 tane proje, 5 bin 600 megavatlık kurulu güçteki ikili işbirliği anlaşmaları artık yerli kaynak, yerli mühendis, yerli müteahhitle Hazine yükü olmadan, devlete bir kuruş yük olmadan yapılıyor. Çoğu da yapıldı" dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler