'Bakanlar dinlemeye takıldı' iddiasına yalanlama

Adalet Bakanlığı, Mersin Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen bir soruşturmaya bazı bakanlar tarafından müdahale edildiği iddialarının doğru olmadığını bildirdi.

Yayınlanma: 31.07.2013 - 13:24
Abone Ol google-news

Adalet Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, bir gazetede yer alan "Bakanlar dinlemelere takıldı" başlıklı haberde, Mersin Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen bir soruşturmaya, Adalet Bakanlığı ve Adalet Bakanı tarafından müdahalede bulunulduğu, soruşturma kapsamında şüphelelilerin sevk edildikleri mahkemenin değiştirildiği ve atama kararnamesiyle bu müdahalenin gerçekleştirildiği yönünde gerçek dışı iddialara yer verildiğini belirtildi.

Adalat Bakanı ve Adalet Bakanlığının, görev, yetki ve sorumluluklarının yasalarla belli olduğu vurgulanan açıklamada, "Bakanlığımız ve Adalet Bakanının yürüyen soruşturmalarda müdahalede bulunma, bu çerçevede haberde ileri sürüldüğü gibi şüphelilerin sevk edildikleri ve sorguyu yapacak olan mahkemeyi değiştirme yetkisi bulunmadığı gibi buna fiilen imkan da bulunmamaktadır" ifadeleri yer aldı.

Nöbet hizmetlerinin düzenlenmesi, sorgu işlemleriyle ilgili nöbetçi mahkeme ve hakimlerin belirlenmesinin adalet komisyonlarının yetkisinde olduğuna dikkat çekilen açıklamada, bu nöbet listelerinin de komisyonlarca önceden ve dönemsel olarak hazırlandığının bilindiğine işaret edildi.

Söz konusu soruşturmayla bağlantılı olarak, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulunun da devreye sokularak Mersin ve Afyon Adliyelerinde kapsamlı bir değişiklik yapılması isteğinin, başka adliyelerdeki değişiklik arzusu sebebiyle gerçekleştirilemediği iddiasının da temelsiz olduğu kaydedilen açıklama şöyle: "Kurul 1. Dairesi'nin takdirinde bulunan atama işlemlerine Bakanlığımızın müdahalesi söz konusu değildir. Adalet Bakanının sözü edilen dairenin toplantılarına katılma, kararlarına karşı itiraz etme hak ve yetkisi bulunmamaktadır. Habere konu edilen ilgili kararname döneminde, içinde Mersin Adliyesinden hakim ve savcıların da bulunduğu yaklaşık 2 bin yargı mensubu HSYK 1. Dairesi tarafından önceki tarihlerde ilan edilen ilkeler doğrultusunda yeni görev yerlerine atanmıştır. Ayrıca habere konu edilen soruşturmayı yürüten savcılar ile soruşturma sürecindeki tutuklama ve tahliye gibi kararları veren tüm hakimler halen Mersin Adliyesindeki görevlerinin başındadır."


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler