"Bakanlar şamar oğlanı değil"

CHP Grup Başkanvekili Hakkı Süha Okay, Başbakan Erdoğan'ın 6 bakanla ilgili söylediği "kapının dışına koyarım" sözlerine tepki gösterdi. Erdoğan'ın sözlerinin "dışa vuran diktatoryal bir zihniyetin ifadesi" olduğunu kaydeden Okay "Ama bakanlar şamar oğlanı değil, buna muhatap olan bakanlar konumunu yeniden gözden geçirsinler" dedi.

Yayınlanma: 02.04.2009 - 12:26
Abone Ol google-news

CHP Grup Başkanvekili Hakkı Süha Okay, Meclis'te düzenlediği basınla sohbet toplantısında gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. Bir gazetecinin, BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu'nun hayatını kaybettiği helikopter kazasından sonra, AKP MYK'da, "yerel seçimlerin Ekim ayına kaydırılmasının'' gündeme geldiğini ve bu yönde anayasa değişikliğinin tartışıldığını hatırlatarak buna nasıl baktıklarını sorması üzerine Okay, şunları söyledi:

''Daha 3 gün oldu seçim yapılalı. Bu, muhtemelen belki bundan sonraki parlamentonun da işi olabilir. O nedenle hemen bir anayasa değişikliğini gündeme getirip, anayasayla ilgili tartışmayı başlatmayı şu aşamada doğru bulmuyorum. 5 yıllık süre içinde gözden geçirilebilir. Yeter ki seçimlerden 1 yıl öncesi olan bir tarihte böyle bir değerlendirmede bulunulsun.''
 

"Mehmer takımı gibi ileri bir geri"

Okay, anayasa değişikliğine ilişkin bir başka soru üzerine ise hükümetin 22 Temmuz seçiminden bu yana ısrarla anayasa değişikliğini gündeme getirdiğini belirtti. Türkiye'nin gündeminin şu anda anayasa değişikliği olmadığını kaydeden Okay şöyle konuştu:
"İktidar, 22 Temmuz seçiminden bu yana, ısrarla bir anayasa değişikliğini gündeme getirip, Mehter takımı gibi iki adım ileri, bir adım geri. Olur, olmaz biçimde bir sürü tartışma yaratıldı. Oysa Türkiye'nin gündemi şu aşamada anayasa değişikliği değil. Kaldı ki değişikliğin arkasındaki temel amaçları da yargıyı biçimlendirmek, AKP'ye göre bir yargı düzeni kurmak. Yargıyı da AKP'lileştirelim anlayışı egemendir. CHP, Anayasa Mahkemesinin kararıyla laikliği aykırı eylemlerin odağı olduğu tescil ve tespit edilmiş bir anlayışta bir siyasal partiyle birlikte şu aşamada anayasa değişikliğine sıcak bakmamaktadır. Bir tek anayasa değişikliğine ilişkin eğer düzenleme getireceklerse, yolsuzlukların önüne geçmek için dokunulmazlıkları kaldıralım."
 

"Yazıcıoğlu'nun ölümü araştırılmalıdır"

Hakkı Süha Okay, BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu'nun helikopter kazasında yaşamını yitirmesiyle ilgili "sabotaj" iddialarının hatırlatılması üzerine konuyla ilgili Meclis Araştırma Önergesi verdiklerini söyledi. Okay "Bunun detayıyla araştırılması lazım. Bilgi sahibi olmadan bir şey söylemeyi doğru görmüyorum. Ama araştırma yapılması lazım." dedi.

"Çiçek'e yakışmadı"

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek'in Iğdır'da DTP adayının kazanmasının ardından söylediği "Ermenistan sınırına dayandılar" şeklindeki sözlerinin hatırlatılması üzerine ise Okay, Çiçek'in açıklamalarını şaşkınlıkla izlediğini söyledi. Çiçek'in sözlerinin 'klasik AKP anlayışının yansıması' olduğunu ifade eden Okay şunları söyledi:
"DTP'nin kazanmış olduğu belediye başkanlığı sonucunda, o partiyi de zan altında bırakacak bir şekilde 'Ermenistan sınırına dayandılar' gibi bir üslup, Türkiye'de resmen bir ayrımcılıktır. Diplomatik anlamda ilişkilerimizin iyi olmadığı bir ülke ile bağlantı kurup da o ili iyi ilişkilerimiz olmayan ülkeyle bütünleştirmeye çalışmak siyasi üslup olarak hiç de yakışık almamıştır. Laf büyükelçi değil ki geri çekilsin. Laf çıkmıştır. Bundan sonrasını telafi edemezsin. Şık olmamıştır. Hem siyasi sorumluluk bakımından hem de ülkenin içinde bulunduğu koşullar bakımından ayrımcılığı ifade eden bir üslup Sayın Çiçek'e hiç yakışmamıştır."
 

"Bakanlar şamar oğlanı değil"

Okay, Başbakan Erdoğan'ın 6 bakanla ilgili dün söylediği sözleri nasıl değerlendirdiğinin sorulması üzerine ise "Sayın Başbakana yakışıyor" dedi. Erdoğan'ın sözlerini "Dışa vuran bir diktatoryal zihniyetin ifadesi" olarak değerlendiren Okay, şöyle konuştu:
"Kapının dışına koyarım', bu nasıl üslup? Bu, bir işverenin yanında çalıştırdığı kişiye karşı sahi söylememesi gereken bir üslup. Bu üslup siyasi nezaketten yoksundur. Ama sayın başbakana da yakışmıştır. Ama muhatap olan bakanlar konumunu yeniden gözden geçirsinler. Eğer o haber doğruysa ve böyle bir şey varsa, o tehditkar üsluptan sonra o bakan 'evet ben söyledim ama ben Türkiye Cumhuriyeti'nin bakanıyım, öyle bir kelime yüzünden beni kovamazsın ben bu görevden ayrılıyorum' demelidir. 6 bakan birden durumlarını gözden geçirsinler, bakanların şamar oğlanı olmaması lazım."

"Zamanlama ve takvime göre yargı işlemez"

Okay, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek hakkında yolsuzluk iddiaları nedeniyle soruşturma başlatılmasını da değerlendirdi. Soruşturmanın zamanlaması açısından dikkat çekici olduğunu kaydeden Okay, "Seçim bittikten sonra açıklanması, yargının bu konuda 'şimdi bir soruşturma açarsak seçimi etkileriz. Seçim bitsin, soruşturmayı ondan sonra başlatalım' gibi kasıtlı davranmış olmasını düşünmek istemiyorum. Ama ortada bir suç varsa yargı mensuplarını gereğini konjonktüre bakmadan, koşullara bakmadan yerine getirmelidir. Zamanlama ve konjonktüre ve takvime göre yargı işleyişi olmaz" diye konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler