"Bakanlığımızın onayına gelmemiştir"

Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, CHP'li Osman Kaptan'ın Ergenekon gözaltılarına ilişkin "Bu kişiler devleti mi soymuş, ülkeyi mi bölmüş, yoksa ülkeyi bölmeye mi yetinmiş?" sorusuna: "Ancak sorumlu olduğum konulara cevap veririm. Konuların hiçbiri Bakanlığımızın onayına gelmemiştir." cevabını verdi.

Yayınlanma: 08.01.2009 - 14:45
Abone Ol google-news

TBMM Milli Savunma Komisyonu'nda, Askerlik Kanunu'nda değişiklik öngören teklif ele alındı.

CHP Antalya Milletvekili Osman Kaptan, teklifin görüşülmesi sırasında söz alarak ''Ergenekon soruşturması kapsamında gözaltına alınan emekli paşa ve subaylar hakkında Milli Savunma Bakanı Gönül'ün açıklama yapmasını'' istedi.

Gözaltına alınma ile ilgili olarak üst düzeyde görev yapmış ve hakkında suç isnat edilen kişiye davetiye çıkarılması ilkesinin bulunduğunu belirten Kaptan, ''Kaçma imkanı olmayan bu kişilere yönelik uygulamalar nereden çıkıyor? Davetiye ile çağrılmaları mümkünken doğrudan yakalanma kararı çıkarılması konusunda Komisyonu aydınlatmanız gerek. Bu kişiler devleti mi soymuş, ülkeyi mi bölmüş, yoksa ülkeyi bölmeye mi yetinmiş?'' diye konuştu.

Milli Savunma Bakanı Gönül, CHP'li Kaptan'ın soruları üzerine söz aldı. Konunun Milli Savunma Bakanlığı'yla ilgili olmadığını belirten Gönül, ''Ancak sorumlu olduğum konulara cevap veririm. Konuların hiçbiri (Ergenekon soruşturması kapsamındaki gözaltılar) Bakanlığımızın onayına gelmemiştir. Bakanlığımızla ilgili olmayan bir konu'' dedi.

CHP Ardahan Milletvekili Ensar Öğüt'ün, Tuncer Kılınç'ın durumunu sormasına Gönül, ''Bizden onay almıyorlar'' karşılığını verdi.

 

"Tehlikeli bir oyun..."

CHP Çorum Milletvekili Derviş Günday, kendisinin 14 yaşından beri askeri okullarda eğitim aldığını belirtti.

TSK'nın bir iç düzeni olduğunu vurgulayan Günday, şunları söyledi:
''Şerefli Türk ordusunda, o orduya layık olmayan astsubay -benim meslektaşımdır korumam lazım ama- veya subayları YAŞ toplantısında korumak bence en tehlikeli bir oyundur. Türk Silahlı Kuvvetleri, şu anda dünya üzerinde sayılı orduların arasındadır, kim ne derse desin...
Dünyada sayılı ordular arasındaki Türk ordusunu küçültmenin, sayısını azaltmanın hiçbir anlamı yok. Orgeneraller kesinlikle hata yapmaz, belki bir başçavuş hata yapar. Belki teğmen, üsteğmen hata yapar ama orgeneraller kesinlikle hata yapmaz. Bu benim içime dokunuyor, kanıma dokunuyor. 13-14 yaşımda asker elbisesini giyip, tahta bavulu taşırken rahmetle anam ağladı, ben Merzifon Astsubay Okuluna giderken.
Hiç kimse
'bugün benim iyi günüm' diye sevinmesin. Bu ülkede çok günler gördük. Gençlik ne durumda. Öyle ıspanakla, kömürle, 3 zeytinle olmaz bu işler.''

 

"Generaller de hata yapabilir"

Söz alan AKP Diyarbakır Milletvekili İhsan Arslan, Günday'ın konuşmasına cevaben ''Generaller de hata yapabilir. Generaller hata yapmaz da hakimler mi hata yapar. Bu ülkede herkes görevini yapıyor. Kanunlar, hata yapanlar için var. Daha önce de kaçma ihtimali olmayan insanlar oldu. Emekli siyasilerden kaçanlar oldu, emekli generallerden de kaçan oldu. Hakimlerin bu konudaki yorumlarına, değerlendirmelerine, kanaatlerine bizim fazla mütala etmememiz gerekir'' diye konuştu.

CHP Ankara Milletvekili Zekeriya Akıncı da ''Bakan, çalışma arkadaşlarının ne ile suçlandığını öğrenmez mi? Subaylar hakkında bilgi almaz mı? 12, 13. dalgada belki bugün birlikte görev yaptıklarınız alınacak. Herkes genel çerçevenin içine oturtulabilir. En yetkili, en sorumlu insanların ağzından olay nedir, gerisinde baskı planı var mı, herkese uzanabileceğinin provası mıdır? öğrenmek isteriz. Bunları merak etmemizden daha doğal ne var?'' diye sordu.

Komisyonda, Askerlik Kanunu'nda değişiklik öngören teklifin görüşmelerine devam ediliyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler