Bakanlık 301 madenci öldükten sonra harekete geçmiş

CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran'ın soru önergesine Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın verdiği yanıt, Soma faciasından 10 gün sonra ILO tarafından kabul edilen Madenlerde İş Sağlığı ve Güvenliği Sözleşmesini onaylamak üzere 23 Mayıs 2014 tarihinde gerekli sürecin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından başlatıldığını ortaya koydu.

Bakanlık 301 madenci öldükten sonra harekete geçmiş
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 24.07.2014 - 15:34

CHP'li Umut Oran, soru önergesinde, "Maden şirketlerinin ocaklar için aldıkları maskelerin miktar ve özelliklerini siz mi düzenliyorsunuz? Soma faciası sırasında işçilerin kullanmış olduğu ve üzerinde 'AZL-60A' yazan maskelerin 1993 yılında üretildiği ve kullanım süresinin 1998'de bittiği bilgisi doğru mudur? twitter.com/kenansenerr/status/469031347013443584/photo/1 adresinde açıkça görüldüğü biçimde tahta burun tıkacı olan ve üzeri paslı maskelerin işçilere dağıtılmış olması mevzuata uygun mudur? Bunun sorumlusu kimdir?" diye sordu.

Enerji Bakanı, soru önergesini Türkiye Taşkömürü Kurumu Genel Müdürlüğü ve Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu Genel Müdürlüğünden alınan bilgi notuyla yanıtladı.

"ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI TARAFINDAN DENETİMLER YAPILMAKTA"

Bakan Yıldız, maden sahalarında ilgili mevzuatlar doğrultusunda bakanlığın Maden İşleri Genel Müdürlüğü (MİGEM) ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından denetimlerin yapıldığını söyledi.

İş sağlığı ve güvenliğine ilişkin denetimlerin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamında yürütüldüğüne işaret eden Enerji Bakanı, MİGEM tarafından yapılan denetimlerin Maden Kanunu ve Madencilik Faaliyetleri Uygulama Yönetmeliği kapsamında, proje uygunluğunun denetlenmesi amacıyla gerçekleştirildiğini kaydetti.

TOPU ÇALIŞMA BAKANI'NA ATTI

Enerji Bakanı, maskelerin üretimi ve ithali ile ilgili denetimin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından "Kişisel Koruyucu Donanım Yönetmenliği" çerçevesinde gerçekleştirildiğini belirtti.

Enerji Bakanı, Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) tarafından 1995 yılında kabul edilen ve 5 Haziran 1998 tarihinde yürürlüğe giren Madenlerde İş Sağlığı ve Güvenliği Sözleşmesini onaylamak üzere 23 Mayıs 2014 tarihinde ilgili kurum, kuruluş ve konfederasyonların görüşü alınmak üzere gerekli sürecin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından başlatıldığını açıkladı.

Enerji Bakanı, Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumunun hizmet alımı yöntemiyle kömür üretimi yaptırdığını belirterek, sözleşme kapsamında 2 bin 600 kcal/kg baz kalorideki kömür için firmaya ton başına 50,92 TL (güncel birim fiyat) ödeme yapıldığını söyledi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler