Baksı'da "Mesafe ve Temas"
Baksı Müzesi kuruluşunun ikinci yılını, tasarım, moda, yemek kültürü ve sanatı buluşturan "Mesafe ve Temas" sergisi ile kutluyor.
Ressam ve eğitmen Prof. Dr. Hüsamettin Koçan'ın, doğduğu yer olan Bayburt'un Bayraktar Köyü'nde kurduğu Baksı Müzesi kuruluşunun ikinci yılını "Mesafe ve Temas" sergisi ile kutluyor.
Sergi, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Bayburt Valisi Hasan İpek, Bayburt Belediye Başkanı Hacı Ali Polat'ın katılımıyla Baksı Müzesi'nde düzenlenen bir törenle açıldı. Bir yıl boyunca ziyaretçilere açık olacak serginin açılışına çok sayıda sanatçı ve Bayburtlu katıldı.
"Mesafe ve Temas"ın tasarım bölümünü Faruk Malhan, moda bölümünü Arzu Kaprol, yemek kültürü bölümü Engin Akın, sanat bölümü ise, aynı zamanda serginin genel çerçevesini de belirleyen Fırat Arapoğlu, Mürteza Fidan ve Kurucu Koçanoğlu hazırladı. Projenin etkinlik danışmanlığını ise Ayşegül Sönmez, Emre Zeytinoğlu ve Hüsamettin Koçan üstlendi.
Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, serginin açılışında yaptığı konuşmasında, Baksı Müzesi'ni "Bir Kültür Kalesi" olarak tanımladı. Ertuğrul Günay, "Baksı Müzesi bize, ülkemizde keşfedilmeyi bekleyen nice rengârenk farklı türküler, farklı çiçekler, farklı fidanlar, farklı güzellikler olduğunu bir kez daha gösterdi" dedi.
"Amaç yöreden göçe son vermek"
Rana Erkan Tabanca'nın gönüllü olarak sunuculuğunu üstlendiği açılış töreninde bir konuşma yapan Prof.Dr. Hüsamettin Koçan ise tasarım, moda ve lezzet teması ekseninde oluşan serginin Bayburt için çok önemli sonuçları olacağına inandığını söyledi. Koçan sözlerine şöyle devam etti:
"Her üç tema da Bayburt'un birikimlerini kullanacak. Bu birikimin kentin istihdamına yöneldiğini görmek de serginin ana amacı. 'Mesafe ve Temas', Baksı Kültür Sanat Vakfı'nın gelenek ve gelecek bağını güçlendirmek ve yöreden göçe son vermeye katkıda bulunmak olan kuruluş misyonunu gerçekleştirmek açısından önemli bir adımdır."
Baksı Müzesi'nin ve "Mesafe Temas"ın, tasarım odaklı yeni bir üretim anlayışını yaygınlaştırmada önemli rol oynayacağını düşündüğünü belirten Hüsamettin Koçan, bu tür etkinliklerin çoğalmasıyla "doğduğu toprakları terk etme" geleneğinin yok olacağına inandığını söyledi.
Genç tasarımcılardan destek
"Mesafe ve Temas"ın tasarım bölümünde Faruk Malhan, farklı üniversitelerden seçilen bir grup genç tasarımcıyı ile birlikte çalıştı. Moda bölümünde Arzu Kaprol, Studio Kaprol Tasarım Ekibi'nden üç genç tasarımcı ile birlikte Baksı için çok özel tasarımlara imzasını attı. Lezzet tasarımı bölümü ise Engin Akın yönetiminde gerçekleşti. Akın, bölgede kaybolmuş lezzetlerin peşine düşerek bir mutfak düzenledi. Engin Akın, kurutulmuş, saklanabilir yiyecekler üzerinden bir lezzet ağı oluşturdu. Her üç bölümde de tasarımların Bayburt'da üretilebilir olması ve böylelikle yörenin istihdamına katkıda bulunması hedefleniyor.
Verilen bilgiye göre, "Mesafe ve Temas",kadın istihdam olanağını çoğaltmak için izleyicisiyle de buluşacak. "Mesafe ve Temas",yöreden büyük kentlere yaşanan göçler ve bunun bir sonucu olarak ortaya çıkan kültürel kopuşlar nedeniyle oluşan mesafeyi bir buluşmaya dönüştürebilmeyi amaçlıyor. Bu tema çerçevesinde yerel ve çağdaş birikimleri bir araya getirmek, bölge için üretim ve istihdam olanaklarını yenilemek ve çoğaltmak da projenin kazanımları arasında yer alıyor. Tüm bu süreçte özellikle yöre kadını yaratıcı ve üretici yönlerinin desteklenmesi ve güçlendirilmesi çıkış noktası alındı.
En Çok Okunan Haberler
- Suriye'yi nasıl terk ettiğinin ayrıntıları ortaya çıktı!
- Petlas'tan o yönetici hakkında açıklama
- Nevşin Mengü hakkında karar
- 3 zincir market şubesi mühürlendi
- Geri dönüş gerçekten 'akın akın' mı?
- Eski futbolcu yeni cumhurbaşkanı oldu
- Fidan'dan 'Suriye Kürtleri' ve 'İsrail' açıklaması
- Müge Anlı'nın eşine yeni görev
- Bakanlık 5 ildeki lahmacuncuları ifşa etti
- AKP’nin tabutu CHP sıralarına kondu