Bal zehir oldu

Hızla yayılan sahte ürünler birçok sağlık sorununa da davetiye çıkarıyor.

Bal zehir oldu
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 15.08.2012 - 08:02

İster petek, ister süzme olsun, hakiki balı sahtesinden ayırmak, uzmanlar için bile son derece zor. Gerçek bal fiyatlarından daha ucuza satılan ve tüketicilerin de ilgisini çeken sahte ballar, içinde toksit madde bulunması, fazla şeker içermesi nedeniyle birçok sağlık sorununa da davetiye çıkarıyor. Uzmanlar, tüketicinin balı alırken şişesinin üzerinde “Türk Gıda Kodeksi Bal Tebliği’ne uygundur” ibaresini araması gerektiğini belirterek “Üzerinde ‘Alkolsüz Ürünler Tebliği’ne göre üretilmiştir’ ibaresi varsa bu ürün bal değil, bal esansı veya şurubu kullanılarak üretilmiş bir üründür” uyarısında bulundular.

İstanbul Üniversitesi Deneysel Tıp Araştırma Enstitüsü’nden Prof. Dr. Oğuz Öztürk, kimyasal katkı maddesi içermeyen, tamamen polenden üretilen balın maliyetinin yüksek olması nedeniyle, gerçek balın ucuz satılmasının mümkün olmadığını söyledi.

Sahte bal tüketen insanların boşu boşunu fazladan şeker yediklerini belirten Öztürk, “Sahte balın içinde bitkilerden toplanan öz olmadığı için toksik maddeler olabilir. Balın sahte olup olmadığını anlamak çok zor. Ancak laboratuvarlarda yapılan tahliller bunu ortaya çıkarabilir” dedi.
 

Tüketiciler sorgulamalı

Arı Platformu Proje Koordinatörü Aslı Sunay ise bal alırken en büyük görevin tüketiciye düştüğünü, tüketicinin aldığı ürünü sorgulaması gerektiğini vurguladı. Sunay, “Tüketici ürünü alırken Tarım Bakanlığı’ndan izinli, özellikle ambalajlı ve etiketli ürünler tercih etmeli. Ürün aldıkları firmanın altyapısını incelesinler” dedi. Sunay, tüketicilerin Alo 174 Gıda Hattı’nı arayarak, firma analiz raporunu veya ürün hakkında bilgi alabileceklerini dile getirdi. Süzme balın bir süre sonra kristalleşmesinin, bala şeker karıştırıldığı düşüncesine yol açtığını ancak baldaki kristalleşmenin hiçbir şekilde bala yapılmış bir hilenin göstergesi olmadığını kaydeden Sunay, özetle şunları söyledi:

“Şeker şurubu ilave edilmiş ballar uzun süre kristalleşmeden kalabilir, saf ve doğal ballar ise özellikle kış aylarında ve soğukta muhafaza edildiği taktirde birkaç ay gibi kısa bir sürede kristalleşebilir bu doğal bir olaydır. Kristalleşmiş balın tüketilmesinde sağlık açısından ve balın besin değeri açısından hiçbir sakınca yoktur. Fiyat unsuru belirleyici değildir. Tüketici sırf fiyatı yüksek diye ürüne güvenip almasın.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler