Balbay yalnız değil

2.5 yıldır tutuklu bulunan Mustafa Balbay 52. yaşına girerken CHP milletvekilleri ve Cumhuriyet okurları kendisine destek olmak için bugün Silivri Cezaevi'nde. CHP, Cumhuriyet Mustafa Balbay'la birlikte, 12 Haziran'da milletvekili seçilen Prof. Dr. Mehmet Haberal'ın durumunu önümüzdeki günlerde AİHM'e taşımaya hazırlanıyor.

Yayınlanma: 08.08.2011 - 07:52
Abone Ol google-news

Ergenekon davası kapsamında Silivri Cezaevi’nde tutuklu bulunan Cumhuriyet yazarı Mustafa Balbay bugün 52. yaşına giriyor. 885 gündür cezaevinde olan ve 162 gündür de hücrede tek başına kalan Balbay’a destek olmak için yarın yaklaşık 50 CHP milletvekili ve Cumhuriyet okurları da Silivri’de olacak.

12 Haziran 2007 tarihinde Ümraniye’de bir gecekonduda bulunduğu belirtilen el bombaları nedeniyle başlatılan Ergenekon soruşturması kapsamında Balbay, 1 Temmuz 2008 tarihinde yapılan operasyonla gözaltına alınmıştı. Evinde ve gazetedeki odasında yapılan aramalarda bilgisayarlarla birlikte, haber metinlerine, kitaplarında kullandığı belgelere, ajandalarına el konulmuştu. Savcılığın tutuklama istemiyle mahkemeye sevk ettiği Balbay’ı nöbetçi mahkeme serbest bırakmıştı.

Ancak Balbay, aradan geçen 8 aydan sonra savcılığın yeni bir talimatıyla ek ifadesine başvurulmak üzere 5 Mart sabahı evinden apar topar yeniden gözaltına alındı. Ergenekon soruşturmasını yürüten savcılar tarafından sorgulanan Balbay’ın, 23 saat gözaltında tutulduğu ve 10 saat boyunca ifade vermesine bağlı uykusuzluk ve yorgunluk nedeniyle sorguya ara verilme istemi yerinde görülmedi.

6 Mart 2009 tarihinde tutuklanarak cezaevine gönderilen Balbay, yaklaşık 2.5 yıldır özgürlüğüne kavuşmayı ve adaleti bekliyor. Balbay, cezaevinde geçen bu süre içerisinde “Silivri Üçlemesi” olarak nitelendirdiği “Zulümhane-Silivri Toplama Kampı”, “Zulümname-Düşünüyorum O Halde Sanığım”, “Zulümdar-Demokrasi Tanrısı” adlı kitaplarını yazdı. Okuyucuların beğenisini kazanan kitapları birçok ilde düzenlenen imza günlerinde kendisine destek veren yazarlar tarafından imzalandı. 2.5 yıllık süre içerisinde gerçekleştirilen duruşmalarda söz alarak yaşadıkları adaletsizliğe dikkat çeken Balbay, uzun tutukluluk süresinin cezaya dönüştüğüne işaret etti. Yargılanmaktan kaçmadığını, ilk gözaltına alındıktan sonra serbest bırakıldığında da bir yere gitmediğini, Ankara’da çalışmaya devam ettiğini dile getiren Balbay, tutuksuz yargılanma talep etti.

Balbay, 12 Haziran’da gerçekleştirilen seçimlerde aynı dava kapsamında tutuklu bulunan Prof. Dr. Mehmet Haberal ile birlikte CHP’den milletvekili seçildi. CHP İzmir Milletvekili seçilmesinin ardından mahkemeye başvuran Balbay, tutuksuz yargılanmayı talep etti. Ancak dönemin mahkeme başkanı Köksal Şengün’ün karşı oyuna rağmen iki üyenin oyuyla talebi reddedildi. Haberal ve Balbay’ın vekil seçilmelerinin ardından da tahliyeleri yönünde oy kullanan yargıç Şengün’ün özel yetkileri HSYK tarafından alınarak, Bolu’ya hâkim olarak atandı. Şengün bu atamayı “gözdağı” olarak nitelendirmişti.

CHP’nin seçimlerin ardından milletvekilleri Balbay ve Mehmet Haberal’ın (Zonguldak Milletvekili) durumuna dikkat çekmek ve destek vermek için gerçekleştirdikleri “yemin etmeme” eylemi de AKP ile imzalanan protokolle sonuçlandı. Balbay’ın da sanıkları içinde yer aldığı 2. Ergenekon davasının duruşmasına yarın Silivri’de devam edilecek. Duruşmalar bir hafta boyunca sürecek. Yarın yaklaşık 50 CHP milletvekili de Silivri’ye giderek duruşmayı izleyecek ve tutuklu vekiller Mustafa Balbay ve Mehmet Haberal’a destek verecek. CHP’liler arasında Genel Başkan Yardımcıları Alaattin Yüksel, Süheyl Batum ve Sezgin Tanrıkulu ile Grup Başkanvekili Muharrem İnce ve Emine Ülker Tarhan da yer alacak. Yarın Atatürk Havaalanı’nda sabah saat 06.00’da buluşacak olan milletvekilleri buradan otobüsle Silivri’ye geçecek. CHP ayrıca Balbay ve Haberal’ın durumunu önümüzdeki günlerde Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) de taşıyacak.

Yurdun dört bir yanından destek var

Duruşmaların başlayacağı 8 Ağustos tarihi aynı zamanda Balbay’ın doğum günü. Balbay yarın 52. yaşına girecek. Okurları ve sevenleri de Balbay’a destek vermek için doğum gününde bir kez daha geniş katılımla Silivri’de olacak. İstanbul, İzmir, Ankara, Eskişehir’den yurttaşlar Silivri’de buluşacak. Sabah saat 07.00’de İstanbul Mecidiyeköy’den ve Bakırköy’den araç kaldırılacak. Bazı okurlar da “Doğum günün kutlu olsun” mesajlı tişörtler giyerek duruşmayı izleyecek.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler