Bale sahnesine 3 boyutlu dekor

Ankara'da dünya prömiyeri yapmaya hazırlanan ''Notre Dame'ın Kamburu'' adlı bale yapıtındaki dekor Victor Hugo'nun eserinde de geniş yer alan döneme ait mekanlar göz önünde bulundurularak 3 boyutlu tasarlandı.

Yayınlanma: 19.03.2011 - 10:02
Abone Ol google-news

Eserdeki diğer sahneler için çok çabuk değiştirebilme imkanı sağlayan beze boyalı dekor uygulaması tercih edildi. Quisamado karakterinin makyajı için sanatçının sahne performansını etkilememesi ve uzun süre kalabilmesi için özel malzemeler kullanıldı.

Eserin koreograflarından Volkan Ersoy, Devlet Opera ve Balesi'nin birçok eseri sahneye koyduğunu belirterek, ''Özel bir araştırma yapmadım ama bale sahnesinde ilk kez 3 boyutlu bir dekor kullanılıyor'' dedi.

Notre Dame'ın Kamburu'nda döneme ait çok güzel mekanların bulunduğunu anlatan Ersoy, dekoru üstlenen Adnan Öngün'ün çizimleriyle bunu sahneye yansıtmaya çalıştıklarını kaydetti.

Eserde birçok sahne olduğunu ve dönemi yansıtmak için gerçekçi bir dekor kullanmak istediklerini belirten Ersoy, ''Dekor 3 boyutlu derken gözlük takılmayacak elbette. Notre Dame'ın orijinal vitrayı ve çan odasını final sahnesinde seyirciyle buluşturmayı hedefliyoruz'' diye konuştu.

Final sahnesi için Dağcılık Federasyonundan yardım aldıklarını kaydeden Ersoy, şunları söyledi:
''Yapacağımız iş bizim uzmanlık alanımız değil. Düşündüğümüz finali gerçekleştirmek için federasyondan yardım almamız gerekiyordu. Final sahnesi çan odasında geçiyor. Özel bir malzeme ve sistem kurarak bir final hazırladık. Bunun için federasyon temsilcisi dansçı güvenliği için her finalde bizimle beraber olacak. Finalimiz güvenlik sınırlarını zorluyor çünkü.''

Eserin koreograflarından Armağan Davran da bale estetiği ile Notre Dame'ın fiziksel özelliklerini birleştirmeye çalıştıklarını ifade ederek, ''Her ikisini bir araya getirmek için farklı bir koreografi hazırladık'' diye konuştu.
 

''Balede dekorun dans etmeye uygun olması gerekiyor"

Notre Dame'ın Kamburu adlı yapıtın dekorunu hazırlayan Adnan Öngün, görselliğin ön planda tutulduğu eserde 8 sahnenin yer aldığını söyledi.

Sahne sayısının çok olması nedeniyle o mekanları var etmenin güçleştiğini dile getiren Öngün, şu bilgileri verdi:
''Sokak sahneleri var Paris'te. Gotik dönem 1400'lü yıllar. O zamanki şaşayı, mimariyi yansıtmak istedik. Görsel objeler çok önde. Katedralin yanı sıra zindan, yatak odası, mahsen ve çan odası sahneleri var.

Dekoru gerçekçi ve o döneme uygun objelerle yapmak için çabaladık. Dekorun hazırlanmasında ressamlarımızdan destek aldık. Balede sahnenin daha boş dans edilebilir halde olması gerekiyor. Üç boyutlu ve derinliği olan bir dekor kullandık. Bunun yanı sıra sahne geçişlerinde kolay değiştirebilmek açısından beze boyalı dekor uygulamasını tercih ettik.''
 

Sinema makyajı kullanıldı

Koreograf Volkan Ersoy eserde Quisamado karakteri için hazırlanan makyajla ilgili olarak, çok özel bir tekniği kullanıldığını söyledi.

Bale sahnesinde müthiş bir performans gösterildiğini, makyajın da dayanıklı olması gerektiğini anlatan Ersoy, ''Balede terleme, el ve kol hareketleri çok fazla. Makyajın 2-2.5 saat yüzde kalabilmesi için bu eserde özel bir uygulama yapıldı'' dedi.

Sinema makyajı uyguladıklarını kaydeden Ersoy, ''Sanatçı yorulmasına rağmen büyük eziyet çekiyor, ağzında protez var. Burnu tıkalı, çünkü yeni bir burnu var oradan nefes almaya çalışıyor'' diye konuştu.

Eserde makyajı hazırlayan Macit Kavuncu da Quisamado gibi çok deforme olmuş bir yüzü sanatçıya yansıtmanın çok zor olduğunu belirtti.
Makyaj yapıldıktan sonra sanatçının sahnede uzun süre kalabilmesini sağlamak için çok çalıştıklarını anlatan Kavuncu, şöyle devam etti:
''Herhangi bir tiyatro ve sinema eseri olsa bu basit. Çünkü orada hareketler kısıtlı dolayısıyla yapılan makyaj uzun süre kalabiliyor. Balede böyle değil daha detay gerekiyor. Ben yaklaşık 1.5 aydır eserdeki bu karaktere yoğunlaştım.
Çok güzel bir karakter çıktığına eminim. İlk denememiz fena değildi, sonraki denemelerimizde daha da yerine oturacağına inanıyorum. Makyajın sahne performansı süresince sanatçının yüzünde kalması gerekiyor. Bunun için makyajın monte edilme süresini aşağı çekmeye çalışıyorum.''

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler