Balık tüketimi 2 katına çıkarılmalı
Su Ürünleri Yetiştiricileri Üretici Merkez Birliği Başkanı Faruk Coşkun, Türkiye'de balık tüketimin en az iki katına çıkarılması gerektiğini kaydetti.
Su Ürünleri Yetiştiriciliği Üretici Merkez Birliği tarafından düzenlenen Su Ürünleri Yetiştiriciliği Çalıştayı Antalya'nın Kundu bölgesindeki Miracle Resort Otel'de başladı. 16 Ocak'a kadar devam edecek çalıştaya, Tarım Bakanlığı Teşkilatlanma ve Destekleme Genel Müdürü Mehmet Taşan, Çevre ve Orman, İçişleri, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı, Devlet Planlama Teşkilatı, Denizcilik Müsteşarlığından temsilciler, ziraat odaları, ihracatçı birlikleri, üniversiteler, sektöre girdi sağlayan firmalar, üretici birlikleri ve üreticiler katıldı. Çalıştayda, yetiştiricilik, sağlık ve çevresel etkileşim, işleme, pazarlama ve tüketim, teşvikler, kredi, vergiler ve sigorta, kurumsal yapılanma, eğitim ve araştırma konuları ele alınıyor.
Çalıştayın açılışında konuşan, Su Ürünleri Yetiştiricileri Üretici Merkez Birliği Başkanı Faruk Coşkun, tüm su ürünleri yetiştiricilerinin merkez birliği çatısı altında yer almasını ümit etiklerini kaydetti. Kira bedellerinin belgelere göre değişmesi, ziraat odaları aidatlarıyla ilgili yaşanan sıkıntı, üretici birlik kanunun uygulanmasıyla ilgili sorunlara işaret eden Coşkun, ''Hububat üreticisi ile su ürünleri üreticisi arasında farklılık bulunmamaktadır'' dedi.
Çevrenin korunması konusunda hassas davranarak sektörü zan altında bırakacak çalışmalardan kaçınılması gerektiğini kaydeden Coşkun, ''Çevre kirliliğini konusunda mevzuata dikkat etmeliyiz. Yanlış yapıp, istismar edeni de uyarmalıyız'' dedi.
Hedef 250 bin ton üretim
Su ürünleri üretiminin 160 bin tona ulaştığını, üretimi 250 bin tona çıkarma hedefinde olduklarını anlatan Coşkun, üretimin dışında ürünün fiyatı ve pazarlama konusunda da sıkıntı yaşadıklarını ifade etti. Su ürünleri ihracatın yanı sıra iç tüketimin de artırılması gerektiğini kaydeden Coşkun, ''Türkiye'de kişi başı yıllık balık tüketimi 8 kilogram. Bu rakam çok düşük. Bu rakamın en az iki katına çıkarılması gerekiyor. Bu halkın protein alımını artırmak için de önemli. Bunun izin tanımı kampanyası düzenlenmeli'' dedi.
Yüzde 5 faizle kredi
Ziraat Bankası Tarımsal Pazarlama Daire Başkanı Murat Kara da, su ürünleri sektörünün gelişimi için banka olarak üreticinin yanında olduklarını kaydetti. ''Çiftçiye finansal çözümler sunmak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz'' diyen Kara, ''Su ürünleri üreticisine 3 milyon liraya kadar yüzde 5 faiz oranıyla kredi kullandıracağız'' dedi.
2010 yılında sektöre 150 milyon lira kredi kullandırdıklarını belirten Kara, ''Amacımız bunu artırmak'' dedi.
Üretici birlikleri kanunu revize edilecek
Tarım Bakanlığı Teşkilatlanma ve Destekleme Genel Müdürü Mehmet Taşan ise gıdanın stratejik ürün haline geldiğine değinerek, bitkisel, hayvansal gıdaların yanı sıra su ürünleri üretimini artırarak, Türkiye'nin gelişmiş ülkelerle rekabet gücünü artırmayı hedeflediklerini anlattı. Bunun için bir dizi projeler yürüttüklerini ve desteklemeler yaptıklarını kaydeden Taşan, şu bilgileri verdi:
''Tarımda güzel gelişmeler var. Destekleme politikaları ve projelerle tarımsal üretim değeri 23,7 milyar dolardan son 8 yıl içerisinde tarımsal üretim değerimiz 50,8 milyar dolara yükseldi. Dünyanın 11. büyük tarım ekonomisine sahip ilke iken 8. büyük tarım ekonomisine sahip ülkesi olduk. Hayvancılıkla ilgili faizler sıfıra indi, 2011'de de bu devam edecek.''
Taşan, 5200 sayılı Tarımsal Üretici Birlikleri Kanunu çerçevesinde örgütlenen su ürünleri sektörünün ülke ekonomisine önemli katkı sağladığını, kanun çerçevesinde örgütlenmelerinin de sektörü büyüteceğini kaydetti. 5200 sayılı yasayla ilgili Başkan Coşkun'un yaşanan sıkıntıları anlattığını belirten Taşan, ''Kanunla ilgili revize çalışmamız var. Taslağımız hazırlandı. Çalıştayda alınacak kararları mutlaka dikkate alınacak'' diye konuştu.
Dünyada su ürünleri üretiminin arttığını belirten Taşan, şöyle devam etti:
''Son 20 yılda ortalama yüzde 10 büyüme sağlanmış. Ülkemizde verilen desteklemelerle birlikte su ürünlerinde önemli artışlar sağlandı. 2003 yılından 2009 yılına kadar su ürünlerine 480 milyon lira destek sağlandı. 2010 yılında da 112 milyonluk destek sağlandı. Su ürünleri tüketim miktarı gerçekten çok düşük. 8 kilogramın artırılması lazım.''
2006 yılında kırsal kalkınma projesi başlattıklarını hatırlatan Mehmet Taşan, ürünlerin işlenmesi, yapılanması, paketlenmesiyle ürüne katma değer sağlayacak 26 proje uygulandığını ve 4,5 milyon lira hibe desteği verdiklerini kaydetti. Taşan, su ürünleri sektörünün verilen destekten daha fazla yararlanmasını istedi.
En Çok Okunan Haberler
- Korgeneral Pekin'den çarpıcı yorum
- Suriye'yi nasıl terk ettiğinin ayrıntıları ortaya çıktı!
- Petlas'tan o yönetici hakkında açıklama
- Colani’nin arabası
- Petlas Yönetim Kurulu Üyesi Özcan, uçakta olay çıkardı
- Komutanları olumsuz görüş vermedi, görevlerinden oldu
- 148 bin metrekarelik alan daha!
- 3 zincir market şubesi mühürlendi
- Geri dönüş gerçekten 'akın akın' mı?
- Bakanlık 5 ildeki lahmacuncuları ifşa etti