Balyoz davasında savcı talebini geri çekti

Balyoz davasının duruşma savcısı, "Balyoz davası başka bir mahkemeye gönderilsin" şeklindeki talebini geri çekti. Duruşmada, tutuklu sanıklar, "adalet, hapiste yaşlandık, silah arkadaşlığı" yazılı balonları salonda uçurdular.

Balyoz davasında savcı talebini geri çekti
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 06.08.2012 - 08:52

Sanık avukatlarının büyük bir bölümünün protestolarını sürdürerek katılmadığı duruşmada, tutuklu sanıklar, "adalet, hapiste yaşlandık, silah arkadaşlığı" yazılı balonları salonda uçurdular.

Orgeneral Bilgin Balanlı, eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Halil İbrahim Fırtına, eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek, eski 1. ordu komutanları emekli orgeneraller Çetin Doğan ve Ergin Saygun ile Koramiral Abdullah Can Erenoğlu'nun da aralarında bulunduğu 250'si tutuklu 365 sanıklı "Balyoz Planı" davasının 97'inci duruşması başladı.

İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nce Silivri Ceza ve İnfaz Kurumları Yerleşkesi'nde oluşturulan salonda yapılan duruşmaya, emekli orgeneraller Çetin Doğan ve Halil İbrahim Fırtına, emekli Oramiral Özden Örnek ile MHP'den milletvekili seçilen emekli Korgeneral Engin Alan'ın da aralarında bulunduğu 222 tutuklu sanık katıldı.

Emekli Orgeneral Ergin Saygun ve YAŞ kararıyla emekliliğe sevk edilen korgeneral Nejat Bek'in de aralarında bulunduğu 28 tutuklu sanık ile Ergenekon davasından tutuklu yargılanan emekli Tuğgeneral Levent Ersöz ise duruşmaya gelmedi. Duruşmada, tutuksuz yargılanan 7 sanık ile 6 avukat da hazır bulundu.

 

Avukatların protestosu sürüyor

"Deliller değerlendirilmeden, savcının esas hakkında görüşünü açıkladığı ve tanık dinleme taleplerinin kabul edilmediği" gerekçesiyle mahkemeyi protesto amacıyla sanık avukatlarının büyük bir bölümünün duruşmaya katılmamaya devam ettiği görüldü.

Duruşma, üye hakim Ali Efendi Peksak'ın celse arası dosyaya gelen evrakları okumasıyla devam ediyor.

Öte yandan, gazeteci Ayşe Arman ile "Odatv" davasında tutuksuz yargılanan Müyesser Yıldız da duruşmayı izliyor.

 

Balon uçurdular

Duruşmanın başlamasından önce bazı tutuklu sanıklar, yanlarında getirdikleri ve üzerinde "adalet, hapiste yaşlandık, silah arkadaşlığı" yazılı balonları izleyiciler ile gazetecilerin bulunduğu bölüme doğru uçurdular.

Savcı, "avukat engelini" atlamayı amaçlayan talebini geri çekti

Davanın 15 Haziran'da görülen duruşmasında savcı Hüseyin Kaplan, "davanın başka bir yere nakledilmesini" istemiş, mahkeme de bu talep üzerine davanın başka bir mahkemeye nakli konusunda beyanda bulunulması için dosyanın İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderilmesine karar vermişti. Duruşmada söz alan savcı Hüseyin Kaplan, davanın nakli konusunda talepte bulunmak ve incelemek üzere süre istediğini hatırlatarak, şu görüşlerini bildirdi:

"Gelinen aşamada ve durumun incelenmesinde davanın naklinin mevcut sorunları çözemeyeceği, nakil gerçekleşse dahi yargılamadaki sorunların aynı şekilde devam edeceği, yeni bir mahkemenin bu kapsamdaki dosyayı ele alması, incelemesi ve karar vermesinin yargılamayı daha da uzatacağı, bunun tutuklu sanıkları daha da mağdur edeceği, baro tarafından avukat görevlendirmesinin yapılmadığı, bu gerekçelerle aynı yerde yargılamaya devam etme gerektiği anlaşılmıştır."

Savcı: "Savunma olmadan da yargılama olabilir"

Yargıtay 9. Dairesi'nin benzer bir duruma ilişkin müdafiler katılmadan da davanın görülebileceği şeklinde karar vererek, dosyayı onadığını ifade eden savcı Kaplan, "Davanın nakli konusunda herhangi bir talebimiz bulunmamaktadır. Tevsi tahkikat talebimiz de bulunmamaktadır. Yargılamaya aynı mahkemede devam edilmesi, esas hakkındaki mütalaamız doğrultusunda karar verilmesi mütalaa olunur" dedi.

 

Sanık avukatlarına beyanda bulunmaları için son kez süre verildi

Balyoz Planı davasına bakan mahkeme heyeti, bir süredir duruşmalara katılmayan sanık avukatlarına, savcılığın esas hakkındaki mütalaasına karşı beyanda bulunmaları için son kez süre verdi. Mahkeme, avukatların gelecek duruşmaya katılmamaları durumunda ise sanıklara söz hakkı verileceğini bildirdi.

Duruşmada, mahkeme heyeti tarafından alınan ara kararlar üye hakim Murat Üründü tarafından açıklandı. Buna göre mahkeme heyeti, bütün sanıklar ve müdafilerine, ''diğer sanıkların savunmalarına, duruşmada dinlenen tanık beyanlarına soruşturma ve kovuşturma aşamasında dosyaya gelen ve duruşmada okunan delillere, bilirkişi raporlarına, Mesut Göğebakan ve Alaattin Kaya'nın kamu davasına katılma taleplerine, iddia makamının esas hakkındaki mütalaasına karşı'' beyanda bulunmaları için bir sonraki celseye kadar son defa süre verilmesine karar verdi.

Mahkeme, bir sonraki celsede sanık müdafileri duruşmaya katılmasalar dahi, yargılamaya devam edilerek sanıklara söz hakkı verileceğini bildirdi.

 

Mahkeme kısa periyodik aralarda yapılacak

İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmanın öğleden sonra başlayan oturumunda konuşan mahkeme heyeti başkanı Ömer Diken, savcılığın daha önceki celselerde esasa karşı verdiği mütalaaya karşın kimi sanık ve sanık avukatlarının beyanlarının alındığını belirterek, çoğu sanık avukatlarının da Nisan 2012'den bu yana bu haklarını kullanmadıklarını ancak Ceza Muhakemeleri Kanunu'nun (CMK) 188/1. maddesine göre beyanda bulunmalarının gerektiğini ifade etti.

Mahkemenin bugünkü duruşmada bir ara karar verdiğini ve bu ara kararın, yargılamanın tıkanmasını aşma amaçlı olduğunu kaydeden Diken, bir dahaki duruşmayı yakın bir zamana verdiğini ve mahkemenin kısa periyodik aralarda yapılacağını sözlerine ekledi.
Duruşmada taleplere karşı görüşü sorulan İstanbul Cumhuriyet Savcısı Hüseyin Kaplan, tutuklu sanıkların bu hallerinin devamına karar verilmesini talep etti.

Daha sonra taleplere ilişkin mahkeme heyetinin verdiği ara karar, üye hakim Murat Üründü tarafından okundu. Buna göre mahkeme heyeti, bir çok sanık avukatlarının tepki, yargılamayı uzatma ve yargılamayı kilitleme amacıyla duruşmalara katılmadıklarını hatırlatarak, bu nedenle duruşmaların ertelenmek zorunda kaldığını belirtti.

Avukatlara süre verildiğini belirten mahkeme heyetinin ara kararında, şu ifadeler yer aldı: ''Ancak mahkememizin çabalarının sonuçsuz kaldığı, duruşmaya katılmadıkları, bu nedenle yargılamanın gereksiz yere uzatıldığı ve sürüncemede bırakıldığı, Türk Medeni Kanunu'nun 2. maddesinde, 'herkes haklarını kullanırken ve borçlarını yerine getirirken dürüstlük kuralına uymak zorundadır, bu hakkın açıkça kötüye kullanılmasını hukuk düzeni korumaz' şeklinde düzenlemenin bulunduğu, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 17. maddesinde, hakların kötüye kullanılmasının yasaklandığı, ayrıca hiçbir hukuk sisteminde hakkın kötüye kullanılmasının korunamayacağı, duruşmaya katılmayan sanıklar ve avukatlarının ve kendilerine başkaca bir avukat atanmasını kabul etmeyen sanıkların bu tutumlarının açıkça 'hakkın kötüye kullanılması' olarak değerlendirilmesi gerektiği anlaşılmıştır.''

Heyet, bu gerekçelerle sanık avukatlarına son kez süre verildiğine dikkati çekti.
 

Yeni yasa, değişiklik meydana getirmiyor

Tutuklu sanıkların, elde edilen deliller ve kuvvetli suç şüphesini gösteren olguların devam etmesi ile 3. Yargı Paketi olarak adlandırılan 6352. sayılı yasada yapılan değişikliğin, tutuklu sanıkların hukuki durumlarında herhangi bir değişiklik meydana getirmediği gerekçesiyle tutukluluk hallerinin devamına hükmeden heyet, başka suçtan tutukluyken tahliye edilen Erdinç Yıldız, Mehmet Cem Çağlar ve Mehmet Seyfettin Alevcan'ın savunmalarının alınması nedeniyle duruşmalara gelme zorunluluklarının kaldırılmasını da öngördü.

Mahkeme heyeti, duruşmayı 16, 17, 23, 24, 27 ve 28 Ağustos 2012 tarihlerine erteledi. Duruşmaya öğle arası verildiği sırada, duruşmaya girmeyen avukatlardan bazıları, salonun bulunduğu binanın önünde bir basın açıklaması yaptı. Avukatlar, mahkemenin hukuk dışı uygulamalarla davayı sürdürdüğünü ve avukatların taleplerinin hukuka aykırı bir şekilde reddedildiğini savunarak, bugün gelinen aşamada da mahkemenin aynı tavrını sürdürdüğünü ve sanıkların adil yargılanma haklarının yok sayıldığını kaydettiler.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler