'Balyoz' tahliyesine itiraz

'Balyoz'da tahliye edilen 19 kişinin tahliyesine soruşturmayı yürüten savcılar tarafından itiraz edildi. Savcılığın "tahliyelere itiraz" başvurusunu bu kez 12. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti değerlendirecek.

Yayınlanma: 02.04.2010 - 09:33
Abone Ol google-news

''Balyoz planı'' iddialarına ilişkin soruşturmayı yürüten İstanbul Cumhuriyet savcıları, eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan'ın da aralarında bulunduğu 19 kişinin yedek hakimlikçe serbest bırakılmasına itiraz etti.

Alınan bilgiye göre, ''Balyoz planı'' iddialarına ilişkin soruşturmayı yürüten Cumhuriyet savcıları, soruşturma kapsamında tutuklanan 19 kişinin avukatlarının yaptığı başvurular değerlendirilerek serbest bırakılmasına ilişkin kararlara itirazda bulundu.

Savcıların bu itirazları, İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti tarafından değerlendirilecek.
Savcıların, İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi üyesi hakim Oktay Kuban'ın kararıyla serbest kalan eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan, emekli Korgeneral Engin Alan, Tümamiral Semih Çetin, Tümgeneraller Bekir Memiş ve İhsan Balabanlı, yarbaylar Hanifi Yıldırım, Ali Rıza Sözen ve Levent Çehreli, albaylar Mustafa Önsel, Abdullah Zafer Arısoy, Recep Yıldız ve Yüksel Gürcan, Astsubay Musa Fariz, emekli Tümgeneral İzzet Ocak, emekli Tuğgeneral Süha Tanyeri, emekli Albaylar Ümit Özcan, Suat Aytın, Kubilay Aktaş, Bülent Tunçay ve İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi heyetinin kararıyla serbest kalan emekli Tümgeneral Özer Karabulut yönünden itirazda bulundukları öğrenildi.

Savcılar, daha önce de Korgeneral Yurdaer Olcan ve Tümgeneral Abdullah Dalay'ın İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi yedek hakimliğince serbest bırakılmasına da itiraz etmişti.

 

19 kişinin tahliye nedeni

İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi üye hakimi Oktay Kuban, ''Balyoz Planı'' iddialarına ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında 8'i emekli 11'i muvazzaf toplam 19 şüphelinin tahliye edilmesine, ''tutuklama nedenlerinin şüpheliler yönünden söz konusu olmadığı'' gibi gerekçelerle karar verdi.

Mahkemece avukatlara dağıtılan tahliye kararında, ''Balyoz planı'' iddiaları ile ilgili soruşturma kapsamında ''Türkiye Cumhuriyeti yürütme organını cebren ıskat veya vazife görmekten cebren men etmeye teşebbüs etmek'' suçundan tutuklanan Tümgeneraller Bekir Memiş ve İhsan Balabanlı ile emekli Orgeneral Çetin Doğan ve emekli Tümgeneral İzzet Ocak'ın da aralarında bulunduğu 19 kişi hakkında tahliye talebinde bulunulduğu belirtildi.

Kararda, soruşturmayı yürüten Cumhuriyet savcılarınca da şüphelilerin tutukluluk hallerinin devamı ve itirazların reddi yönünde karar verilmesinin talep edildiği kaydedildi.

Üye Hakim Kuban, Ceza Muhakemeleri Kanunu'nun (CMK) 100/1 ve 100/2 maddelerine göre tutuklama ile tutuksuz yargılama gerekçelerini sıralayarak, ''CMK'nın 100/3. maddesinin 4-a fıkrasında ise maddede sayılan suçların işlendiği hususunda kuvvetli şüphe sebeplerinin varlığı halinde tutuklama sebebinin var sayılabileceğine'' dikkat çekti.

Hakim Kuban, söz konusu düzenleme ile getirilen sistemin en temel özelliğinin ''suç kataloğu'' belirlenmesi olduğunu ve bu katalogda sayılan suçların işlendiği hususunda kuvvetli şüphe sebeplerinin bulunması durumunda, tutuklama nedeninin var sayılabileceğini belirterek, soruşturmada isnat edilen suçların CMK 100. maddede sayılan katalog suçlardan olmasının tutuklama için yeterli görülmediğini aktardı.

''CMK'daki düzenlemeden açıkça anlaşılacağı üzere bir şahsın tutuklanabilmesi için öncelikle suçu işlediğine dair kuvvetli şüphenin varlığı gerekmektedir'' ifadelerini kullanan Hakim Kuban, aynı zamanda tutuklama sebebi var sayılabilecek sebeplerin de bulunması ve tutuklama kararının verilebilmesi için başka tedbirlerle yargılamanın amacına ulaşamayacak olması gerektiğini dile getirdi.

Şüpheliler hakkında kuvvetli suç şüphesi varlığını gösteren olguların bulunmaması, şüphelilere isnat edilen suç tarihinden sonraki eylemler, şüphelilerin işleri, sabit ikametgah sahibi olmaları ve şüphelilerin toplumsal konumlarını göz önünde bulunduran Kuban, ''Tutuklama nedenlerinin şüpheliler yönünden söz konusu olmadığını, bu anlamda şüphelilerin kaçmaları, saklanmaları, delilleri gizleme, yok etme veya değiştirmeleri ya da mağdur, tanık veya başkaları üzerinde baskı yapma girişiminde bulunmaları hususlarında somut hiçbir olgunun bulunmadığını'' aktardı.

Hakim Kuban, tahliye kararı vermesinin diğer gerekçelerini de şu şekilde sıraladı:
''Aynı soruşturma kapsamında aynı suçlardan ve aynı konumda olan başka bir kısım şüphelilerin Cumhuriyet savcılığınca tutuklanmaları talebiyle sorgu hakimliğine sevk edilmeden serbest bırakılmış olmaları, bir kısım şüphelilerin tahliye talebi üzerine hakimlikçe bir kısım şüphelilerin ise itiraz üzerine mahkeme heyetlerince serbest bırakılmış olmaları, şüphelilere yüklenen eylemin hukuki vasfının da değişmesi ihtimali, şüphelilerin tutuksuz yargılanmalarının yargılamanın amacına ulaşmasına engel oluşturmaması ve tutuklamanın bir tedbir olma niteliği göz önüne alınarak şüpheliler müdafiilerinin tahliye taleplerinin kabulüne karar vermek gerektiği kanaatine varılmıştır.''


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler