Ban Ki-mun Madrid ve Davos'a gidecek

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un gelecek hafta Madrid ve Davos'a gideceği bildirildi.

Yayınlanma: 22.01.2009 - 21:21
Abone Ol google-news

BM Sözcüsü Michelle Montas gazetecilere yaptığı açıklamada, Orta Doğu'dan dün yeni dönen BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, gelecek hafta Madrid'de düzenlenecek olan ve küresel gıda krizinin tartışılacağı zirveye katılacağını, İspanya Başbakanı Jose Luis Rodriguez Zapatero ile bu zirve kapsamında bakanlar toplantısına başkanlık edeceğini söyledi.

Montas, Genel Sekreter Ban'ın daha sonra Davos'ta düzenlenecek Dünya Ekonomik Forumuna katılacağını ve ardından Adis Ababa'ya geçeceğini, burada ise Afrika Birliği zirvesine katılacağını belirtti. Genel Sekreter Ban, dün 10 günlük Orta Doğu gezisinden hasta dönmüş ve BM Güvenlik Konseyi'ndeki konuşmasını kendi adına siyasi işlerden sorumlu yardımcısı Lynn Pascoe yapmıştı.

 

Pillay: Guantanamo'nun kapatılmasından memnunum

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Navi Pillay, ABD yönetiminin Guantanamo tutukevinin kapatılması yönündeki kararını memnuniyetle karşıladı. BM Sözcülüğü'nden verilen bilgiye göre, Pillay ABD'nin uluslararası hukuka aykırı soruşturma yöntemlerini yasaklama kararından da büyük memnuniyet duyduğunu bildirdi. Pillay Cenevre'den yaptığı açıklamada, ABD'nin Afganistan ve Irak gibi ülkelerde yaptığı tutuklamaların koşullarını ve uygulamalarını da yine uluslararası hukuka uygun olması için gözden geçirmesi gerektiğini belirtti.

Pillay ''ABD Başkanı Barack Obama'nın göreve gelmesinin hemen ardından Guantanamo'yu kapatmaya ve tutukluların haklarının garanti altında olduğu bir sistem kurmaya böylesine büyük öncelik vermesi son derece cesaret vericidir'' dedi. Uluslararası hukuk kuralları gereğince insanlara işkence başta olmak üzere kötü muamele yapmanın kesinlikle yasak olduğunu anımsatan Pillay, Guantanamo'daki tüm işkence iddialarının da soruşturulması gerektiğini kaydetti.

 

Af Örgütü: İyi yöne doğru atılmış önemli bir adım

Uluslararası Af Örgütü (Amnesty International) ile BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği, ABD Başkanı Barack Obama'nın, Guantanamo tutukevinin bir yıl içinde kapatılması emrini memnunlukla karşıladı. Uluslararası Af Örgütü Genel Sekreteri İrene Han, bu kararı "iyi yöne doğru atılmış önemli bir adım" olarak niteledi ve bu kararın yeni yönetimin "geçmişin hatalarını düzeltme" isteğinin bir simgesi olduğunu belirtti.

Han, "Başkan Obama'nın ilk 48 saatinde Guantanamo'nun kapatılmasına verdiği öncelikle, ABD'nin tarihinin karanlık bir sayfasını kapattığına dair dünyaya önemli bir mesaj verdiğini" söyledi. ABD Başkanı Barack Obama, uluslararası terör şüphelilerin tutulduğu Guantamano hapishanesinin bir yıl içinde kapatılması emrini vermiş, terör şüphelilerinin yargılandığı askeri mahkemelerin gözden geçirilmesini istemiş ve şüphelilerin sert yöntemlerle sorgulanmasını yasaklamıştı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler