Baran Tursun anıldı

İzmir'de ''dur'' ihtarına uymadığı gerekçesiyle açılan uyarı ateşi sonucu hayatını kaybeden Baran Tursun'un ölüm yıldönümünde, olayın yaşandığı bölgede anma etkinliği yapıldı. Etkinliğe katılan CHP Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Sevigen, "''AKP Hükümeti'nin emniyet içinde kadrolaştığını ve bu kadrolaşmanın Türkiye'ye büyük zararlar verdiğini'' söyledi.

Yayınlanma: 24.11.2008 - 12:28
Abone Ol google-news

Baran Tursun, ölüm yıl dönümünde, olayın meydana geldiği Karşıyaka ilçesi Bayraklı semtinde, ailesi, Antalya'da benzer bir olayda hayatını kaybeden Çağdaş Gemik'in babası Haşim Gemik, çeşitli siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarından temsilcilerin katıldığı etkinlikle anıldı.

CHP Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Sevigen ile CHP İzmir İl Başkanı Kemal Karataş da etkinliğe katıldı. Sevigen, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Türkiye'de hak aramanın çok zor olduğunu, hak arayan insanların önüne çeşitli zorlukların çıkarıldığını ileri sürdü.

Tursun ailesinin yalnızca kendi çocuklarının değil, benzeri olaylarda hayatını kaybeden diğer insanların da hakları için mücadele ettiğini kaydeden Sevigen, şunları söyledi:
''Haklarını arayamayan o kadar çok insan var ki. Eğer dergiler, gazeteler bir demokrasi ödülü vereceklerse, bunu bu aileye vermeleri gerekir. Fidan gibi büyüttükleri, 20 yaşına getirdikleri evlatlarını bir anda kaybettiler. Aileye davalar açıldı. Aileyi destekleyenlere davalar açılıyor. Baskıdan dolayı mahkemeye gidemiyorlar, mahkemede avukatlarını dinleyemiyorlar. Kendi haklarını arayamıyorlar. Baskı altındalar. Ben böyle bir aileye saygı duyarım.''

''AKP Hükümetinin emniyet içinde kadrolaştığını ve bu kadrolaşmanın Türkiye'ye büyük zararlar verdiğini'' öne süren Mehmet Sevigen, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Türkiye bütün işleri bırakmış, insan haklarını, burada öldürülen çocukları, sahte raporları konuşuyor. Biz burada hiç kimseyi suçlamak için bulunmuyoruz. Ben adalet yerini bulsun diye buradayım. Denetleyen, sorgulayan bir milletvekili olarak, insan haklarından yana olan bir partinin vekili olarak, burada adalet yerini bulsun, haklar ortaya çıksın, diğer görevini iyi şekilde yerine getiren polisler de suçlanmasın diye buradayım. Bu aileye yardımcı olmak zorundayız. Hem çocuklarını kaybedecekler hem zulüm görecekler. Tursun ve Gemik ailelerinin verdiği mücadeleyi, insanlık onuru adına çok değerli buluyorum.''

Mehmet Sevigen, Tursun ve Gemik ailelerinden mücadelelerinden yılmamalarını, bezginlik göstermemelerini, boyun bükmemelerini ve teslim olmamalarını isteyerek, ailelerin sonuna kadar yanında olacağını kaydetti.

Bir basın mensubunun sorusu üzerine Sevigen, Adalet Bakanlığı'nın aileye TCK 301. maddeden dava açılmasına izin verdiği yönündeki yanlış bilgi üzerine yaptığı açıklamaların, aileye yapılan tebligattan kaynaklandığını dile getirdi. Mehmet Sevigen, aileye yapılan tebligatı da gazetecilere gösterdi. Sevigen, TCK 301. maddeden açılan davaya izin verilmemesine karşın, TCK 277. maddeden açılan davanın sürdüğünü belirtti.

Mehmet Tursun ise Sevigen'e kendilerine gösterdiği ilgiden dolayı teşekkür etti. Tursun, oğullarının ölümüne neden olan olayın meydana geldiği 24 Kasımı anma günü olarak ilan ettiklerini ve her yıl olay yerinde etkinlik düzenleyeceklerini bildirdi.

Antalya'dan gelerek Tursun ailesine destek veren Çağdaş Gemik'in babası Haşim Gemik ise ''Cinayetleri işleyenlerin asla peşini bırakmayacağız'' dedi.

Baran Tursun'un ablası Şelale Tursun, kardeşi adına yazdığı ''Baran Tursun'dan kamuoyuna mektup var'' başlıklı metni okudu. Göz yaşlarına boğulan anne Berrin Tursun'u yakınları sakinleştirdi.

Mehmet Sevigen, Baran Tursun anısına oluşturulan anı defterini de imzaladı.

 

Sanık polisin yargılamasına devam edildi

İzmir'de ''dur'' ihtarına uymadığı gerekçesiyle açılan uyarı ateşi sonucu Baran Tursun'un ölümüne neden olduğu iddia edilen polis memurunun yargılanmasına devam edildi.

Karşıyaka 1. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki davanın 6. duruşmasına, tutuksuz olarak yargılanan sanık polis memuru Oral Emre Atar katılmadı. Ölen Baran Tursun'un babası Mehmet Tursun ile avukatlar, duruşmada hazır bulundu.

CHP Genel Sekreter Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Mehmet Sevigen, İzmir Milletvekili Bülent Baratalı ile CHP İzmir İl Başkanı Kemal Karataş da duruşmayı dinleyiciler bölümünde izledi.

Duruşmada, Adli Tıp Kurumu'ndan Baran Tursun olayıyla ilgili raporun henüz mahkemeye gönderilmediği belirtildi. Tursun ailesinin avukatları, olayda çekici sürücüsü Şeyhmuz Er ile Ahmet Yıldıran'ın duruşmada tanık sıfatıyla dinlenmesini talep etti. Talep mahkemece kabul edildi.

Duruşma 19 Ocaka ertelendi.

 

Olay

Karşıyaka ilçesi Bayraklı semtinde 25 Kasım 2007'de polis ekiplerinin ''dur'' ihtarına uymadığı için kovaladıkları Baran Tursun yönetimindeki 35 AL 9207 plakalı araç, ağaçlara ve elektrik direğine çarpmıştı.

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne kaldırılan ve başının arka kısmında kurşun yarası tespit edilen Tursun, bir süre yaşam destek ünitesine bağlı tutulduktan sonra hayatını kaybetmişti. Kovalamaca sırasında uyarı ateşi açtığı iddiasıyla gözaltına alınan ve çıkarıldığı mahkemece tutuklanan polis memuru Oral Emre Atar, ilk duruşmada tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmıştı.

Bu arada, ilk duruşmada Baran Tursun'un kardeşi Şelale Tursun sanık polis ve avukatına yumurta atmış, baba Mehmet Tursun da cebinden çıkardığı kalemi kırarak, ''Mahkemede figüran olmak istemiyoruz. Adalete güvenmiyoruz'' diye konuşmuştu.

Mehmet ve Şelale Tursun hakkında açılan dava, TCK'nin 301. maddesinde yapılan değişiklik nedeniyle durdurulmuştu. Söz konusu olaya müdahale eden 10 polis hakkında da ''suç delillerini gizledikleri'' iddiasıyla dava açılmış, dosya Karşıyaka 1. Ağır Ceza Mahkemesinin verdiği yetkisizlik kararıyla İzmir Adliyesi'ne gönderilmişti. Polisler hakkındaki dava, İzmir 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nde kabul edilmişti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler