Barış Gücü tartışılıyor
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Libya’da ateşkesin devamı için Birleşmiş Milletler’e gözlemci güç görevlendirilmesi önerisi yapmasının ardından Libya’ya Birleşmiş Milletler (BM) Barış Gücü konuşlandırılması konusu yeniden gündeme geldi.
Libya’ya BM Barış Gücü konuşlandırılması için BM Güvenlik Konseyi (BMGK) kararı ve ayrıca ülkedeki tarafların Barış Gücü konuşlandırılmasına onay vermesi gerekiyor. Özellikle İtalya’nın istediği Libya’ya barış gücü konuşlandırılması meselesinin Berlin Süreci kapsamında da gündeme gelmesi bekleniyor.
Erdoğan, önceki gün Moskova’da Feyyaz Sarrac ve Halife Hafter arasında Libya görüşmeleri sürerken İtalya Başbakanı Giuseppe Conte ile bir araya gelmişti. Görüşmenin ardından düzenlenen basın toplantısında Erdoğan, bir İtalyan gazetecinin “Sizce Libya’da mavi miğferler (BM Barış Gücü) olur mu?” sorusuna “Özellikle (BM Genel Sekreteri) Sayın Guterres ile yaptığım görüşmelerden sonra gerekirse Libya’da BM’nin bir görevlendirme yapması, ateşkes sürecinin devamı bakımından gözlemci olma noktasında isabetli olacaktır” yanıtını vermişti Erdoğan’ın bu yanıtı, Libya’ya BM Barış Gücü konuşlandırılması konusunu yeniden tartışmaya açtı.
Libya’ya Türk askerinin gönderilmesinin önünü açan tezkere 2 Ocak’ta TBMM’de görüşülürken CHP, Türkiye’nin, BM Barış Gücü kurulmasına öncülük etmesi önerisinde bulunmuş, AKP Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, bu öneriyle ilgili “BM Barış Gücü dünyanın hangi bölgesinde hangi sorunu çözdü? Sonuç almamış bir temenni” demişti. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise 6 Ocak’ta gazetecilere yaptığı açıklamada Türkiye’nin Libya’ya BM Barış Gücü gönderilmesinden yana olduğunu ancak bu adımın BMGK’nin yapısı nedeniyle gerçekçi olmadığını dile getirmişti.
13 BARIŞ GÜCÜ MİSYONU
İç savaş ya da çatışmaların yaşandığı bir ülkeye BM kapsamında Barış Gücü ya da gözlemci konuşlandırılması için BMGK kararı ve çatışmanın ana aktörlerinin onayı gerekiyor. Halihazırda Kıbrıs, Kosova, Lübnan, Güney Sudan’ın da aralarında bulunduğu 13 BM Barış Gücü misyonu bulunuyor. Libya’da 2011’de Kaddafi’nin devrilmesinin ardından BMGK kararıyla BM Libya Destek Misyonu (UNSMIL) kurulmuş, ancak siyasi geçiş sürecine destek olmak işlevi yüklenen bu misyona ‘barış gücü’ görevi verilmemişti.
Son dönemde İtalyan basınında yer alan haberlerde İtalya’nın Lübnan’daki BM Barış Gücü’ne benzer şekilde Libya’ya barış gücü konuşlandırılmasını istediği ve bu kapsamda Libya’ya asker göndermek istediği belirtiliyor. Libya’ya Barış Gücü gönderilmesi konusunun haftasonu yapılacak olan ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile birlikte katılacağını açıkladığı Berlin Süreci konferansında da gündeme gelmesi bekleniyor.
En Çok Okunan Haberler
- İmamoğlu'ndan AB'ye sert tepki
- Fark bıçak sırtı!
- Erdoğan'a 'İsrail' protestosunda karar çıktı
- Bir garip İmamoğlu belgesi
- Hakemin kararı sonrası korkunç facia!
- Türkiye'nin afet haritasını çıkardı
- Ankara'nın Halep stratejisi
- 'O arkadaşlara teşekkür telefonu açacağım'
- AVM'lere giriş ücretli mi olacak?
- Eski İYİ Partili vekil CHP'ye katılıyor