"'Barışçıl' Uranyum en tabi haktır"

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, zenginleştirilmiş uranyumda asıl meselenin bunu 'barışçıl amaçlı olarak enerjide kullanmak' olduğunu belirterek, "Mesele bu olduktan sonra zaten bu doğal, en tabi haktır" dedi. Erdoğan, bu noktada İran'ın arzulanan noktada adım attığını ve bunun da takdirle anılması gerektiğini kaydetti.

Abone Ol google-news
Yayınlanma: 20.05.2010 - 12:53

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Kosova Başbakanı Hashim Thaçi'nin ziyareti kapsamında düzenlenen basın toplantısında, gazetecilerin İran-Türkiye-Brezilya, zenginleştirilmiş uranyum takasını içeren taslak anlaşmaya ilişkin sorularını yanıtladı.

Başbakan Erdoğan, İran'la yapılan bu protokolün aslında bir 'diplomasi zaferi' olduğunu ifade ederek, "Zorlu bir süreçti, bu zorlu sürecin sonunda yapıldı. Burada Brezilya'nın da katkısını anmamda fayda var" dedi. İran'ın Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'na üye olmanın yanında, Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Antlaşması(NPT) ile ilgili şartları kabul ettiğini de açıkça teyit ettiğini vurgulayan Erdoğan, "Tabi bunu teyit ederken barışçıl amaçlarla uranyum zenginleştirme çalışması yapılacağını da, her ülkenin hakkı olması nedeniyle orada bu da ayrıca teyit ediliyor. Yani yarın biz Rusya ile şuanda nükleer enerji noktasında bir anlaşma yapıyoruz ve dolayısıyla nükleer enerji santralini kurduğumuz zaman bizim de burada zenginleştirilmiş uranyuma ihtiyacımız olacak. Eğer bunu biz kendimiz yapabiliyorsak, şüphesiz ki kendimiz de yapacağız, ama mesele nedir; barışçıl amaçlı olarak bunu enerjide kullanmaktır. Mesele bu olduktan sonra zaten bu doğal, en tabi haktır" diye konuştu.

Erdoğan, son nükleer güvenlik zirvesinde kendisine söylediğinin aksine, ABD Başkanı Obama'nın şu anda bin 200 kilo az zenginleştirilmiş uranyumun Türkiye'ye verilmesini kabul edip deklere ettiğini belirterek, "Viyana Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'na mektuptan sonra bir ay içinde bu bin 200 kilo defaten Türkiye'ye emaneti verilecektir. Fakat bu arada da tabi bir içinde bu verilirken, daha önce de 10 ayda 120 kiloluk yakıtı vereceğini söyleyen Amerika'ya karşı, bu defa bunu biz 10 ay değil, bir yıla çıkarmış olduk. Yani bir yılda Viyana grubu bu 120 kiloluk uranyum yakıtını Türkiye'ye verecek ve bu 120 kiloluk yakıtı biz defaten değil farklı zamanlar içinde de alabiliriz. Ama bunu İran'a teslim edeceğiz. 120 kiloyu teslim ettikten sonra da bin 200 kiloyu Viyana grubuna bu defa biz teslim edeceğiz" dedi.

İran arzulanan noktada adım atmıştır, takdir etmek gerekir

Bu konuda sağlıklı bir gelecek için Viyana grubunun desteğinin önemine işaret eden Erdoğan, "Bu sıkıntılı süreci başarı ile neticelendirten sonra, artık uluslararası camianın da buraya gerekli olan desteği vermesi gerekiyor. Eğer bu destek verilirse inanıyorum ki bölgemiz için bu çok çok önemli bir adım olacaktır" diye konuştu.

Erdoğan, kendilerinin Türkiye olarak bu bölgede bir nükleer silah istemediklerini, hiçbir ülkenin bir nükleer silah yatırımı yapmasına olumlu bakmadıklarını vurgulayarak, "Eğer nükleer silahların yayılmasının önlenmesi dünyada isteniyorsa bunun çok açık, net örneğini veren ülkelerden bir tanesi bizi ve diğer ülkeleri de buna davet ediyoruz" dedi.

Erdoğan, Dışişleri Bakanlığı'nın da söz konusu 10 maddelik bildirgeyi daha detaylandırarak BM Güvenlik Konseyi'nin daimi ve geçici üyelerinin tamamı ile çevre ülkelere göndereceğini bildirdi. Erdoğan, "Ama şu anda İran bu arzulana noktada adım atmıştır ve bunu da takdirle anmak gerekir" diye konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler