Başbakan Erdoğan'a ''rap müzikle hakaret'' davası

Yargıtay Ceza Genel Kurulu, bir internet sitesinde yayınladığı rap şarkısıyla Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a hakaret ettiği gerekçesiyle hakkında dava açılan öğrencinin hakaret suçunu işlediğine karar verdi.

Başbakan Erdoğan'a ''rap müzikle hakaret'' davası
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 27.10.2009 - 14:21

 ''www.youtube.com'' internet sitesinde ''Ses Çıkarma'' adlı şarkıda ''Tayyip uyan ülke elden gidiyor I..'' sözleriyle Başbakan Tayyip Erdoğan'a hakaret edildiği gerekçesiyle şikayette bulunuldu. Yapılan inceleme sonrasında şarkının İstanbul Bilgi Üniversitesi Müzik-Ses Teknolojileri Bölümü öğrencisi Server U'ya ait olduğu tespit edildi. Server U. hakkında kamu davası açıldı. Server U, davada şarkıyı kendisinin hazırladığını, ancak internet sitesinde kendi bilgisi dışında yayımlandığını savunarak, ''şarkının son zamanlarda terörle mücadelede şehit olan askerlerin verdiği üzüntü nedeniyle tepkisel bir davranış olduğunu'' söyledi.

Ankara 11. Sulh Ceza Mahkemesi, ''sanığın üzerine atılı suç sabit olmadığı'' gerekçesiyle Server U'nun beraatına karar verdi. Ankara 11. Sulh Ceza Mahkemesi'nin kararının Başbakan Erdoğan'ın avukatları tarafından temyiz edilmesi üzerine dosyayı görüşen Yargıtay 4. Ceza Dairesi beraat kararını bozdu. Daire, şarkı sözlerinin eleştiri ve sitem sınırlarını aştığını, küçültücü değer yargıları içerdiğini ve bunun da hakaret suçunu oluşturduğunu kaydetti.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı ise Yargıtay 4. Ceza Dairesi'nin kararına itiraz ederek, bozma kararının kaldırılmasını istedi. Başsavcılığın itirazında, ''Ses Çıkarma'' adlı şarkının rap adı altında adlandırıldığı, rapin kökeninin 1970'lerin Amerika gettolarına ayandığı ve kelime anlamı olarak ''ağır sözlü eleştiri'' anlamına geldiği belirtildi. Rapin hızlı söylenen bir müzik türü olduğu, müziğin temposuna uygun olarak kafiyeli sözler söylendiği belirtilen itirazda, rap müziğinin bir alt kolu olan ''Battle Rap''in isim vererek ya da üstü kapalı biri ya da birilerinin sözlerle iğnelenmesi anlamına geldiği, iğneleme yapıldığı için sert sözlerin kullanıldığı ifade edildi.

İtirazda, Türkiye'de en çok örneğine rastlanan rap türünün bu olduğu, sanığın müziğinin de ''Battle Rap'' türü olduğu kaydedilerek, sanığın müziğinde kullandığı sözlerin belirtilen nedenlerle sert ve çarpıcı olduğu, kinaye, mecaz gibi söz sanatlarını kullandığı belirtildi.
Bu tür müziğin belli ölçülerde abartmayı, kışkırtmaya başvurmayı içerdiğinin kabul edilmesi gerektiği ifade edilen itirazda, ''Bu müzik ile uğraşanların kullandıkları deyimler, polemik niteliğinde olsa da nesnel bir açıklamayla desteklendiğinde bu ifadelerin kişisel saldırı olarak görülemeyeceği, kamu görevinde bulunan veya talip olanların diğerlerine oranla daha sert bilhassa basın, müzik, karikatür ve benzeri sanat dallarında eleştirilere muhatap kalmasının da doğal karşılanması gerektiği kanaatine varılmıştır'' denildi.

Sanığın nakaratta kullandığı ''l..'' kelimesini, yaptığı müziğin, sanatın icrası niteliğinde kullandığı, Başbakan'ı hedef almaya yönelik olmadığı belirtilen itirazda, ''Sanığın nakaratta kullandığı lan kelimesini, katılanın (Başbakan'ın) aynı tarihlerde benzer kelimeyi kullanmasının güncelliğinden yararlanarak, hiciv yapma biçimindeki söz sanatını kullanma olarak değerlendirilmesi gerekeceği kanaatine varılmıştır'' ifadelerine yer verildi.

Başsavcılığın itirazını görüşen Yargıtay Ceza Genel Kurulu'ndaki müzakere sırasında suça konu şarkının üyelerce dinlendiği de öğrenildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler