Başbakan Erdoğan'dan flaş İsrail açıklaması

Başbakan Tayyip Erdoğan, cumhurbaşkanlığı seçim çalışmaları kapsamında 5’inci mitingini dün rakibi Ekmeleddin İhsanoğlu’nun memleketi Yozgat’ta yaptı. Erdoğan, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarıyla ilgili, "Önce bu zulmü durduracaksınız. Durdurmadığınız sürece Türkiye, İsrail arasındaki normalleşmenin gerçekleşmesi de mümkün değildir" dedi.

Yayınlanma: 13.07.2014 - 10:18
Abone Ol google-news

 

AKP'nin Cumhurbaşkanı Adayı ve Başbakan Recep Tayip Erdoğan, İsrail'in Filistin'e uyguladığı saldırılarda ölü sayısının 120 civarında olduğunu belirtirken, "Kuru kuruya bir kınamadan bahsetmiyorum. Madem bizden normalleşme istiyorsun, bu normalleşme bizim Filistin'e ablukayı, ambargoyu kaldırmamız isteğimizi yerine getirmediniz. Demek bu noktada siz samimi değilsiniz. Bizim de bu noktada İsrail ile normalleşme döneminde atmaya hazırlandığımız bazı adımlar vardı ki bu adımlar şimdi artık kapalı bir kutunun içine girmiş bulunmaktadır" dedi.
Erdoğan, Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından Beach Park'ta düzenlenen iftar programına katıldı. Erdoğan, kendisini dinleyenleri en kalbi duygularla selamlayarak başladığı konuşmasında, iftar programında emeği geçenlere teşekkür etti. İftara katılan şehit aileleri, gaziler, yetim, öksüz ve engellilere de teşekkür eden Erdoğan, Türkiye'deki tüm dezavantajlı kesimlerine hem devlet olarak hem millet olarak 365 gün sahip çıkmak gibi bir sorumlulukları olduğunu belirti. Ramazan'ın kendilerine bu sorumluluğu hatırlattığını belirten Erdoğan, "Çocukların etnik kökeni yoktur. Çocuklarının milliyetleri mezhepleri yoktur" dedi.

"İSRAİL İLE NORMALLEŞME ADIMLARIMIZ KAPALI BİR KUTUNUN İÇİNDE"

Türkiye'nin barış içinde olduğunu ve kardeşliğin her geçen gün pekiştiğini kaydeden Erdoğan, "Ama bizim bu kardeşliğimizi, bizim bu dayanışmamızı hazmedemeyenler var. Bizi bölmek isteyenler var, parçalamak isteyenler var. Onlara inanıyorum ki fırsat vermeyeceğiz. Bizim sınırlarımızın hemen yanı başında, çok büyük acılar, çok büyük trajediler yaşanıyor. Irak'ta yaşananlar ortada, Suriye'de yaşananlar ortada, Mısır'da yaşananlar ortada. Libya'da yaşananlar ortada, Myanmar'da yaşananlar ortada. Patani'de yaşananlar ortada. Tüm İslam dünyasında sıkıntılar çok. İşte son günlerde özellikle Filistin'de şu anda İsrail'in 400 ton bomba yağdırdığı İsrail'de şuanda ölüm sayısı 120 civarında, yaralılar 700 civarında acımasızca İsrail her zaman ki maalesef kinini, kanını orada estiriyor" diye konuştu.
Mavi Marmara gemisi nedeniyle Türkiye'nin İsrail ile ilişkileri kestiğini belirten Erdoğan, İsrail'in özür dilediğini ve tazminat ödemeye razı olduğunu kaydetti. Türkiye'nin bir diğer şartının da İsrail'in Filistin'e uyguladığı ambargoyu kaldırması olduğunu hatırlatan Erdoğan, "Güya ona da evet noktasına geldiler. Ama şimdi gel gör ki şimdi bu olay patlak verdi. Bu ne demekti? 'Biz Türkiye bir normalleşme kabul etmiyoruz.' İsrail Filistin'e bu uygulamasını devam ettirdiği sürece, Türkiye'nin İsrail ile bir normalleşeme sürecine girmesi mümkün değildir. Kuru kuruya bir kınamadan bahsetmiyorum. Madem bizden normalleşme istiyorsun, bu normalleşme bizim Filistin'e ablukayı, ambargoyu kaldırmamız isteğimizi yerine getirmediniz. Demek bu noktada siz samimi değilsiniz. Bizim de bu noktada İsrail ile normalleşme döneminde atmaya hazırlandığımız bazı adımlar vardı ki bu adımlar şimdi artık kapalı bir kutunun içine girmiş bulunmaktadır" dedi.

"BAŞKONSOLOSLUK ÇALIŞANLARIMIZI BIRAKMALARINI ÖZELLİKLE HATIRLATIYORUM"

Mazlumun ahının, zalime yakacağına inandığını kaydeden Erdoğan, "Bizler şu güzel Antalya akşamında, şehrimizin bu güzel mevkiinde iftarımız yaparken, kalbimiz, aklımız dört bir yanımızdan feryatları yükselen işte bu kardeşlerimizledir. Öyle olmak zorundadır. Ve şuanda IŞİD denen örgütün 49 tane başkonsolosluk görevlimizi biliyorsunuz rehine alması olayı var. Yaklaşık 1 aydır rehineler ellerinde bu örgüt niçin bizim vatandaşlarımızı rehin almıştır? Bunları artık bırakmasının gereğini özellikle hatırlatıyoruz. Bunları ellerinde rehine olarak tutma hakkına da sahip değiller. Bunları özellikle bırakmalarını kendilerine hatırlatıyorum" şeklinde konuştu.

"BOMBALARIN ALTINDA ÖLSÜNLER Mİ?"

Filistin'e insanı yardımın devam ettiğini kaydeden Erdoğan, "Suriye'den gelen kardeşlerimize kucak açtığımız için bizi eleştirenler var. '1 milyon insan niçin Türkiye'de olacakmış?' Bombaların altında ölsünler mi? aynı şey bizim başımıza gelse acaba biz Suriye'ye kaçmak zorunda kalsak kapılar bize kapansa, bizim vatandaşlarımız ölümle yüz yüze olsa bunu nasıl değerlendirirdiniz? Ve biz AKP davasına gönül vermiş olan kardeşlerime sesleniyorum: Irak politikasında da, Suriye politikasında da, Filistin politikasında da, Mısır politikasında da şunu bilesiniz ki biz tarihi sorumluluğumuzun, insani ve İslami sorumluluğumuzun gereğini yapmaktayız bunu herkes bilmelidir. Bosna'da maddi destek sağlayarak oradaki kardeşlerimizi ayağa kaldırmaya çalıştığımız için bizi eleştirenler oldu. Oraya da aynı gaye ile gittik. Bize 'Myanmar'da ne işiniz var, Pakistan'la niye bu kadar çok ilgileniyorsunuz, Afganistan'la niye bu kadar çok ilgileniyorsunuz?' diyenler var işte bu mesele bir vicdan meselesidir. Bir gönül meselesidir. Vicdanı olmayanlar bunu anlayamaz bunu hatırlamak istiyorum" şeklinde konuştu.

"AH CHP AH SENİN GİDECEK YERİN VAR MI YA?"

Başbakan Erdoğan, Boraltan Köprüsü'yle ilgili bir hatırayı kendisini dinleyenlerle paylaştı. 1944'te 146 Azeri'nin Rus zulmünden kaçarak Türkiye sığındığını belirten Erdoğan, "Türkiye o tarafsızlık adına, dengeler adına, bu 146 kardeşimizi Stalin'in askerlerine teslim etti. O dönem CHP'nin iktidar dönemi, burası manidardır. Bu CHP var ya bu CHP bunu çok iyi anlamak çok iyi bilmek lazım. Bunun geçmişi sakat. CHP'ye gönül veren kardeşlerime de sesleniyorum, bu geçmişi iyi değerlendirmeniz lazım. Azeri kardeşlerimiz, Boraltan Köprüsü'nden karşıya geçti. Askerlerimizin gözleri önünde kurşuna dizildiler. Karşıya geçerken de ne dediler biliyor musunuz? 'Bizi onlara bırakmayın, bizi siz öldürün' diye yalvarmışlardı. Hatta o acı hadiseden bir türkü de kalmıştı. 'Düşman bekler karşıda. Önüne kattı beni can alınan çarşıda. Gardaşim sattı beni' Ah CHP ah senin gidecek yerin var mı ya? Sen Azeri kardeşlerini Stalin'e satacaksın ve onları seyredeceksin sonra da biz bu ülkede şöyleydik böyleydik diye afra tafra yapacaksın" ifadelerini kullandı.
Erdoğan tek parti dönemi CHP'sini eleştirirken, "Maalesef denge politikasıydı, tarafsızlık politikasıydı. İşte biz Türkiye'ye bu tür kara lekeler asla bulaştırmayacağız. Kardeşlerini satanlardan olmayacağız. Evlatlarını satanlardan olmayacağız. Vicdanı kurumuş bir dünya karşısında vicdanı yüceltmeye inşallah biz devam edeceğiz" diye konuştu.

"FİLİSTİN DAVASINDA TARAFSIZ DEĞİLİZ"

Kendilerinin Filistin davasında asla tarafsız olmadıklarını söyleyen Erdoğan, "Biz büyük bir millet, büyük bir devlet olarak, asla tarafsız olmayacağız. Şu mübarek Ramazan akşamında bir kez de Antalya'dan Filistin, Suriye, Irak, Somali, Myanmar başta olmak üzere garipleri yoksulları, mazlumları bir kez daha selamlıyor, huzur ve barış için bir kez daha dualar ediyoruz" dedi.
Antalya'da yaptıkları mitinge katılımın sıcağa rağmen yüksek olduğunu kaydeden Erdoğan, mitingin yapılmasında emeği geçenlere teşekkür etti.
Vizyon belgesini dün açıkladıklarını hatırlatan Erdoğan, "Herkesin kendi özellikle birinci sınıf vatandaş olarak hissettiği yeni Türkiye'nin yol haritasını sizlerle paylaştık. Şeyh Edeb Ali'nin 700 yıl önce çerçevesini çizdiği 'insanı yaşat ki devlet yaşasın' anlayışı yeni Türkiye'nin temel referansıdır" şeklinde konuştu.
10 Ağustos'ta yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin çok önemli olduğunu kaydeden Erdoğan, "Tarihimizde ilk defa milletin kendi tercihiyle belirlenecek cumhurbaşkanı, bu değişimin öncüsü, yönlendiricisi olacaktır. Biz bunun için cumhurbaşkanlığına aday olduk" dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler