Başbakan'ın tiyatrosu
Kültür Bakanlığı'nın son şeklini verdiği yasa taslağına göre Erdoğan sanat kurumlarını kendine bağlayacak. Sanat projelerinin değerlendirilmesi, desteklenmesi ve yaptırılması amacıyla, Türkiye Sanat Kurumu ve buna bağlı olarak da Sanat Kurulu oluşturulacak. Üyelerini hükümetin belirleyeceği kuruldan onay alamayan oyunlara destek verilmeyecek. Ayrıntılar, Cumhuriyet'te.
Başbakan Tayyip Erdoğan, yeni hazırlanan yasa tasarısı taslağıyla tiyatro ve bale başta olmak üzere sanat kurumlarını kendine bağlıyor. “Türkiye’deki Sanat Kurumlarının Oluşumu ve İşleyişi” başlıklı yeni yasa tasarı taslağına göre, üyelerini Bakanlar Kurulu’nun belirleyeceği Türkiye sanat kurulunun onay vereceği oyunlara maddi destek sağlanacak. Ancak verilen bu maddi desteğin harcanmasından, proje alımlarında kullanılacak ihale yöntemlerine ilişkin usul ve esaslara kadar her şey, Başbakan Tayyip Erdoğan tarafından belirlenecek. Destek verilen oyunlar, kurulun belirlediği kriterlere uygun olarak sahnelenmezse destek geri alınacak, oyun da sahnelenemeyecek. Bu şekilde desteği geri alınan kişi ve kurumlar, 3 yıl süreyle destek için kurula yeni başvuru da yapamayacak. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın son şeklini verdiği yasa tasarısı taslağı, şu düzenlemeleri öngörüyor:
Kurul üyelerinde söz Başbakan’da: Sanat projelerinin değerlendirilmesi, desteklenmesi ve yaptırılması amacıyla merkezi Ankara’da bulunan, kısa adı TÜSAK olan Türkiye Sanat Kurumu, buna bağlı olarak da Türkiye sanat kurulu oluşturulacak. Kurul, Bakanlar Kurulu kararıyla atanacak 11 üyeden oluşacak. Kurulun başkanı ve ikinci başkanı da Bakanlar Kurulu’nca belirlenecek. Görev süresi 2 yıl olan üyeler, yüz kızartıcı bir suçtan mahkûm olsa bile ancak Başbakan’ın onayıyla görevden alınabilecek.
Harcamaları da Başbakan belirleyecek: TÜSAK’a aktarılacak ve Türkiye sanat kurulu tarafından kullanılacak gelirler “genel bütçeden aktarılacak Hazine yardımları”, “Başbakan tarafından ihtiyaca binaen diğer kaynaklardan yapılacak transferler”, “ayni ve nakdi bağış ve yardımlar” ile “her türlü yapım ve yayın gelirleri”nden de oluşacak. Harcamalar Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Yasası ile Kamu İhale Yasası’ndan muaf tutulacak. Harcama yöntemi, Başbakan tarafından belirlenecek.
Kurula uymazsan ceza var: Tiyatro, müzik, opera, bale, dans, halk dansları, uyarlamalar, görsel ve işitsel sahne sanatları, plastik sanatlar, geleneksel sanatlarla ilgili projelerin hangi oranda destekleneceği kurul tarafından belirlenecek. Kurulun destekleme kararı aldığı sanat projesi için alınan yardımın “başvuruda belirtilen işler veya amaçlar doğrultusunda kullanılmadığının belirlenmesi” durumunda verilen para geri alınacak. Bu kişi ve kuruluşlar 3 yıl süreyle herhangi bir destekten yararlanamayacak.
Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü de lağv ediliyor: Devlet Tiyatroları, Devlet Opera ve Balesi, Devlet Halk Dansları, Devlet Senfoni Orkestraları ile plastik sanatların bağlı olduğu Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü kaldırılıyor. Taslak, Kültür Sanat-Sen yetkilileri tarafından “sanatın ve sanatçının ölüm fermanı” olarak nitelendiriliyor.
En Çok Okunan Haberler
- Rus basını yazdı: Esad ailesini Rusya'da neler bekliyor?
- Esad'a ikinci darbe
- İmamoğlu'ndan Erdoğan'a sert çıkış!
- Türkiye'nin 'konumu' hakkında açıklama
- Çanakkale'de korkutan deprem!
- Naci Görür'den korkutan uyarı
- Kurum, şişeyi elinin tersiyle fırlattı
- 6 asker şehit olmuştu
- Kalın Colani'nin yolcusu!
- Erdoğan'a kendi sözleriyle yanıt verdi