Başbakanlar Pekin'de

Şanghay İşbirliği Örgütü'ne (ŞİÖ) üye ülkelerin Başbakanlar düzeyindeki 8. toplantısı, yarın Pekin'de düzenlenecek.

Yayınlanma: 13.10.2009 - 08:52
Abone Ol google-news

Çin Başbakanı Ven Ciabao'nun başkanlık edeceği toplantının ana gündemini, üye ülkeler arasındaki ekonomik ve kültürel işbirliğinin güçlendirilmesi için yapılması gerekenler oluşturacak.

Haziran 2001'de kurulan ŞİÖ'nün üyeleri arasında Çin, Rusya, Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan ve Özbekistan bulunuyor.

Çin Uluslararası Radyosunun haberine göre, toplantıya ayrıca Moğolistan, Pakistan, İran ve Hindistan gözlemci ülke olarak ve evsahibi Çin'in özel konuğu olarak Afganistan katılacak.

Çin Dışişleri Bakanı Yardımcısı Vang Guangya, ŞİÖ Başbakanlar toplantısında esas olarak, küresel finans krizi gibi global ve bölgesel sorunların arttığı koşullarda, ŞİÖ çatısı altında ekonomik ve kültürel işbirliğinin nasıl geliştirilebileceği sorusuna yanıt aranacağını söyledi.

Ayrıca ŞİÖ'nün bu yılın Haziran ayında Ekateringburg'da düzenlenen zirvesinde, ekonomi, ticaret, yatırım ve kültürel işbirliği ile ilgili alınan kararlardan ne kadarının hayata geçirildiği görüşülecek, örgütün geleceğine dair belirlenen önceliklerin planlanması yapılacak. Toplantının sonunda ortak bildiri yayımlanacak.

Vang, Pekin Olimpiyatlarından sonra Çin ve ŞİÖ'ye üye ülkelerin "Şanghay EXPO" için güvenlik alanında işbirliği başlattıklarını da sözlerine ekledi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler