Başka bir ‘okul’ hayali

Sanatatak.com’un kurucusu Ayşegül Sönmez, Kadıköy’de alternatif sanat ve medya eğitim programları verilecek bir merkez kurdu. Sanatatak Eğitim, disiplinlerarası ilişkiye önem veren ve her öğrencinin kendi hocasını seçebileceği entelektüel bir sığınak hayali...

Yayınlanma: 28.12.2016 - 18:56
Abone Ol google-news

Ayşegül Sönmez’i kültür sanat çevresinden olan ya da bu çevreye hâkim olanlar çok iyi biliyor. Bilmeyenler için anlatalım: İyi çağdaş sanat yazıları yazan; sanatçı ustaymış, ünlüymüş bunlara bakmadan lafını esirgemeyen bir eleştirmen ve yedi yıldır özel bir üniversitede çağdaş sanat dersleri veren bir eğitimci... Son olarak Milliyet gazetesinde yaptığı sanat eleştirmenliği ve gazetecilik işi için alanlar tükenmeye, gazetelerin sanat sayfaları azalmaya başlayınca, biraz da geleceği görerek, 2012’de çevrimiçi sanat gazetesi Sanatatak’ı kurdu. Kendisi gibi mecraya ihtiyacı olan meslektaşları için de yeni bir alandı burası. Bu beş senede Sanatatak kendi okur kitlesini oluşturmakla birlikte hem yeni sanat okurları hem de yazarları yetiştirdi.

Asıl zenginlik hayallerimiz

Sönmez’in yeni projesi ise Sanatatak Eğitim. Başta “Ayşegül sanat okulu kurmuş” diye geldi kulağımıza. Kendisine bunun aslını sorunca aynen şöyle dedi: “Ayol, ben Gülben Ergen miyim, Sibel Can mıyım?!” Şöyle yorumlanabilir: Bizde o para ne gezer, bizim zenginliğimiz hayallerimiz ve birikimimiz!.. Şimdi, harikulade bir arka bahçesi de olan düzayak, genişçe bir mekân hayal edin. Sanatatak ekibi Kadıköy, Hasanpaşa’daki bu yere el atıp, içinde eğitim programları, atölyeler düzenlenebilecek, hatta mini sergiler açılıp, toplu film izlenebilecek bir yer haline getirmiş. Burada sanat ve medya alanında atölye ve sertifika eğitimleri verilecek.

İştah kabartan dersler

Programdaki başlıklar gerçekten iştah kabartan cinsten. Birkaç örnek verelim... Sanatatak yazarlarından Ali Murat Ergül “İnternet Gazeteciliği” ve “Sosyal Medya Uzmanlığı” eğitimi, Ayşegül Sönmez “Yaratıcı Eleştirmenlik” ile “Erotizm ve Politika” dersi verecek mesela. Performans sanatçısı Ayça Ceylan “Performans Nasıl Okunur” dersinde günümüz performans sanatı örneklerini geçmiş pagan geleneklerden bugüne bakarak inceleyecek. Melike Karaosmanoğlu komşuya gittiğinizde ‘derdinizi anlatmaya yetecek’ bir dil bilgisi kazandıracak “Modern Yunanca” derslerinde. Berrak Yurdakul “Budizm”i anlatacak. Mimar Mustafa Kemal Yurttaş’ın ders konuları ise “Italo Calvino ve Görünmez Kentler” ile “Sanatçılar İçin 3D Teknikleri”.

Birkaç hafta sürecek bu programların yanı sıra “Ayda Bir” başlıklı bir seri de düzenlenecek. Bu kapsamda ocak - şubat ayları içerisinde Zeynep Ayşe Hatipoğlu “Tanburi Cemil Viyolonsel Taksimlerinde Zaman”ı, Vivet Kanetti Uluç “Scott Fitzgerald”ı, Volkan Taşkın “Bir Düşünce Adamı Olarak Turgut Cansever”i, Suna Dirikan “Divan Edebiyatında Arzu”yu anlatacak. Aynı seri çerçevesinde Efe Demiral eleştirel müzik dinleyicisi yetiştirecek “Kritik Dinleme” dersi verecek. Alin Taşçıyan ise film eleştirisinin nasıl yazılacağını anlatacağı gibi, bir de “erkekleri almayacağım” dediği bir feminist film okuma dersi verecek.

14 Ocak’ta başlayacak dersler genellikle haftaiçi 17.00 - 19.00, hafta sonları 11.00 - 13.00, 14.00 - 16.00 ve 17.00 - 19.00 saatleri arasında yapılacak. Ders başı ücreti ise yaklaşık 50 TL. Kısacası Sanatatak Eğitim; ‘okul’ fikrinden uzak; pratiğe ihtiyacı olana pratik, teoriye gereksinim duyana teorik bilgi kazandıracak, disiplinlerarası ilişkiye önem veren ve her öğrencinin kendi hocasını seçebileceği entelektüel bir sığınak hayali... www.sanatatak. com adresinden ders programı hakkında ayrıntılı bilgi edinebilir; kendi gündeminizi oluşturmanıza olanak sağlamayan ülke gündemine inat kişisel ve mesleki gelişiminiz için iyi bir şey yapıp, hemen istediğiniz ders veya derslere yerinizi ayırtabilirsiniz.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler