Batı'dan OHAL için ‘süresi sınırlı olmalı’ ikazı
Batı OHAL’den kaygılı... Almanya ‘ölçülülük’ uyarısı yaptı, Avusturya büyükelçiyi çağırdı.
Türkiye’nin olağanüstü hal (OHAL) ilanıyla birlikte gözler başta AB ve Avrupa Konseyi’nin göstereceği tepkiye çevrilirken, OHAL’in uzatılması halinde Türkiye’nin Batı ile olan entegrasyonunun tehlikeye gireceğine işaret edildi.,
Kaynaklar, OHAL’in sağduyuyla kısa sürede sona ermesini umduklarını belirtirken orantısız güç kullanımı ve cezalandırma halinde AB ile devam eden vize muafiyeti sürecinin ve üyelik müzakerelerinin askıya alınmasının da gündeme geleceğini kaydetti. Batılı bir kaynak, “Erdoğan’ın nasıl bir yol izleyeceğini takip edeceğiz. Toplu bir cezalandırma yöntemine başvurulursa AB’nin sert tepki göstermesi kaçınılmaz olur” dedi. Öte yandan OHAL kararı ile birlikte Ankara’ya tepki yağmaya başladı.
‘OHAL sizi zayıflatır’
Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, “Türkiye’de darbe girişimi soruşturulması kapsamında alınan tüm önlemlerin hukuk devleti kurallarına uygun, orantılı, ölçülülük ilkesi gözetilerek uygulanması gerektiğini” belirtti. OHAL’in belli bir süreyle sınırlandırılması ve bu sürenin ardından hemen sonlandırılmasının önemli olduğunu vurgulayan Steinmeier, “Bu Türkiye’nin de çıkarınadır. Aksi yönde atılacak adımlar Türkiye’yi ayrıştıracak ve hem içeride hem de dışarıda zayıflatacaktır” dedi.
Büyükelçiye protesto
Avusturya, Viyana Büyükelçisi Mehmet Hasan Göğüş’e, darbe teşebbüsünün ardından Avusturya’da düzenlenen Cumhurbaşkanı Erdoğan’a destek gösterilerini Türkiye’nin neden kışkırttığını sordu ve bu tavrı protesto etti. Büyükelçi Göğüş ise Avusturya basınına gönderdiği mektupta “Darbecilere karşı ortak hareket beklerdik” diye sitem etti. 15 Temmuz’dan bu yana yayımlanan haber, karikatür ve yorumları ‘üzüntü ve hayretle’ izlediğini belirtti.
AGİT Medya Özgürlüğü Temsilcisi Dunja Mijatovic, yayın lisanslarının toplu şekilde iptal edilmesi, yüzlerce gazetecinin gözaltına alınması ve internet sayfalarının yasaklanmasının “ifade ve basın özgürlüğüne ciddi tehdit” olduğunu belirtirken darbe girişiminin ardından Steinmeier’in ve AGİT Genel Sekreteri Lamberto Zannier’in yaptığı açıklamalara aynen katıldığını dile getirdi. Mijatovic, “Demokratik yollarla seçilen hükümetler korunmalı ama onlar da basın özgürlüğünü korumalı ve gazetecilerin demokrasiye ulaşmada ve güçlendirmedeki rolünü desteklemeli” dedi.
En Çok Okunan Haberler
- Suriye'yi nasıl terk ettiğinin ayrıntıları ortaya çıktı!
- Petlas'tan o yönetici hakkında açıklama
- Nevşin Mengü hakkında karar
- 3 zincir market şubesi mühürlendi
- Geri dönüş gerçekten 'akın akın' mı?
- Eski futbolcu yeni cumhurbaşkanı oldu
- Müge Anlı'nın eşine yeni görev
- Fidan'dan 'Suriye Kürtleri' ve 'İsrail' açıklaması
- Bakanlık 5 ildeki lahmacuncuları ifşa etti
- AKP’nin tabutu CHP sıralarına kondu