Baykal'dan yeni öneri

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, anayasa değişikliği teklifine ilişkin olarak, ''Bu tartışmalı üç maddeyi, böyle bir işbirliği şansının ortaya çıktığı bu dönemde bir gerilim ve tartışma konusu olarak takip etmeyelim. Bu üç maddeyi sayın Başbakan, AKP iktidarı askıya alsın'' dedi.

Baykal'dan yeni öneri
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 12.04.2010 - 09:21

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, partisinin Genel Merkezi'nde Anayasa değişikliği konusundaki son gelişmelere ilişkin bir basın toplantısı düzenledi. AKP'nin hazırladığı Anayasa değişikliğinin toplumda ciddi tartışmalara yol açtığı, bu tartışmaların siyasal hayatı bundan sonra daha büyük gerginlik ve kutuplaşmalar içine sokacağını ifade eden Baykal, bu konuda muhalefet partisi olarak ellerinden geldiğince uzlaşma aradıklarını, bu doğrultuda tartışmalı 3 maddenin paketten ayrılmasını önerdiklerini anımsattı. Türkiye'deki hukuk kamuoyunda tartışmalı 3 maddenin hukuk devleti ilkesine aykırı olduğu yönünde görüşbirliği olduğunu, bu 3 maddenin, Türkiye için olumlu olan diğer maddelerin çıkmasını da engelleyeceğini kaydeden Baykal, paketin ayrılması önerisinin kamuoyu tarafından büyük bir memnuniyetle karşılandığını söyledi.

Önerilerine ilişkin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yaptığı "şark kurnazlığı" açıklamasının, Başbakan'a yakışmayan bir üslup olduğunu dile getiren Baykal, "Bu terminoloji iyi bir terminoloji değildir. Kurnazlığın şarkı, garbı, şimali, cenubu olmaz. Kurnazlık kurnazlıktır. Yani şarklıları kurnazlık yapmakla suçlama anlamına gelecek ayrımcı, dışlayıcı, karalayıcı, tasnif edici ve üstelik de haksız, temelsiz olarak bunu yapan bir yaklaşımı Başbakan'ın ağzından duymak şaşırtıcıdır. Şarklılar kurnazlık yapıyor da garplılar kurnazlık yapmıyor mu" diye konuştu. Baykal, bu üslubu dolayısıyla Başbakan Erdoğan'ı kınadığını bildirdi.

 

"Komisyonda bir önerge ile paket ayrılabilir"

Baykal, yaptıkları önerinin kurnazlıkla ilgisi olmadığını vurgulayarak şöyle konuştu:
"Yaptığımız öneri çok açık, net, dürüst, iyi niyetli, Türkiye yararına bir öneridir. Bunun arkasında bir başka düşünce, tuzak aramak sağlıklı bir zihnin yapacağı iş değildir. Biz ne söylediğimizi açıkça ifade ettik. Tekrar ifade ediyorum; geçici 3 madde dışındaki 27 maddenin Anayasamız'a aykırı olduğu hukuk kamuoyu tarafından artık ortaklaşa bir değerlendirmeye kavuşmuş olan bu 3 maddesi, Türkiye'de çok tartışılan, Türkiye'yi çok gerginliğe sürükleyecek bu 3 maddesi bir kenara bırakılır ise biz diğer maddelerin geliştirilmesi, düzeltilmesi ve hep birlikte parlamentoda kabul edilmesi için her türlü katkıyı vermeye hazırız. Sayın Başbakan 'Yasal temeli varsa' diyor. Elbette yasal temeli var. Yasal temelinin olmaması diye bir şey düşünülemez. Bu tamamen TBMM'nin yetkisi dahilinde bir iştir. Konu komisyon aşamasındadır. Komisyonda verilecek bir önerge ile bu konuda bir paket ayrıştırması yapılabilir. Kamuoyunda bir gerginliğe, tartışmaya yol açmayacak maddeler ayrıca oylanır ve kamuoyuna sunulur. Tartışmalı maddeler ayrıca kamuoyuna sunulur ve Meclis'te oylanır. Bu ayrımı yapmanın hiçbir sakıncası yoktur. Tam tersine Türkiye'yi rahatlatacaktır, ferahlatacaktır."

 

"Tartışmalı 3 madde askıya alınsın"

Önerisinin kamuoyunda desteklenmesinden ve AKP yönetimini bu konuda yeni bir değerlendirme arayışı içine çekmekte olduğunu görmekten büyük memnuniyet duyduğunu belirten Baykal, "AKP de şimdi, ben şark kurnazlığı demiyorum, umut ediyorum iyi niyetle onu değerlendirme aşamasındadır" dedi.

"Konunun böyle olumlu bir gelişmeye yönelmiş olmasından aldığı cesaretle" bir öneri daha yapmak istediğini söyleyen Baykal, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Geliniz bu tartışmalı 3 maddeyi, Anayasa'ya aykırılığı konusunda hukuk dünyasında bir mutabakat oluşan bu 3 maddeyi, büyük bir olasılıkla Anayasa Mahkemesi'nin değerlendirmesine sözkonusu olacak bu 3 maddeyi bu aşamada, böyle bir mutabakatın, böylesine bir işbirliği şansının ortaya çıktığı bu dönemde bir gerilim ve tartışma konusu olarak takip etmeyelim, bu 3 maddeyi öneriyorum Sayın Başbakan, AKP iktidarı askıya alsın. Bu maddelerle ilgili bu sıkıntılı dönem içinde değil ama önümüzdeki seçim sonrasında iyi niyetli bir çalışmayı, bir değerlendirmeyi, Anayasa'ya aykırı düşmeyecek, hukuk kamuoyumuzun da içine sindireceği, Türkiye'de büyük bir gerginlik konusu olmayacak biçimde iyi niyetle ele alalım. Şimdi telaşla ve ben yaptım oldu anlayışıyla, üstelik de çok ciddi hukuki ve siyasi hatalar içeren, yanlışlıklar içeren ve çok büyük olasılıkla Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilecek 3 maddeli öneriyi bu aşamada ısrarla Türkiye'ye dayatmanın bir yararı yok. Bunu dayatanlara da bir yararı yoktur. Çünkü bu dayatma burada kalmayacaktır. Çok derin hukuk ve siyaset tartışmalarını beraberinde getirecektir. Bu tartışmaların Türkiye'ye bir yararı yoktur. Bu konunun daha sakin bir ortamda bir seçim sonrasında sükunetle ve iyi niyetle ele alınması ve değerlendirmesi mümkündür."

 

"Askıya alma önerimiz ilk önerimizin şartı değil"

Bu önerisini yeni bir öneri olarak ortaya attığını, bir önceki önerisiyle bağlantılı olarak düşünmediğinin altını çizen Baykal, paketten 3 maddenin ayrılması durumunda diğer değişikliklere destek vereceklerini, 3 maddenin Meclis'ten geçirilmesi konusunda ısrarcı olunursa buna karşı siyasi ve hukuki mücadelelerini sürdüreceklerini bildirdi. Baykal, "Bu konuda Sayın Başbakan ısrar edecek olursa takdir onundur, yapacak bir şey yoktur. Biz bunları anlatırız. Daha sonraki aşamada Türkiye hem hukuki hem siyasi değerlendirmesini gerekli şekilde yapar. Yalnız o süreç içinde yaşanacak olaylar iktidarı 'Keşke bu öneriyi de değerlendirseydik' pişmanlığına sürüklemesin isterim. Sıkıntılı bir tablo ortaya çıkmasın isterim. Bu dayatmanın Türkiye'yi yeniden bir gerginliğe, yeniden sıkıntılara, üzüntülere süküklemesin isterim. Bu sorumluluk duygusu içinde bu öneriyi yapıyorum. Bu önerimin kabul görmesi halinde ben inanıyorum ki Türkiye çok büyük bir ferahlama içine girecektir" diye konuştu.

 

"Bu konuda cuma günü karar aldık"

Bu önerilerinin, Başbakan'ın açıklamasından sonra ortaya çıkmış bir durum olmadığını, Cuma günü CHP Grup Başkanvekillerinin, Pazartesi günü AKP Grupbaşkanvekillerini ziyaret etmesi ve paketin ayrılması konusunda yazılı bir öneri sunmaları konusunda karar aldıklarını belirten Baykal, CHP Grupbaşkanvekillerinin AKP'yi bugün ziyaret edeceklerini ve komisyonda o maddeye sıra gelirse bugün, gelmezse geldiği gün bunu önereceklerini açıkladı.

 

"Türkiye'nin sırtından siyasi pazarlık yapmayız"

Açıklamasının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Baykal, önerileriyle ilgili Başbakan'la görüşüp görüşmeyeceği yönündeki soru üzerine "Bir ihtiyaç olması halinde elbette. Bir görüşme halinde bir sonuç alınabileceğinin ortaya çıkması durumunda elbette" dedi.

Baykal, "İlk öneriniz şu an geçersiz mi oldu?" sorusu üzerine "Hayır, bağlantı kurulmasın dedim. İlk öneriyi yaptık. Orada işbirliği yapabiliriz. Hemen onu yapalım. Onu yaptıktan sonra diyorum ki uygun görürseniz ikinci paketi seçimden sonraya bırakalım. O zaman da biz buna katkı yapabiliriz, değerlendiririz. Bu konuda bir düzenleme nasıl gerçekleştirilebilir, bu konuda toplumumuzu, hukuk dünyamızı gerginliğe sürüklemeden ne yapabiliriz, birlikte araştırırız ve iyi niyetle orada da belki bir paket üzerinde mutabakat sağlayabiliriz. Ama şu aşamada olmaz, bunu seçimden sonra yapalım diyoruz. 'Hayır, bunu kabul etmiyoruz, biz sadece birincisini kabul ediyoruz' diyorlarsa mesele yok, birincisinde harekete geçeriz" diye konuştu.

Paketin ayrılması için AKP'nin, CHP'den 3 maddenin Anayasa Mahkemesi'ne götürülmemesi taahhüdünde bulunması yönünde istekte bulunması durumunda tavırlarının ne olacağı yönündeki soru üzerine Baykal, "Biz oyun oynamıyoruz. Biz bu maddelerin bu şekliyle Türkiye'ye zarar vereceğini, yanlış olduğunu düşünüyoruz. Bizim temel sorumluluğumuz Türkiye'yi sahiplenmektir, savunmaktır. Türkiye'nin sırtından bir siyasi pazarlık yapmamız sözkonusu olamaz" dedi.

Baykal, AKP'lilerin, yargı mensuplarının açıklamalarına ilişkin "Bu sözleri muhalefet de söylüyor" açıklamalarını da eleştirerek "Ne olmuş, doğru iddiayı herkes söyler. Efendim 'Ortada bir komplo var, hukukçu-siyasetçi elele verdi, bize karşı savaş açtı.' Bunlar ciddiyetsiz değerlendirmeler" diye konuştu.

 

"Kimse çamura yatmak için bahane aramasın"

Baykal, Cumhurbaşkanı'ndan bu konuda bir açıklama bekleyip beklemediği yönündeki soru üzerine "Bizim için önemli olan konunun çözülmesidir. Biz Cumhurbaşkanı'na bu iktidarın bu konuda bir uyum ve uzlaşma içine girmeyeceği anlayışıyla yöneldik. Eğer iktidar bu konuda bir uzlaşma yapmış olsaydı zaten sayın Cumhurbaşkanı'nı gündeme getirmeye gerek yoktu. Sayın Cumhurbaşkanı'nı siyasallaştırmaya yönelik bir öneri değildir" dedi. Baykal, paketin ayrılması yönündeki önerilerinin AKP tarafından değerlendirilmesi durumunda bu aşamada Cumhurbaşkanı'na iş düşmeyeceğini ifade ederek "Sayın Cumhurbaşkanı bu konuda devreye girdi mi girmedi mi bilmiyorum. Bizim önerilerimiz bir biçimde Hükümet'in bu yeni, zoraki esneklik görüntüsüne bir katkı yaptı mı yapmadı mı bilemem. Çok da önemli saymıyorum. Önemli olan iktidarın böyle bir kapıyı açabileceğini bize dünkü konuşmasıyla ifade etmiş olmasıdır. Bunu memnuniyetle karşılıyorum" diye konuştu.

Tartışmalı 3 maddenin askıya alınması önerisiyle ilgili olarak AKP Grup Başkanvekili Suat Kılıç'ın "Sayın Baykal, bu önerisiyle uzlaşma kapılarını kapattı" açıklamasının anımsatılması üzerine Baykal, "Bu, onunla bağlantılı değil. 'O şarta bağlı, öyle yaparsanız arkasından bunu yaparız' diye bir şey yok. Ben iyi niyetli bir öneri yapıyorum. Bir mantık ve sağduyu anlayışı ortaya çıkıyorsa bu ortamı değerlendirelim. Bir önerim daha var. Onu kabul edip etmemek onların takdiridir. Kabul ederlerse çok sevinç duyarım. Etmezlerse kendi bilecekleri iştir. Ama bu, birinci önerimizi hiçbir şekilde etkilemez. Kimse çamura yatmak için bahane aramasın" diye konuştu.

Baykal, AKP ile CHP arasındaki güven sorununun nasıl aşılacağı yönündeki soru üzerine ise "Onlara en büyük güvensizlik duyan benim. Ama kamuoyu önünde çok açık bir şekilde tavrımı ortaya koyuyorum. Bu konuda eğer onlar bir işbirliği anlayışı içine girerlerse elbette kamuoyunun gözü önünde şeffaf bir biçimde gerekeni yaparız" dedi.

Başbakan'ın "Meclis'te gizli oylama yapılacak, CHP'ye nasıl güveneceğiz" sözlerinin anımsatılması üzerine Baykal, "367'yi bulamaması halinde o da referanduma gider. Biz o konuda AKP'den çok daha önce oradaki pek çok maddenin sahibi konumundayız. Eğer böyle bir tablo çıkarsa AKP'den fazla biz üzülürüz. Eğer onlar kendi içlerinde böyle bir planlama yapmamışlarsa, iyi niyetle bakıyorlarsa hiç mesele yok, biz de iyi niyetle o 24 maddeyi destekleriz. Bu ana kadar söylediğimiz sözler, yaptığımız siyaset o 24 maddeye karşı çıkmamız gerektiren bir şey ortaya koymuyor, biz samimiyiz o konuda" diye konuştu.

İlgili haber için tıklayınız:

AKP-CHP GÖRÜŞMESİ BAŞLADI


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler