"Bayrağı devralmanın zamanı geldi"

CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce, eğitimin bir bayrak yarışı olduğunu belirterek, bayrağı devralmanın zamanının geldiğini bildirdi.

Abone Ol google-news
Yayınlanma: 25.02.2011 - 17:43

Eski Milli Eğitim Bakanı Hasan Ali Yücel, ölümünün 50. yılında Balçova Belediyesince düzenlenen ''Eğitim, Bilim, Kültür Politikaları'' konulu sempozyumla anıldı.

CHP Grup Başkanvekili İnce, İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Konferans Salonu'ndaki sempozyumun açılışında, Eski Milli Eğitim Bakanı Hasan Ali Yücel'in eğitimin kalitesini artırmak ve toplumun genelinin eğitim seviyesini yükseltmek için yaptığı çalışmaları anlattı. Yüzyıllardır toplumun eğitimli kesimlerinin umutlu, eğitimsiz kesimlerinin umutsuz olduğunu dile getiren İnce, ''Ancak şu anda toplumun eğitimli kesimlerinin büyük çoğunluğunun umutsuz olduğunu görüyoruz. Bunların başında öğretmenler geliyor'' dedi.

Eğitimin bir bayrak yarışı olduğunu ve bayrağı devralmanın zamanının geldiğini vurgulayan İnce, ''Bu bayrağı ilk taşıyan Mustafa Kemaller, İnönüler, Mustafa Necatilerdi. Daha sonra Hasan Ali Yücel ve Tonguç aldı bayrağı. Ama şimdi o bayrağı Hasan Celal Güzeller, Hüseyin Çelikler taşıyor. Nimet Çubukçu taşıyor diyemeyeceğim, çünkü bakan ha var, ha yok'' dedi.

Balçova Belediye Başkanı Mehmet Ali Çalkaya da bir eğitim ve öğretim yuvası olan köy enstitülerinin cumhuriyet değerlerinin topluma yerleşmesinin en önemli aracı olduğunu belirterek, şunları söyledi:
''Bugün ülkemizin en büyük eksiği eğitim birliğinin olmayışıdır. Biz kendi içimizde eğitime yaptığımız destekler ve semt evlerimizle toplumun eğitimine katkı vermeye çalışıyoruz. Tıpkı köy enstitüleri gibi. Cumhuriyet devrimlerinin karşısında şu anda yeşermeye çalışan karşı devrimi bertaraf etmek için hepimizin seferber olması gerekir.''

Yeni Kuşak Köy Enstitülüler Derneği (YKKED) Başkanı Prof. Dr. Kemal Kocabaş ise Türkiye'nin çok ağır eğitim ve kültür sorunları yaşadığını ifade etti. Kocabaş, Türk eğitim sisteminin ulusal niteliğini kaybettiğini öne sürerek, ''Çocuklarımız farkındalıktan yoksun ve değişim üretemiyor. Eğitime ayrılan kaynaklar gittikçe azalıyor. Eğitim piyasa koşullarına bırakılmak isteniyor. Eğitim insanlık hakkıdır. Bu sempozyum, eğitim ve kültürde yaşanan bu kaosa karşı eğitimin bir insanlık hakkı olduğunu, devletin tüm yurttaşlarına ve çocuklarına eşit, nitelikli eğitim vermek zorunda olduğunu tekrarlayacak'' diye konuştu.

Hasan Ali Yücel'in torunu, DEÜ Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Güzel Yücel, dedesinin mektupları eşliğinde duygu dolu bir konuşma yaptı. Yücel, ''Dedem Tevfik Fikret'in, yani bir şairin evini müzeye dönüştüren ilk kişidir. Biz de babam Can Yücel'in Datça'daki evini müze yaptık'' dedi.

Sempozyuma konuşmacı olarak katılan Prof. Dr. Mümtaz Soysal, cumhuriyetin özgürleştirici kavramından uzaklaşan insanlar nedeniyle eğitimin kötüleştiğini savundu. Soysal, ''Hasan Ali Yücel'in o zaman yaptığı uygulamalar şimdi olsaydı, ülke bu halde olmazdı. Sürekli iyi yönde ve ileriye gitmesi gereken bir cumhuriyet, tarih bakımından geriye gidiyor'' ifadelerini kullandı.

ÇYDD Başkanı Aysel Çelikel de 1980 yılında 2547 Sayılı YÖK Kanunu'nun, üniversitelerin ve öğretim üyelerinin toplumda sahip olan saygı ve itibarını zayıflatmak amacıyla çıkarıldığını öne sürdü.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler