'Bayramda yediğiniz şeker zehir olmasın'

Uzmanlar, Şeker Bayramı nedeniyle diyabetlileri ve gizli diyabet riski taşıyanları uyardı. Dr. Barış Mutluer, "Şekerle anılan bu bayramda yenen tatlı yiyecekler diyabet hastaları için zehre dönüşmesin" dedi.

Yayınlanma: 08.09.2010 - 06:41
Abone Ol google-news

Şeker Bayramı'nın en çok diyabet hastalarını zorladığını belirten Dr. Barış Mutluer, diyabet hastalarını ve gizli diyabet riski taşıyanları uyardı.
 

Diyabet nedir?

Dr. Mutluer, diyabet hastalarının bu bayramda dikkatli davranmaları gerektiğini belirterek, Şeker Bayramı vesileyle diyabet (şeker) hastalığının ne olduğuna, nasıl oluştuğuna, çeşitlerine ve diyabetle nasıl yaşanması gerektiğine ilişkin bilgi verdi: "Diyabet, öncelikle karbonhidratlar olmak üzere protein ve yağ ile ilişkili bir metabolizma hastalığı. Kan şekerinin sürekli yüksek olması diyabet hastalığını belirleyen en önemli özellik. Bu hastalıktaki ana metabolik bozukluk, kan yoluyla taşınan glikozun hücrelerin içine girememesinden oluşuyor. Sağlıklı bir vücutta glikoz, pankreas tarafından salgılanan insülin hormonunun yardımıyla hücreye giriyor ve orada yakılarak enerjiye dönüşüyor. Glikozun hücrelere girememesi anlamına gelen diyabet, insülin hormonu yetersizliğine ve/veya insülinin etkilediği reseptörlerin bozukluğuna bağlı olarak gelişiyor. Çoğunlukla çocuklar ve gençlerde görülen Tip 1 Diyabet'te insülin yetersizliğinden dolayı hastalar ömür boyu insülin hormonunu dışarıdan enjeksiyonla almak zorunda kalıyor. Tip 2 Diyabet ise çoğunlukla erişkinlerde ve şişman kişilerde görülürken, hastalıklar uzun bir süre insülin ihtiyacı olmadan yaşamlarını sürdürebiliyor."
 

Bayramda gizli diyabete dikkat

Şeker Bayramı süresince asıl diyabetin kendini gizleyen, sinsi türüne karşı dikkatli olunmasını gerektiğini ifade eden Dr. Mutluer, "Gizli şeker, normal glikoz seviyesiyle diyabet arasındaki metabolik durumu belirtiyor. Açlık kan şekerinin 110 mg/dl'nin üzerinde, 140 mg/dl'nin altında olması, bozuk glikoz toleransı olarak tanımlanıyor. Gizli şekeri olan kişilerin gün boyu kan şekerleri normal seyrediyor. Ancak, bu kişiler Tip 2 Diyabet için en potansiyel grup oldukları için yaşam ve beslenme biçimlerini mutlak düzenlemeleri gerekiyor" dedi.

Küp ve toz şeker, reçel, pekmez, bal, çikolata, dondurma, helva çeşitleri, hazır meyve suları, pasta ve tatlılar, kurutulmuş meyve gibi yiyecek ve içeceklerdeki şeker, vücudumuzda hızlı bir şekilde glikoza çevrilerek kana geçtiğinden ve kan şekerinde ani yükselmeler meydana getirdiğinden, bu tür yiyeceklerin tüketimine karşı hastaları uyararak posa içeriği yüksek olan nişastalı yiyecekler (kepekli ekmek, bulgur, kuru baklagiller gibi) kan şekerinin daha geç ve daha yavaş yükselmesini sağlayan yiyeceklerin Ramazan diyabet diyet listesinde bulunması gerektiğini kaydetti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler