BDDK Kasım 2008 bültenini açıklandı

Türkiye'de 2007 yılının Kasım döneminde 14,3 milyar lira seviyesinde gerçekleşen bankacılık sektörü dönem net karı, yüzde 9,1 oranında azalarak, 2008 Kasım ayında 13 milyar liraya geriledi.

BDDK Kasım 2008 bültenini açıklandı
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 16.01.2009 - 14:14

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından hazırlanan, Kasım 2008 Dönemine ilişkin Aylık Bülteni yayımladı.

Buna göre, 2008 yılı Ekim ayında 715,5 milyar lira seviyesinde olan bankacılık sektörü toplam aktifleri, yüzde 0,7 oranında artarak Kasım'da 720,7 milyar lira seviyesine yükseldi. Bültende, döviz kurlarının oynak olduğu dönemlerde finansal verilerin daha sağlıklı değerlendirilebilmesi için kur etkisinden arındırılmış değerlere de bakılması gerektiği belirtilerek, bu çerçevede, Türk parası ve yabancı para cinsinden aktiflerin ayrı ayrı izlenmesinde yarar bulunduğu belirtildi.

Bültene göre, 2008 yılı Ekimde 498,5 milyar lira seviyesinde olan Türk parası cinsinden toplam aktifler son bir aylık dönemde yüzde 0,4 oranında artarak 500,4 milyar lira seviyesine yükseldi. Aynı dönemde Avro cinsinden toplam aktifler yüzde 0,1 azalışla 37,2 milyar Avro, dolar cinsinden ve diğer para birimleri cinsinden aktiflerin dolar karşılıkları toplamı ise yüzde 1,9 artışla 93,3 milyar dolar olarak gerçekleşti.

İncelenen dönemde mevduat bankaları, katılım bankaları ile kalkınma ve yatırım bankalarının bankacılık sektörü toplam aktif büyüklüğü içerisindeki payları sırasıyla yüzde 93,4, yüzde 3,5 ve yüzde 3,1 seviyesinde oldu.

Bankacılık Kanununda yer alan kontrol tanımı esas alınmak suretiyle banka sahipliği açısından bakıldığında, Kasımda, yerli özel bankaların, kamu bankalarının ve yabancı bankaların, bankacılık sektörü toplam aktif büyüklüğü içerisindeki payları sırasıyla yüzde 52,8, yüzde 29,8 ve yüzde 17,4 olduğu gözlendi.


Bankacılık sektörü toplam kredileri azaldı

Ekimde 373,1 milyar lira olan bankacılık sektörü toplam kredileri son bir aylık dönemde yüzde 0,8 oranında azalarak Kasım ayında 370,2 milyar liraya geriledi. 2008 yılı Ekim ayında 189,3 milyar lira olan bankacılık sektörü menkul değerler cüzdanı ise bir aylık dönemde yüzde 2,9 oranında artarak Kasım'da 194,8 milyar lira olarak gerçekleşti.
 

Bankacılık sektörü toplam kredileri Kasım'da 370,2 milyar liraya geriledi. 2008 yılı Ekim ayında 267,7 milyar lira seviyesinde olan Türk parası cinsinden krediler son bir aylık dönemde yüzde 1,5 oranında azalarak 263,7 milyar lira seviyesine gerilerken, aynı dönemde dolar cinsinden ve diğer para birimleri cinsinden kredilerin dolar karşılıkları toplamı yüzde 0,3 artışla 49,2 milyar dolar, Avro cinsinden krediler ise yüzde 2 artışla 14,8 milyar Avro oldu.

İncelenen dönemde takipteki kredilerin (brüt) toplam krediler içerisindeki payı 20 baz puan artarak yüzde 3,4 oldu. Konut kredilerinin (dövize endeksli olanlar dahil) ve bireysel kredi kartlarının sırasıyla 39,4 milyar lira ve 33,6 milyar lira seviyesinde gerçekleştiği görüldü.

Ayrıca bu dönemde takipteki tüketici kredilerinin (brüt) toplam tüketici kredileri içerisindeki payı yüzde 2,1 olurken, toplam krediler içerisindeki payı ise yüzde 0,5 olarak gerçekleşti.
Bankaların kaynak yapısına bakıldığında, Kasımda toplam pasiflerin yüzde 88,3'ü yabancı kaynaklardan, yüzde 11,7'si özkaynaklardan oluştu.

Bankaların en büyük fon kaynağı durumunda olan mevduatın bankacılık sektörü toplam pasifleri içindeki payı yüzde 60,9 seviyesinde gerçekleşti. Bankacılık sektörü yabancı kaynakları açısından bakıldığında, bankalara borçlar kaleminin mevduatın ardından yüzde 13,2'lik pay ile ikinci sırada yer aldığı görüldü.

Ekimde 431,8 milyar lira seviyesinde olan bankacılık sektörü toplam mevduatı (toplanan fonlar) bir aylık dönemde yüzde 1,7 oranında artarak 439,1 milyar lira seviyesine yükselirken, tasarruf mevduatı ise önceki aya göre yüzde 3,9 oranında artarak 179,6 milyar lira oldu.

Yabancı para mevduatların toplam mevduatlar içerisindeki payının ise bu dönemde yüzde 35,2 seviyesinde gerçekleştiği görüldü. 2008 yılı Ekim'de 279,3 milyar lira seviyesinde olan Türk parası cinsinden mevduat (toplanan fon) rakamı son bir aylık dönemde yüzde 1,8 oranında artarak 284,5 milyar lira seviyesine yükseldi.

Aynı dönemde Euro cinsinden mevduatlar yüzde 0,5 azalışla 30 milyar Avro, dolar cinsinden ve diğer para birimleri cinsinden mevduatların dolar karşılıkları ise yüzde 2 artışla 60,5 milyar dolar olarak gerçekleşti.
 

Özkaynak kârlılığı azaldı

Özkaynak kârlılığı, incelenen dönemde bir önceki yılın aynı dönemine göre yaklaşık 570 baz puan azalarak yüzde 18,25 seviyesinde gerçekleşti. Aktif karlılığı ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yaklaşık 80 baz puan azalarak incelenen dönemde yüzde 2,49 seviyesinde oldu.

Son bir aylık dönemde yasal özkaynak yüzde 3,4 oranında artarken, risk ağırlıklı kalemler yüzde 1 oranında azaldı. Bunun sonucunda da, sermaye yeterliliği standart rasyosu, son bir aylık dönemde yaklaşık 75 baz puan artarak, incelenen dönemde yüzde 17,53 seviyesine yükseldi.

Bankaların Likidite Yeterliliğinin Ölçülmesine ve Değerlendirilmesine İlişkin Yönetmelik hükümleri çerçevesinde ölçülen sektörün net likidite fazlası tüm vadelerin toplamında 263,6 milyar lira, likidite yeterlilik oranı ise yüzde 160,1 olarak gerçekleşti.

Vade dilimlerine bakıldığında ise 7 güne kadar vadede 139,7 milyar lira, 1 aya kadar vadede 83,5 milyar lira, 3 aya kadar vadede 78 milyar lira, 12 aya kadar vadede 142,7 milyar lira net likidite fazlası olduğu, likidite yeterlilik oranlarının ise vade dilim sıralarına göre yüzde 196, yüzde 135,2, yüzde 125,9 ve yüzde 140,4 olarak gerçekleştiği görüldü.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon