Bedelli tartışması devam ediyor

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın sözleri üzerine başlayan bedelli askerlik tartışması devam ediyor. Yaklaşık 8 milyar TL gelir sağlayabileceği tahmin edilen çalışmaya Genelkurmay Başkanlığı, "Halen asker ihtiyacının yüzde 62'sinin karşılanabildiği"ni gerekçe göstererek, sıcak bakmıyor.

Yayınlanma: 21.04.2010 - 08:52
Abone Ol google-news

Bir süredir devam eden bedelli askerlik tartışması yeniden alevlendi. Daha önce 1987, 1992 ve 1999 tarihlerinde uygulanan bedelli askerlik ile yükümlüler, 5 bin 112 Avro karşılığında 21 gün temel askerlik yapmıştı.

Son olarak 1999'daki Gölcük ve Düzce depremleri nedeniyle oluşan ekonomik sıkıntının giderilmesi için dönemin Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hüseyin Kıvrıkoğlu tarafından uygulanan bedelli askerlik, geçtiğimiz günlerde Başbakan Erdoğan'ın bu yöndeki sorulara verdiği, "Detayları görüşmemiz lazım. Detayları öğrenemeden bir değerlendirme yaparsam yanlış olur" cevabıyla tekrar gündeme geldi.

Tahminlere göre yaklaşık 8 milyar TL kaynak oluşturabileceği ifade edelin uygulama için Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ geçtiğimiz yıl konuşmuştu. Orgeneral Başbuğ, bu tip uygulamaların ancak talep fazlası varsa değerlendirilebileceğini vurgulayarak, şöyle dedi:
"Silahlı Kuvvetler'in ihtiyacını karşılayamama durumunda, bizim TSK olarak bedelli askerlik uygulamasını düşünmemiz söz konusu değil. Bir de bunun moral boyutu var. Türkiye terörle mücadele ediyor. Terörle mücadele devam ettiği zaman kimse bedelli askerliğe 'evet' diyemez. Biz bunu insanımıza nasıl anlatırız?

Dokuz tane vatan evladı şehit oluyor, öbür tarafta 7 bin 500 dolar, 10 bin dolar ödeyerek diğer Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı da askerlik yapmayacak. Bunu izah edemeyiz. Türkiye'de bu terör sorunu devam ettiği müddetçe bu olaya herkesin doğru bakması lazım. Bedelli askerlik uygulaması söz konusu değil. Türkiye'nin gündeminde değildir ve ileriki dönemde de gündemde olma ihtimali yoktur."

Öte yandan Genelkurmay Başkanlığı ASAL Daire Başkanlığı'nın konuya ilişkin projeksiyonları ise net şekilde açıklanmıştı. ASAL yetkililerinin verdiği bilgiye göre 2009 yılında asker ihtiyacının ancak yüzde 65'i karşılanabilmiş, bu sayı 2010 yılında ise yüzde 62'ye kadar düştü. Sayının 2011 yılında ise yüzde 60'a gerileyeceğinin tahmin edildiğini bildiren askeri yetkililer, önümüzdeki 3 yıl için bir bedelli askerlik planlamasının bu görüntüye göre mümkün olmadığını ifade etmişlerdi.

Yetkililer, bedelli askerlik uygulamasının Askerlik Kanununun 10'uncu maddesindeki, "Bedelli askerlik uygulamasının fazla yükümlü olması halinde uygulanabileceğini" gerekçesiyle mümkün olmadığını söyledi.

Bu arada, 29 Nisan 2009'daki basın toplantısında konuyu değerlendiren Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ'un, bu yıl 29 Nisan'da yapacağı toplantıda da bedelli askerlik konusunu bir kez daha detaylı olarak değerlendirmesi bekleniyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler