Belçika'da hükümet değişikliği
Belçika Dışişleri Bakanı Karel De Gucht AB Komisyonu üyeliğine getirilirken, boşalan koltuğuna eski Başbakan Yves Leterme atandı. Leterme, seçimlerde 800 bine yakın tercih oyu almasına rağmen, siyasi yaklaşımı ve bazı gafları nedeniyle siyasette zorlanan bir politikacı olarak tanınıyor.
Belçika Dışişleri Bakanı Karel De Gucht AB Komisyonu üyeliğine getirilirken, boşalan koltuğuna eski Başbakan Yves Leterme atandı. Belçika'daki koalisyon hükümetinde yapılan değişiklikler çerçevesinde, Leterme Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanı olurken, Flaman liberal Guy Vanhengel Başbakan Yardımcısı sıfatı kazandı ve İçişleri Bakanlığı sorumluluğunu da üstlendi.
Koalisyon partileri arasında varılan uzlaşma sonucu federal hükümette yapılan atamaların ardından yeni göreve gelen bakanlar, bugün yemin ederek işbaşı yapıyor. Bunlar arasında, büyük kentlerden ve emeklilerden sorumlu bakan, Valon sosyalist Michel Daerden ve Avrupa işlerinden sorumlu liberal Olivier Chastel de bulunuyor.
AB Komisyonu'nun insani yardımdan sorumlu Belçikalı üyesi liberal Louis Michel, katıldığı ve seçildiği Avrupa Parlamentosu seçimlerinin ardından, AB'nin yürütme organı olan komisyondan ayrılarak, yeni oluşan Avrupa Parlamentosunda görev almayı tercih etmişti.
Belçika hükümeti, Dışişleri Bakanı De Gucht'un Michel'den boşalan koltuğa atanmasını kararlaştırdı. Flaman liberal De Gucht'un, sonbaharda oluşturulacak yeni AB Komisyonunda da görev alması öngörülüyor.
Bu gelişmelerin ardından yapılan değişiklikler çerçevesinde, Belçika'da geçen yıl başbakanlık yapan ve başarısız olarak yıl sonunda istifa eden Flaman Hristiyan demokrat Yves Leterme (49) dışişleri bakanlığı görevine atandı.
Leterme, seçimlerde 800 bine yakın tercih oyu almasına rağmen, siyasi yaklaşımı ve bazı gafları nedeniyle siyasette zorlanan bir politikacı olarak tanınıyor.
Yakın geçmişte, bir ulusal bayram gününde kendisine yöneltilen soruları cevaplandıran Leterme, milli bayramın hangi nedenle kutlandığı sorusunu yanlış yanıtlamıştı.
Yves Leterme, kendisine, Belçika'nın milli marşı olan Barabançonne'u bilip bilmediğinin sorulması üzerine, "biraz bildiğini" söylemiş, ardından Fransa'nın milli marşı olan Marseillaise'i söylemeye başlamıştı.
Leterme'in, kilisede düzenlenen bir dini tören sırasında cep telefonuyla konuşması da televizyon ekranlarına yansımıştı.
Leterme, iki yıl önce, Flaman Hükümeti Başkanı sıfatıyla bir Fransız gazetesine verdiği demeçte de "Belçika'nın, tarihin bir kazası olduğunu", "Flamanların yaşadığı Flandr bölgesinin ve Flaman menfaatinin Belçika'dan öncelikli olduğunu", "Flamanlar ile Valonlar arasında uçurumun derinleştiğini", Belçika halkını oluşturan bu etnik gruplar arasında sadece "Kral, futbol takımı ve bira ortaklığı" kaldığını söylemişti.
Flandr'ın bağımsızlığını hedefleyen ancak "Boşanmak için önce bir çift oluşturmak gerekiyor" diyen Leterme, Belçika'nın bölünmesi halinde Brüksel bölgesine özel bir konum verilmesi gereğini savunmuştu.
Fransızca konuşan Belçikalıları "Flamanca öğrenecek yeteneği ve zekası olmayan insanlar" olarak nitelendiren ve Belçika Kralı'nın dahi iyi Flamanca konuşamadığını savunan Leterme'in bu sözleri, Valonlar tarafından "hakaret" olarak algılanmıştı.
"Belçika'nın gerçeklerine göre Valonların ve Flamanların sınırlarla birbirinden ayrılma hakkı olduğunu" söyleyen Leterme, "Belçika'nın kendi başına bir değeri olmadığını, kurumların koşullara uyarlanmaması halinde bu ülkenin hiçbir geleceği bulunmadığını" belirtmişti.
En Çok Okunan Haberler
- Rus basını yazdı: Esad ailesini Rusya'da neler bekliyor?
- Yeni Ortadoğu projesi eşbaşkanı
- Esad'a ikinci darbe
- İmamoğlu'ndan Erdoğan'a sert çıkış!
- WhatsApp, Instagram ve Facebook'ta erişim sorunu!
- ‘Yumurtacı müdire’ soruşturması
- Çanakkale'de korkutan deprem!
- Naci Görür'den korkutan uyarı
- 6 asker şehit olmuştu
- Kurum, şişeyi elinin tersiyle fırlattı