'Belge askeri savcılığa gönderilmeli'
Emekli Yargıtay Cumhuriyet Savcısı Ahmet Gündel, "İrtica ile mücadele eylem belgesi"ne ilişkin, "Orijinal olduğu iddia edilen belgenin İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından askeri savcılığa gönderilmesi gerekir" dedi.
Emekli Yargıtay Cumhuriyet Savcısı Ahmet Gündel, Genelkurmay Başkanlığı'nın "İrtica ile mücadele eylem belgesi"nin orjinelini "ısrarla" istemesini değerlendirdi.
Gündel, Genelkurmaylık tarafından "İrtica ile mücadele eylem belgesi"nin orijinalinin, Ergenekon soruşturmasını yürüten İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan üç kez istenildiğini ve belgenin gönderilmemesi üzerine dördüncü kez tekrar talep edildiğini" hatırlattı. Gündel, "İddialara konu belgenin bir ihbar mektubuyla birlikte gönderildiği yer İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığıdır. Ayrıca darbeye teşebbüs ve benzeri iddialarla ilgili olarak da asıl soruşturma mercii de yine aynı yerdir. Bu itibarla, ilke olarak belge aslının bulunması gereken soruşturma mercii İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığıdır" dedi.
Genelkurmay Başkanlığı'nın bugün ki açıklamasından da "İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın belge aslını ısrarlı bir şekilde askeri savcılığa göndermediği, bunun yerine fotokopisi ile adli tıp raporu örneğini gönderdiği"nin anlaşıldığını da ifade eden Gündel, şöyle konuştu:
"Bunun nedeni de her iki soruşturma mercii arasındaki güven sorunudur. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, büyük bir ihtimalle belgenin gönderilmesi halinde bunun değiştirilerek orijinalliğin ortadan kaldırılabileceği endişesini taşımaktadır. Ancak, askeri savcılıklar da adli (sivil) savcılıklar gibi, yasaların belirlediği suçları soruşturmakla görevli mercilerdir. Ayrıca askeri makamların, askeri personelin disiplin cezalarını gerektirebilecek fiilleri için de bir soruşturma yürütmeleri görevlerinin bir gereğidir. Bu nedenle doğal olarak "orijinal" olduğu iddia edilen belgenin İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından askeri savcılığa gönderilmesi gerekir.
İstanbul Başsavcılığı, iddiaya konu belge üzerinde uzmanlığı tartışma götürmeyen başka bir kurumdan daha bilirkişi raporu isteyebilir. Bu işlemle, Adli Tıp Kurumunun düzenlediği rapor üzerindeki kuşkular giderebilir. Bundan sonra belge aslı ile de "değiştirildi" iddiaları çıkmasının önlenebilmesi bakımından bütün sayfaları İstanbul Başsavcılığına ait resmi mühürle mühürlenerek ve yine mühürlerin üzeri birkaç yetkili tarafından imzalanarak askeri savcılığa en kısa sürede özel bir kuryeyle gönderilmelidir. Belgenin kendilerine intikalinden itibaren, korunmasına ilişkin hukuki sorumluluk askeri makamlara ait olacaktır. Askeri savcılığın da doğal olarak belge aslı üzerinde gerekli imza ve bilgisayar incelemelerini tamamladıktan sonra bunu İstanbul Başsavcılığına iade etmesi gerekir."
En Çok Okunan Haberler
- Rus basını yazdı: Esad ailesini Rusya'da neler bekliyor?
- Yeni Ortadoğu projesi eşbaşkanı
- Esad'a ikinci darbe
- İmamoğlu'ndan Erdoğan'a sert çıkış!
- ‘Yumurtacı müdire’ soruşturması
- Çanakkale'de korkutan deprem!
- Naci Görür'den korkutan uyarı
- Türkiye'nin 'konumu' hakkında açıklama
- Kurum, şişeyi elinin tersiyle fırlattı
- 6 asker şehit olmuştu