Ben, yoksul ve acılı şair!

Aloysius Bertrand (1807-1841), Gaspard de la Nuit'yle, yazın hayatına girdikten sonra, şiirde bir sarsılma olur. Uyaklı, ölçülü yazılan şiirler, o geldikten sonra, kesin hâkimiyetlerine veda etmek zorunda kalırlar.

Ben, yoksul ve acılı şair!
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 22.10.2009 - 07:01

Gaspard de la Nuit'yi hazırlayan Özdemir İnce'nin, şairin, şiirleri ve yaşadığı dönemle ilgili oldukça kapsamlı çalışmasını izlediğimiz kitapta, Bertrand'ın bütün yazıları yer almış. Kendi çağını ve sonrasını (19-20 yy.) etkileyen ve örnek alınan bir şair olarak Bertrand'ın, sadece düzyazı şiirin öncüsü olmakla kalmamış, düzyazı şiirinde kullandığı çağrışım gücüyle romana da büyük katkılar sunmuş olabileceğini düşünebiliriz. Bertrand hakkında, birçok isim onu örnek almakla kalmazken, fısıltıları bugüne kadar gelir.

'Küçük bir sır vereceğim size' der, Charles Baudelaire, 'Aloysius Bertrand'ın ünlü Gaspard de la Nuit'sini (sizin, benim ve birkaç dostumuzun tanıdığı bu kitabın ünlü sayılmaya hakkı yok mudur?) belki de yirminci kere karıştırırken, buna benzer bir şey denemek, onun öylesine garipçe, eski hayatın çiziminde uyguladığı yöntemini yeni hayatın, daha doğrusu yeni ve daha soyut bir hayatın anlatılmasında uygulamak geldi aklıma' diye de devam eder sonra.

Ruh benzerliği...

'Saçları kırkılmış keşişler orada, sessiz ve düşünceli, ellerinde bir tespih, ağır ağır ölçüyorlardı direk direk, mezar mezar, belirsiz bir yankının yaşamakta olduğu manastırın döşemesini.

Özdemir İnce/ Kırmızı Yayınları/ 231 s.

Keje Maria

Sultan Su Esen'in, Keje Maria adlı öykü kitabındaki ürünlerinde, konularına dikkatli ve keskin bir gözlem gücüyle yaklaşıyor. Yaşam kesitleriyle sahnelerini çok yönlü bir bakışla ele alıyor. Kültür ve töre ayrımlarından, çocukluğundan saptadığı işçi ve gurbetçi serüvenlerine uzanıyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon