Benlere dikkat

Ben deyip geçmeyin. Çünkü açık, beyaz bir ten ve çok bene (50 ve üzeri) sahip olanların güneşe fazla maruz kalması ölümcül sonuçlara neden olabiliyor. Ozon tabakasının incelip ultraviyole B ışınlarının yeryüzüne daha çok düşmesi, dünyanın en ölümcül deri kanserini tırmanışa geçirdi.

Benlere dikkat
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 17.08.2008 - 12:28

Son yıllarda hızlı bir artış gösteren ve en yaygın kanserler arasında yedinci sıraya yerleşen Malign Melanoma, beyaz tenli yaklaşık her 65 kişiden birini tehdit ediyor.

İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi, Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Öğretim Üyesi Prof. Oğuz Çetinkale, Malign Melanomanın artış oranın son yıllarda yüzde 4 gibi yüksek rakamlara ulaştığını belirtiyor.

Benlerin hepsinde kanser riski olmadığının altını çizen Prof. Oğuz Çetinkale, özellikle sonradan ortaya çıkıp hızla büyüyen, doğumdan itibaren bulunan büyük benlerin kanser tehlikesinin fazla olduğunu vurguluyor.

El ayası, ayak tabanı, genital bölge, ya da devamlı tahriş olan alanlarda (erkeklerde sakal tıraşı alanında) yerleşen benlerin kanserleşme olasılığının yüksek olduğunun altını çizen Prof. Çetinkale, ultraviyole ışınlarının yoğun olduğu bölgelerde özellikle insanların dışarıda çok kalmasının bu kanseri yaygınlaştırdığını ifade ediyor.

Prof. Çetinkale önemli bir gerçeğin de altını çiziyor: Ailesinde iki veya daha fazla kişide Malign Melanoma teşhisi konan kişi varsa bu insanda Malign Melanoma riski hemen hemen yüzde 100dür.”       

Prof. Oğuz Çetinkale, Mavi göz, açık renk veya kızıl saç, beyaz ve soluk ten, güneşe karşı hassas ve kolayca güneş yanığı olan cilde veya vücudunda muhtelif sayıda çillere sahip olmak. Benlerin çok sayıda olması, ergenlik döneminde fazla güneş ışını alımı, yüksek dozda UV B ışınına maruz kalmak Malign Melanomanın önemli risk faktörleri diyor.

Değişiklik gösteren benin en önemli risk faktörü olduğunu vurgulayan Prof. Çetinkale belirtileri şöyle sıralıyor:

“Bende asimetri olması, dış kenarlarının girintili çıkıntılı hal alması, renginin kısmen veya tamamen siyah, kahverengi, mavi, kırmızıya dönüşmesi veya etrafında beyaz renk değişiklikleri göstermesi. Çapının 6 mmden daha fazla olması veya büyümesi, normal cilt seviyesinden kabarması veya yükselmesi, üzerinde yara açılması ve zaman zaman kanaması.”

Prof. Çetinkale, bu belirtileri gösteren benlerin derhal doktora muayene ettirilmesi ve gerekirse cerrahi girişim yapılarak doku örneklerinin patolojik incelemeye gönderilmesi gerektiğini vurguluyor. Prof.Oğuz Çetinkale, maling melanomanın erken dönem tedavisinin çok başarılı olduğunu kaydediyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler