Bergama Ovacık Altın Madenine üçüncü siyanür barajının yapıldığı iddia edildi

Bergama'da 8 yıl açık kalacağı söylenmesine rağmen 15 yıldır üretimine devam eden Ovacık Altın Madeni'ne üçüncü siyanür barajı yapımına başlandığı iddia edildi.

Bergama Ovacık Altın Madenine üçüncü siyanür barajının yapıldığı iddia edildi
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 05.04.2017 - 10:35


Bergama Ovacık Altın Madeni'ne üçüncü siyanür barajı yapılıyor! İlk üretemi başlarken 8 yıl çalışıp gideceği söylenen maden 15 yıldır üretime devam ediyor. 3. atık barajı ile ömrü en az 13 yıl daha uzamış olacak.

BERGAMA KÖYLÜSÜ YILLARCA DİRENDİ
Bergama köylülerinin yaşam alanlarını siyanürlü madenden korumak için 1980’li yılların sonunda başlayıp yıllarca mücadele ettiği altın madeni köylü hareketinin sönümlendirilmesinin ardından üretime geçmişti. Türkiye’nin ilk altın madeni olan Ovacık Altın Madeni, verimli Bakırçay Ovası’nda Ovacık, Çamköy, Narlıca köyleri arasında yaklaşık 15 yıldır siyanürle altın üretimine devam ediyor. Ovacıktaki cevheri bitiren şirket Bergama’da “ekolojik hassas bölge” olarak tanımlanan Kozak Yaylası’nda ve Havran’daki madenlerinden getirdiği cevheri Ovacık’taki tesislerde siyanürle liç ederek altın üretimine devam ediyor. ABD’li Normandy’den, Gülen Cemaatine yakınlığı ile bilinen Koza Şirketine geçen, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından da TMSF’ye devredilen şirketin özelleştirileceğine dair söylentiler var.

CEHENNEM ÇUKURU SİYANÜR BARAJI OLACAK
Birinci siyanürlü atık barajını toprakla doldurup kapatan, tarım toprakları üzerine yığılan maden pasalarının arasına 2008 yılında yaptığı ikinci atık barajını da yüzde 90 oranında dolduran şirketin 3. atık barajı köylülerin “cehennem çukuru” dedikleri açık ocak olacak. Proje tanıtım dosyasına göre, açık ocağın baraj olarak düzenlenmesi için maden sahası içindeki 3.5 milyon tonu bulan pasalar dolgu malzemesi olarak kullanılacak. Dosyada baraj hacminin 8.05 milyon metreküp olacağı dile getiriliyor. İki aşamada yapılacağı söylenen barajın kullanım ömrünün ise 13 yıl olacağı ifade ediliyor.

GİTMEYE NİYETİ YOK
3. atık barajı tanıtım dosyasında ÇED alanının İzmir-Manisa planlarında proje alanının “Ağaçlandırılacak Alan” statüsünde kaldığı dile getiriliyor. Ağaçlandırılması gereken alana siyanürlü atık barajının yapacak olan madenin bu son projesi bölgeden daha yıllarca gitme niyetinde olmadığını da gösteriyor. İlk ÇED raporunda altın madeninin 8 yıl ömrü olacağı ve sonrasında da bölgenin rehabilite edilip gidileceği yer alırken, 15 yıldır çalışan maden 3. atık barajı ile en az 13 yıl daha bölgede siyanürle altın işletmeciliği yapacağını ortaya koymuş durumda.

TURİZM VE TARIM BÖLGESİNİN ORTASINDA
Verimli Bakarçay Ovası’ndaki altın madeni aynı zamanda turizm bölgesi olarak da planlanan bir alanda bulunuyor. Madenin 1.8 kilomet-re uzağındaki Sağancı köyü Bayram Tepesi ve 650 metre güneyindeki Süleymanlı köyü içerisinde yer alan Teuthrania antik kenti 1. derece arkeolojik sit alanı.

MADENİN ESKİ MÜDÜRÜ: RİSK ÇOK BÜYÜK
Madenin ilk kuruluş yıllarında 10 yıl boyunca kamu ilişkileri müdürlüğü yapan Maden Mühendisi Hasan Gökvardar 3. atık barajının yapılacağı yerin Ovacık köyüne 100 metrenin altında yaklaştığını belirterek, barajın Çamköy ve Narlıcaya’da çok yakın olduğunu söyledi. Gökvardar’ın asıl vurgu yaptığı konu yer altı sularının durumu ile ilgili; “Açık ocak deniz kotunun altına kadar inmiş durumda. Yer altı su tablasının altında yer alıyor. Açık ocağa dolan sular (asit drenajından kirlenmiş sular) pompalanıp derelere veriliyor. Kirlenen sular da derelerden tarlalara civar köylere ulaşıyor. DSİ yer altı su tablası altında yer alan bir tehlikeli atık deposuna nasıl izin veriyor? Açık ocağın batısı alüvyon tabakası içerisinde yer alıyor. Alüvyon tabakalar geçirgen alanlardır. Tehlikeli atık barajından olası sızmalarda yer altı sularını kirletebilecektir”.
1997 yılında madenle ilgili Danıştay tarafından verilen mahkeme kararını hatırlatan Gökvardar; “Olası riskler göz önünde bulundurulduğunda, madenin çalışmasında kamu yararı yoktur“ yazıyordu kararda. Burada olası riskler yüksek boyutta. Raporda açık ocak alanının, kayaçlarının geçirgenliği, jeolojisi iyi irdelenmemiş. Eski açık ocak, jeolojisiyle, konumuyla, coğrafi durumuyla, taşıdığı risklerle, atık deposu yapılması için hiç uygun olmayan bir lokasyon” dedi. (Evrensel)


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler