BES: Vergi adaleti istiyoruz

Bağımsız Eğitimciler Sendikası (BES) Genel Başkanı Gürkan Avcı, Türkiye'de en büyük vergiyi, en az geliri olanlar, memurlar ve asgari ücretlilerin ödediğini söyledi.

Yayınlanma: 08.06.2009 - 07:06
Abone Ol google-news

Bağımsız Eğitimciler Sendikası (BES) Genel Başkanı Gürkan Avcı, yaptığı açıklamada; Türkiye'de, memur, işçi ve asgari ücretlilerin maaşlarındaki vergi ve sigorta prim yüklerinin yüksek olduğunu belirterek, "Türkiye Cumhuriyeti maliyesi en büyük vergiyi, en az para kazananlardan alıyor. Asgari ücretlinin ödediği vergi, OECD rakamlarına göre en yüksek Türkiye'de. Hiç vergi alınmasın demiyoruz ama vergi ve sigorta primlerinin kişi ve tüzel kişiliklerin reel gelir ve kazanç standartlarına göre adaletli olmasını ve vergilerin makul seviyelere biran önce çekilmesini istiyoruz. Bu yapıldığı takdirde, vergi adaletinin sağlanması yanı sıra, iş verimi ve toplumsal barış da gelişecektir" dedi.

İşçi ve memurların, devletin topladığı tüm vergilerin yüzde 23'ünü ödediğini kaydeden Avcı, "Türkiye'de vergi adaleti olduğuna inanmıyorum. Devlet vergiyi yakalayabildiğinden alıyor. Son 5 yıllık dönemde, ücretlilerden kesilen gelir vergisi, toplam gelir vergisinin yüzde 49'unu oluşturuyor. Bu katlanılması çok zor bir adaletsizliktir. Bu sistemin değişmesi gerekiyor" dedi. Türkiye'de vergi kaçırmanın en önemli nedeninin, "af çıkar" anlayışı olduğunu söyleyen Avcı, vergi kaçırmanın adeta gelenekselleştiğini söyledi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler