Beşi bir yerde! Limak Holding, Cengiz Holding, Kolin, Kalyon ve MNG Holding...

Dünya Bankası'nın verilerine göre 1990-2018 arasında altyapı projeleri sayısı bakımından 6. sırada bulunan Türkiye en fazla ihale alan 10 şirket sıralamasına 5 şirket soktu.

Yayınlanma: 29.12.2018 - 12:55
Abone Ol google-news

Dünya Bankası, 1990 - Temmuz 2018 yılları verilerine göre ülkelerin devlet ve özel sektör yatırımlarını, projelerini ve taahhütlerini raporlaştırdı. Rapora göre, en fazla yatırım yapılan altyapı alanlar elektrik, yol, su ve kanalizasyon, liman, doğal gaz, havaalanı ve demiryolu hatları. 

TÜRKİYE İKİ LİSTEYE DE GİRDİ

Raporda, en fazla altyapı yatırımı yapan ülkeler arasında Türkiye 143 milyar dolar ile dördüncü sırada yer aldı. İlk üç sırayı ise Brezilya, Hindistan ve Çin aldı. Altyapı projeleri sayısı bakımından Türkiye, Çin, Hindistan, Brezilya, Rusya ve Arjantin'den sonra 6. sırada yer buldu.

ŞİRKETLERDE 10'DAN 5'İ

Dünya Bankası verilerine göre altyapı yatırımlarında en fazla ihale alan ilk 10 şirket 5 Türk şirketi bulunuyor. Bunlar Limak Holding, Cengiz Holding, Kolin, Kalyon ve MNG Holding. Bu firmalar, 'Avrupa ve Orta Asya' bölgesinde ise en fazla proje alan, yatırım yapan ya da yatırım yapma taahhüdünde bulunan şirket listesinde ilk sırada yer alıyor. Raporda, listede yer alan özel şirketlerin ilgili projelerin en az yüzde 15'lik hissesine sahip oldukları belirtildi. Üçüncü havalimanının yüklenici firmaları olan Limak, Cengiz, Kolin ve Kalyon’un en fazla kazanç sağladığı sektör de havalimanları olarak belirtildi. Limak ve Cengiz’in kamudan ihale aldığı diğer sektör de "elektrik" oldu.

MEGA İHALELERİN GÖZDELERİ

İstanbul Havalimanı, duble yollar dahil hemen hemen tüm projelerin yüklenicisi olan bu beş şirketin başında kamuoyunun yakından tanıdığı isimler yer alıyor. Limak Holding'in başında bulunan Nihat Özdemir 5 Nisan 1950 yılında Diyarbakır'da doğdu. Sezai Bacaksız ile 1976'da kurduğu Limak müteahhitlik şirketi, bugün 600 milyon dolar cirosu ile turizmden enerjiye kadar, çeşitli alanlarda faaliyet gösteriyor.

CENGİZ'İN VERGİ BORCU SİLİNMİŞTİ

Cengiz İnşaat, 1980'lerde Rizeli Mehmet Cengiz ve kardeşleri tarafından kurulmuştu. Otoyol, köprü, tünel ve baraj inşaatlarıyla büyüyen şirket, daha sonra enerji, maden ve turizm sektörlerine girdi. Listede bulunan Cengiz Holding'e bağlı Cengiz İnşaat'ın vergi borcunun silindiği ortaya çıkmıştı. Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı bünyesindeki Merkezi Uzlaşma Komisyonu, Cengiz İnşaat’ın 2005-2009 yıllarına ait 424.4 milyon TL’lik vergi cezasını ‘sıfırlamıştı‘. Dönemin Maliye Bakanı Naci Ağbal da vergi silinmesini doğrulamıştı.

CELAL KOLOĞLU

Kolin Şirketler Grubu’nun temelleri 1977 yılında Kolin İnşaat’ın kuruluşu ile atıldı. Kolin; inşaat-taahhüt, enerji, liman işletmeciliği, madencilik ve turizm-hizmet işkollarında faaliyet gösteriyor. Grubun başında Elazığ doğumlu olan Celal Koloğlu bulunuyor.

SABAH VE ATV'NİN SAHİBİ KALYONCU

1974 yılında Gaziantep’te kurulan Kalyon, inşaat, enerji sektörlerinde faaliyet gösteriyor. Şirketin yönetim kurulu başkanı olarak Orhan Cemal Kalyoncu görev yapıyor. Kalyoncu aslen Trabzon Çaykaralı ancak Bitlis Tatvan; 1960 doğumlu. Sabah-Atv’nin 75’ine sahip Turkuvaz şirketinin hisseleri Çalık Holding’ten Kalyoncu ailesine ait Zirve Holding’e geçmişti.

MNG

MNG Şirketler Grubu'nun Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Nazif Günal. Şirket 1976 yılında kuruldu. İnşaat, enerji, hava taşımacılığı, turizm ve finans sektörlerinde faaliyet gösteriyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler