Beyaz eşya alırken A sınıfını tercih edin

TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Başkanı Sedat Gülşen, beyaz eşya alırken özellikle A sınıfı tabir edilen ürünlerin tercih edilmesi gerektiğini bildirdi.

Beyaz eşya alırken A sınıfını tercih edin
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 15.01.2011 - 10:45

TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Başkanı Sedat Gülşen, konutlarda en fazla elektriğin buzdolabı, çamaşır, bulaşık makinesi ve ısıtma, soğutma amacıyla kullanılan klimalarda tüketildiğini belirterek, bu ürünlerin enerji kullanımlarının A, B, C, D, E, G gibi harf sembolleriyle ifade edildiğini kaydetti.

A sınıfı ürünlerin yüksek verimlilik oranına sahip olduğunu dile getiren Gülşen, şu bilgileri verdi:

''G sınıfına doğru verim düşüyor. Dolayısıyla aynı iş daha fazla enerjiyle yapılmış oluyor. Örneğin A sınıfı yerine C sınıfı bir buzdolabı kullandığımızda yüzde 45 daha fazla enerji tüketmiş oluyoruz. Konutlarda kullanılan elektrik bedeli yaklaşık 30 krş/kWh olarak kabul edildiğinde, her ne kadar mevsimsel soğutma ayarları etkin olsa bile ortalama aylık olarak B sınıfı buzdolabında aylık 12,20 TL olan gider, A sınıfında 8,85, A 7,70, A 'da 3,60 geriliyor. A enerji seviyesi günde 0.5 Kilovat değerinde enerji tüketmektedir. 0.5 kilovat, 40 wat değerinde bir lambanın 12 saat yanmasına eşdeğer bir tüketimdir. Ülkemizde milyonlarca buzdolabı, çamaşır makinesi gibi cihazları kullandığımız düşünüldüğünde verimi yüksek cihazların enerji tüketiminde önemi daha da ortaya çıkmaktadır. Enerji sınıfı B olan bir cihaz günlük 24 saat süreyle 1.7 Kw elektrik tüketirken, A sınıfı 1.23, A 1,07, A 0.5 kilovat değerinde enerji tüketmektedir.''
 

Alırken pahalı ama uzun vadede kârlı

Yıllara göre tüketimi göz önünde tutulduğunda en az enerji tüketen A sınıfı beyaz eşya kullanılmasında yarar olduğunun saptandığını ifade eden Gülşen, ''Satın alım sırasında A sınıfı ürünler pahalı görünse de ömür boyu tüketeceği enerji maliyeti hesaba katılırsa, elektrik faturalarının aşağı çekileceği açıktır. Ayrıca, eski tip ampuller yerine kompakt flüoresanlar kullanılması da faturaları aşağı çekmektedir. Enerjide madalyonun diğer yanı da çok önem taşıyor. Çünkü tükettiğimiz enerjinin çok büyük kısmı, ithal kömür, doğalgaz, petrolden elde ediliyor. Bu kaynaklarda ülkemiz dışa bağımlıdır. 60-70 yıl sonra doğalgaz, 200 yıl sonra kömür olmayacak. Bunun için rüzgar, güneş enerjisi gibi yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelmeliyiz'' dedi.

Genel enerji tüketiminin yüzde 42'sinin sanayide, yüzde 30'unun konut ve ticarethanelerde, yüzde 20'sinin ise ulaşımda gerçekleştiğini anlatan Gülşen, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Elektrik enerjisi tüketiminde de genel enerji tüketimine benzer bir durum söz konusudur. Tüketimin yüzde 46'sı sanayide, yüzde 13'ü ticarethanelerde ve yüzde 23'ü konutlarda gerçekleşmektedir. Ülkemizdeki genel enerji tasarruf potansiyeli en az yüzde 25 düzeyindedir. Enerji Verimliliği Yasası bir an önce işlevsel hale getirilmeli, sanayi ve binalarda enerji verimliliği uygulamaları özendirilmelidir. En ucuz enerji, verimli kullanılan enerjidir.''
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler