Beyin ameliyatları durdu
SGK’nin felç riskini azaltan işlemlerin ödemesini kısması hastaları mağdur etti.
Türkiye genelindeki pek çok kamu, tıp fakültesi ve eğitim araştırma hastanesinde beyin ve omurga ameliyatlarının yapılamadığı belirtiliyor. Bunun nedeni olarak ise Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) bu ameliyatlar sırasında, felç riskini minimum seviyeye indiren “Nöromonitörizasyon” denilen işlemler için yaptığı ödemeyi kısması ve firmalarının malzemeleri hastanelere vermemesi gösteriliyor.
SGK, eylül ayında yaptığı değişiklik ile daha önce 5 bin ve 3 bin 100 TL ödediği nöromonitörleme işlemlerinin fiyatlarını, bin 500 ve bin TL’ye indirdi. Bu fiyatların maliyetlerini kurtarmadığını iddia eden firma yetkilileri de malzemeleri SGK anlaşması olan hastanelere vermemeye başladı, bu durum da ameliyatların malzeme eksikliği nedeniyle yapılamamasına yol açtı.
Vidanın yanlış yere konmasını önler
Türk Omurga Derneği Başkanı Prof Dr. Teoman Benli nörofizyolojik monitörleme işlemlerinin omurga ve beyin ameliyatlarında yapılmasının önemine dikkat çekti. Benli, bu cihaz sayesinde hastanın felç riskinin minimalize edildiğini anlatıyor. Benli, “Örneğin omurilik portakal kıvamında birşey. Çalkalansa bile zarar görebilir. Omurgadaki eğrilikleri düzeltirken vidalar kullanıyoruz, bu vidaları bazen yanlış yönlerde koyabilirsiniz. Bu durumlar omuriliği rahatsız edebilir. Söz konusu sistem bizi ikaz eder ve ameliyat sırasında hemen vidayı çekeriz, uygun bir pozisyonda yaptığımız işleme ara veririz” diyor.
Sorun, kısmi olarak çözüldü
Türk Nöroşirürji Başkanı Prof. Dr. Zeki Şekerci ise ameliyatların belli şartlar altında bazı yerlerde yapılabildiğini vurguluyor. Sorunun kısmi olarak çözüldüğünü ve SGK’nın gereğinin yapılacağını yönünde kendilerine bilgi verdiğini anlatan Şekerci, “Bir hastanın ameliyat olmasına karar verdildiğinde, hekim hastane yönetimine iki imzalı ‘acil’ ibareli raporu sunabiliyor. Böylelikle, eksik olan malzemeler hastane döner sermayesinden alınarak ameliyatların yapılabiyor. Sorun şimdilik kısmi olarak çözüldü. Ameliyatlarda bu sistemi kullanmadığınızda, hatalandan dolayı doktor sorumlu tutulabiliyor. Bu nedenle gereken hastalarda mutlaka kullanılmalı” dedi.
Parası olmayan bekliyor
Ortopedik, Omurga, Travma Ve Tanıya Dayalı Tıbbi Malzeme İmalatçıları Ve İthalatçıları Derneği (ORDER) Yönetim Kurulu üyesi ve Spinal Komisyon Başkanı Kaşif Alp Seval ise “Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi hastanesinde 17-18 hasta omurganın yapısal bozukluğu ameliyatı olmak için bekliyor. Marmara Üniversitesi, Uludağ, Hacettepe Üniversitesi gibi hastanelerde sorun yaşanıyor. Parası olan özele gidip ameliyat oluyor. SGK bizimle bu konuda görüşmüyor.”
En Çok Okunan Haberler
- Rus basını yazdı: Esad ailesini Rusya'da neler bekliyor?
- Yeni Ortadoğu projesi eşbaşkanı
- Esad'a ikinci darbe
- İmamoğlu'ndan Erdoğan'a sert çıkış!
- Türkiye'nin 'konumu' hakkında açıklama
- ‘Yumurtacı müdire’ soruşturması
- Çanakkale'de korkutan deprem!
- Naci Görür'den korkutan uyarı
- Kurum, şişeyi elinin tersiyle fırlattı
- 6 asker şehit olmuştu