Bilal’e dokunan savcılar yandı
HSYK, 17 Aralık soruşturmasını yapan Celal Kara ve 25 Aralık dosyasına bakan savcı Muammer Akkaş’ın yargılanmasının yolunu açtı. İki savcı, “Yargı erkinin itibarına zarar verdikleri” gerekçesiyle açığa almıştı. HSYK ayrıca Bilal Erdoğan’ın gizli ortağı olduğu ileri sürülen şirketin mal varlıklarına el koyma kararı veren hâkim Süleyman Karaçöl hakkında da kovuşturma kararı verdi
Yargının 17 ve 25 Aralık yolsuzluk dosyalarını kapatmasının ardından Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK), o soruşturmaları yürütürken görevden alınan savcılar Celal Kara ve Muammer Akkaş’ın yargılanmasının önünü açtı.
HSYK 2. Dairesi, 30 Aralık’ta yaptığı toplantıda, hakkında soruşturma başlattığı 17-25 Aralık cumhuriyet savcıları Zekeriya Öz, Celal Kara, Mehmet Yüzgeç ve Muammer Akkaş’ı “Yargı erkinin itibarına zarar verdikleri” gerekçesiyle açığa almıştı. HSYK 2. Dairesi, geçen hafta bu savcılar hakkındaki dosyanın tümünün kendisine gönderilmesi üzerine dün kritik bir toplantı yaptı. Toplantıda, 4 savcının durumu esastan ele alındı. Daire, 25 Aralık soruşturması şüphelilerinin mal varlıklarına tedbir kararı koyan hâkim Süleyman Karaçöl hakkındaki soruşturma dosyasını da görüştü. Daire müzakerelerin sonucunda savcılardan Kara ve Akkaş hakkında “kovuşturma izni” verdi.
Hâkim Karaçöl’ün de açığa alınmasını kararlaştıran daire, aynı zamanda Karaçöl hakkında “kovuşturma izni” verdi.
Muammer Akkaş’ın görevi kötüye kullanmak, yasaya aykırı dinleme yapmak, soruşturmanın gizliliğini ihlal etmek ve adliye önünde bildiri dağıtmakla suçlandığı belirtildi. Celal Kara’nın da bildiri dağıtmak hariç diğer eylemlerden sorumlu tutulduğu ifade edildi.
Bu karar uyarınca Akkaş, Kara ve Karaçöl hakkında en yakın Ağır Ceza Mahkemesi’nce son soruşturma açılması için iddianame hazırlanacak. Mahkeme son soruşturma kararında üç ismin yargılanmasına karar verirse, yargılama ilk derece mahkemesi sıfatıyla Yargıtay’da gerçekleştirilecek.
Öz’e son savunma
2. Daire, diğer savcılardan Zekeriya Öz ve Mehmet Yüzgeç’in ise son savunmalarını yapmalarını istedi. Bu karar uyarınca savcı Öz, “Dubai tatili” ve “Fatih Belediyesi’yle ilgili” iddialarla ilgili son savunmasını verecek. Bu savunmanın ardından Öz ve Yüzgeç hakkında yargılama izni verilip verilmeyeceği değerlendirilecek.
Daire Başkanı: Yolsuzluktan değil HSYK 2. Daire Başkanı Mehmet Yılmaz, gazetecilere yaptığı açıklamada, “Bu savcıları, yolsuzluk soruşturması nedeniyle değil, hukuk dışı davranışları nedeniyle soruşturuyoruz” dedi. Şu an sadece bu dosyaların önlerine gelmesi nedeniyle bu kararların çıktığını belirten Yılmaz, Ergenekon ve Balyoz hâkim ve savcılarıyla ilgili dosyaların ise önümüzdeki dönemde görüşeceklerini kaydetti. |
Deniz Feneri savcıları gibi Deniz Feneri yolsuzluk soruşturmasını yürüten savcılar Nadi Türkarslan, Abdulvahap Yaren ve Mehmet Tamöz de önce açığa alınmışlar, ardından ise HSYK’nin kovuşturma kararı ile Yargıtay’da yargılanmışlardı. Üç savcı, yargılama sonucunda beraat etmişti. O savcıların başlattığı Deniz Feneri davasının örgüt kısmı kapatılmış, geriye kalan kısmı ise şu an beraatla sonuçlanmak üzere. |
En Çok Okunan Haberler
- Rus basını yazdı: Esad ailesini Rusya'da neler bekliyor?
- Yeni Ortadoğu projesi eşbaşkanı
- Esad'a ikinci darbe
- İmamoğlu'ndan Erdoğan'a sert çıkış!
- ‘Yumurtacı müdire’ soruşturması
- Türkiye'nin 'konumu' hakkında açıklama
- Çanakkale'de korkutan deprem!
- Naci Görür'den korkutan uyarı
- Kurum, şişeyi elinin tersiyle fırlattı
- 6 asker şehit olmuştu