Bilim insanları tarih verdi: Tüm varyantlara karşı etkili aşı ne zaman geliştirilebilir?
Araştırmacılara göre, tüm Covid-19 varyantlarına karşı etkili olma potansiyeli taşıyan bir genel aşı, bir yıl içinde geliştirilebilir.
Nottingham Üniversitesi'ndeki bilim insanlarının geliştirdiği ve ikinci nesil diye adlandırılan aşı, virüsün yüzeyindeki sivri uçlu proteinin yanı sıra virüsün çekirdeğini de hedefliyor.
Eğer başarılı olursa DNA aşısı yalnızca Covid-19'a karşı değil, gelecekte ortaya çıkacak yeni koronavirüs suşlarına karşı da koruma sağlayabilir.
AstraZeneca ve Oxford Üniversitesi, Covid-19'un Güney Afrika varyantının neden olduğu hafif ve orta düzey hastalığa karşı, kendi aşılarının yalnızca sınırlı koruma sağladığını açıkladıktan sonra bu gündeme geldi.
Pfizer ve AstraZeneca'nın aşıları yalnızca virüsün hücreye giriş kazanmasını sağlayan sivri uçlu proteini hedefliyor ve dolayısıyla mutasyon görüldüğünde tesirini kaybedebiliyor.
Ancak araştırmacılar virüs parçacığının büyük kısmını oluşturan nükleokapsit (N) proteininin "yüksek düzeyde korunduğunu" söylüyor, bu da mutasyon geçirmesinin çok daha düşük ihtimal olduğu anlamına geliyor.
Scancell'e göre, Nottingham aşısının üretimi de görece kolay olabilir ve ultra düşük sıcaklıklarda saklanmaya ihtiyaç duymayabilir.
Nottingham Üniversitesi'yle işbirliği yapan immünoloji şirketi Scancell'in baş tıbbi yetkilisi Dr. Gillies O’Bryan-Tear, Daily Telegraph'a şunları söyledi:
Bunun muhakkak tüm koronavirüslerin aşısı olacağını iddia etmiyoruz ancak sadece hedeflediği yer itibarıyla bu potansiyeli taşıyor.
Dr. O'Bryan-Tear, klinik deney sürecine sokmanın yüz milyonlarca sterline mal olacağı aşı adayının, büyük bir ilaç şirketinin ortaklığına ihtiyaç duyduğunu söyledi.
Eğer fonlama sağlanırsa, bir yıl içinde geliştirilebilir.
"Eğer bir ortak bulursak diğerlerinin yaptığı kadar hızlı yapmamamız için hiçbir neden yok" diyen Dr. O'Bryan-Tear, Telegraph'a şöyle konuştu:
"Tedarik nedeniyle, gelişmekte olan ülkeleri aşılamak mümkün olmadığı için, pandeminin iki veya üç yıl daha süreceğini düşünüyorum. Bu süre zarfında virüs mutasyona uğrayacak, bu nedenle yeni katılımcıların denemede bulunmaları için bolca fırsat var."
Kaynak: Independent Türkçe
En Çok Okunan Haberler
- Suriye'yi nasıl terk ettiğinin ayrıntıları ortaya çıktı!
- Petlas'tan o yönetici hakkında açıklama
- Nevşin Mengü hakkında karar
- 3 zincir market şubesi mühürlendi
- Geri dönüş gerçekten 'akın akın' mı?
- Eski futbolcu yeni cumhurbaşkanı oldu
- Fidan'dan 'Suriye Kürtleri' ve 'İsrail' açıklaması
- Müge Anlı'nın eşine yeni görev
- Bakanlık 5 ildeki lahmacuncuları ifşa etti
- AKP’nin tabutu CHP sıralarına kondu