Bin Ali'nin bıçaklanan bir akrabası öldü

Tunus'un 23 yıllık iktidardan sonra ülkeden kaçan devlet başkanı Zeynelabidin Bin Ali'nin eşinin yeğeni İmed Trabelsi'nin askeri bir hastanede öldüğü bildirildi.

Bin Ali'nin bıçaklanan bir akrabası öldü
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 16.01.2011 - 08:24

Başkent Tunus'taki askeri hastaneden adının açıklanmasını istemeyen bir yetkili, bıçaklandığını söylediği İmed Trabelsi'nin cuma günü öldüğünü kaydetti ancak nasıl ve nerede bıçaklandığı hakkında bilgi vermedi. Trabelsi'nin ölümü, Bin Ali çevresinden teyit edilen ilk ölüm vakası oldu. Zeynelabidin Bin Ali'nin eşi Leyla'nın çok sevdiği belirtilen İmed Trabelsi'nin ölüm tarihinin, Bin Ali ailesinin sokak baskısıyla ülkeden kaçtığı güne denk gelmesi dikkati çekti.

 

İslamcı Ennahda Partisi'nin sürgündeki lideri dönüş hazırlığında

Tunus'un sürgünde yaşayan İslamcı partisi Ennahda'nın lideri Raşid Gannuşi, ülkesine dönme hazırlığında olduğunu söyledi. Telefonla AFP'ye açıklamada bulunan Gannuşi, bir ulusal birlik hükümetinin kurulmasına da hazır olduğunu söyledi.

İngiltere'nin başkenti Londra'da sürgünde olan Gannuşi, ''Dönüş hazırlığındayım'' derken, ne zaman Tunus'a döneceğinin sorulması üzerine de ''yakında'' yanıtını verdi. ''Tunus intifadası diktatörlüğü çökertti'' diyen Gannuşi, Zeynelabidin Bin Ali'nin kaçışından sonra siyasi sistemde bir parçalanma olduğunu ortak bir temelde anlaşmaya varmanın zaman alacağını da sözlerine ekledi.

Bin Ali rejimi tarafından yasaklanan Ennahda'nın lideri olar Gannuşi ile eski başbakan Muhammed Gannuşi arasında hiçbir akrabalık bağı bulunmuyor.

 

Mebaza hem Burgiba hem de Bin Ali ile çalışmış bir siyasetçi

Tunus'ta Zeynelabidin Bin Ali'nin halkın sokağa dökülmesi sonucu dün ülkesinden kaçmak zorunda kalmasının ardından devlet başkanlığına vekalet etmesi için Anayasa Konseyi tarafından seçilen 78 yaşındaki Fuad Mebaza, Tunus'un her iki başkanıyla da çalışmış bir siyasetçi.

Gençlik yıllarından beri, bağımsızlığın mimarı, Tunus'un kurucusu ve ilk devlet başkanı Habib Burgiba ve onu devirerek yerine geçen, düne kadar da bu görevde kalan Bin Ali ile çalışan Mebaza'nın, allak bullak olmuş bir ülkede en fazla 2 ay içinde genel seçimlerle devlet başkanlığı seçiminin düzenlenmesi başta olmak üzere hassas bir siyasi dönemi yönetmesi bekleniyor.

Tunus'a 1956'da Fransızlardan bağımsızlığını kazandıran ve sonraki dönemde de ülkenin siyasi yaşamına hakim olan Düstur Partisi üyesi olan Mebaza, Kasım 1987'de Bin Ali'nin iktidara gelişiyle adını Demokratik Anayasal Birlik (RCD) değiştiren partinin lider kadrosundaki yerini hiç kaybetmedi.

Mebaza, 1997'de Meclis Başkanı oldu ve sesinin tonunu bir kez olsun yükseltmemesiyle tanınıyor. Uzun yıllar Kartaca Belediye Başkanı olan yeni Devlet Başkanı siyasi yaşamı boyunca iki kez Gençlik ve Spor Bakanı, birer kez de Sağlık ve Kültür Bakanı olarak görev yapmıştı.

 

Yaralanan Fransız foto muhabiri öldü

Tunus'taki gösterilerde cuma günü yaralanan Fransız foto muhabirinin bu sabah öldüğü bildirildi. Muhabirin yakınları ile başkent Tunus'taki Fransız konsolosluğundan bir kaynak, bir gösteriyi izlediği sırada polis memuru tarafından atılan gaz bombasının başına isabet etmesiyle yaralanan EPA ajansı için çalışan 32 yaşındaki Lucas Mebruk Dolega'nın öldüğü belirtildi. Yaralı halde hastaneye kaldırılan ve ameliyata alındıktan sonra suni olarak uyutulan Dolega, Tunus'taki Yasemin Devriminin ilk yabancı gazeteci kurbanı olarak kayıtlara geçti.

 

'Halkın 23 yıllık öfkesinin patlaması'

Tunus'ta aralık ortasında diplomalı seyyar satıcının kendisini yakarak öldürmesiyle patlak veren ve 23 yıllık Zeynelabidin Bin Ali iktidarına son veren olaylar, ''halkın 23 yıllık öfkesinin patlaması'' olarak yorumlanıyor. Başkent Tunus'ta, Devlet Başkanlığı Sarayının bulunduğu Kartaca mahallesinde 56 yaşındaki emekli Ferhat Hafayed, yağmalamaların hedef seçilerek yapıldığına, bu yerlerin çoğunun eski başkana ait mülkler olduğuna dikkati çekti.
Hafayed, ''Bu tıpkı Fransız Devrimi gibi. Bir dönemin sonu. Gerçek bir değişim umuyorum. Böyle devam edemeyiz'' dedi. Bazı görgü tanıkları da, yağmalama olaylarının, devrik Bin Ali'nin yandaşları tarafından yapıldığını savundu.

Başkent ve banliyölerinin sakinleri genelde korku ve endişelerini dile getirirken, yollarda tank ve kamyonlar dikkati çekiyor. Sokaklarda, bir zamanlar her yeri süsleyen Bin Ali'nin portrelerinin parçalanmış hali göze çarparken, personel idaresi okumasına rağmen resepsiyonist olarak Gammarth'da bir otelde çalışan Meryem, ''Şimdi herkes ailesi için endişeleniyor'' diyor.

Vekil devlet başkanı Fuad Mezaba konusunda da endişelerini dile getiren Meryem, ''O bir burjuva, halktan gelmiyor. İnsanlar onu kabullenmeyecek'' yorumunda bulundu. Aynı otelde çalışan Abri de, insanların özgürlük istediğini gösterdiğini ancak Arap dünyası demokrasiye alışık olmadığı için Batı'nın kendilerine yardım etmesi gerektiğine inandığını söyledi.

 

Sokağa çıkma yasağı hafifledi

Tunus'ta Zeynelabidin Bin Ali'nin 23 yıllık ''saltanatını'' bırakıp kaçmasına yol açacak olayların ardından güvenliğin yeniden tesisi için başlatılan sokağa çıkma yasağı hafifletildi. Adının açıklanmasını istemeyen bir yetkili, ''Güvenlik durumundaki iyileşme dolayısıyla sokağa çıkma yasağının yerel saatle 18.00 ile 05.00 arasında uygulanmasına karar verilmiştir'' dedi. Daha önce sokağa çıkma yasağı resmi olarak 18.00 ile 06.00 olarak belirlense de güvenlik güçleri yasağı 17.00 ile 07.00 arasında uyguluyordu. Buna karşın, 3 kişiden fazla toplanma yasağı, kontrol noktalarından kaçmaya çalışanlara ateş açılabilmesine olanak sağlayan yetki gibi diğer önlemler sürüyor.

 

Şeriatı, şiddeti teşvikle suçlanıyor

Tunus'ta, devrik devlet başkanınının güvenliğinden sorumlu yetkili, şiddeti teşvik ve milli güvenliği tehditle suçlanıyor. Devlet Televizyonu "Devlet başkanlığı muhafızlarının eski başkanı, halk arasında bölünmeye yol açmak, milli güvenliği tehdit etmek ve Tunuslular arasında silahlı şiddeti kışkırtmaktan mahkemeye çıkacak" denildi. Dün, Ali Şeriati'nin yakalandığı bildirilmişti.

 

PDP önünde silahlı çatışma

Tunus'ta muhalif İlerici Demokratik Parti (PDP) binası önünde çatışma çıktığı ve ardından birçok kişinin gözaltına alındığı bildirildi. PDP'den İssam Çebbi, AFP'ye yaptığı açıklamada, PDP yakınlarındaki bir binada saklanan bir grubun, yakınlardaki bir taksiyi durdurup arama yaptığı sırada polislere ateş açtığını, taksidekilerin silahlı olduğunu aktardı. Çebbi, polislerin ateşe karşılık verdiğini, çatışmada ölen ya da yaralanan olmadığını, silahlı kişiler dahil birçok kişinin gözaltına alındığını anlattı.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler