Binler Hrant için yürüdü

Hrant Dink'in katledilişinin 5. yıl dönüm gününde yaklaşık 20 bin kişi Taksim Meydanı'ndan Agos'un önüne protesto yürüyüşü gerçekleştirdi. Dink için İstanbul'daki ikinci yürüyüş şu sıralarda Taksim'de başladı.

Binler Hrant için yürüdü
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 19.01.2012 - 11:23

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink, katledilişinin 5’inci yılında ailesi ve arkadaşları tarafından düzenlenecek slogansız, flamasız, bayraksız bir şekilde “sessiz yürüyüşle” anıldı. Yaklaşık 20 bin kişinin yürüyüşe katıldığı belirtiliyor.

FOTO GALERİ- BİNLER HRANT İÇİN YÜRÜDÜ

“Hrant’ın Arkadaşları” tarafından organize edilen, bugün saat 13.30’da Taksim Meydanı'nda başlayan yürüyüş saat 14.30 sıralarında Hrant Dink’in öldürüldüğü Agos gazetesinin Şişli’deki binası önünde sona erdi. Ellerinde Türkçe ve Ermenice olarak 'Hepimiz Hrant'ız hepimiz Ermeniyiz' pankart ve dövizleri taşıyan binlerce kişi saat 15.00'te gazete binası önünde 1 dakikalık saygı duruşunda bulundu.

En önde Hrant Dink'in eşi Rakel Dink ve çocuklarının yer aldığı yürüyüşe, sanatçılar, milletvekilleri, aydınlar, yazarlar, siyasi parti temsilcisi, sivil toplum kuruluşu temsilcileri de katıldı.

Hrant'ın Arkadaşlarından gelen destek çağrısında yürüyüşte slogan atılmayacağı, örgütsel flama ve bayrak taşınmayacağı açıklanmıştı.

20 kişi gözaltında

Beyoğlu'nda bazı iş yerlerine zarar verdikleri belirtilen 20 kişi gözaltına alındı.

Alınan bilgiye göre, Agos gazetesi Genel Yayın Yönetmeni iken 5 yıl önce uğradığı silahlı saldırıda hayatını kaybeden Hrant Dink'in anılması amacıyla düzenlenen yürüyüşe katıldıkları ve dağılım sonrasında Taksim'de bazı iş yerlerine zarar verdikleri belirtilen 20 kişi hakkında gözaltı işlemi uygulandı.

Bu kişiler Vatan Caddesi'ndeki İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne getirildi.
 

Taksim'de ikinci yürüyüş

Agos gazetesi Genel Yayın yönetmeni iken 5 yıl önce uğradığı silahlı saldırıda hayatını kaybeden Hrant Dink için kalabalık bir grup Taksim'den Galatasaray'a yürüdü.

Kendilerine ''Hrant'ın arkadaşları'' adını veren grubun çağrısı ile Taksim Meydanı'nda bir araya gelen ve üzerinde ''Hesabını Soracağız'' yazılı pankart açan grup, ''Hesabını Soracağız'', ''Bu dava bitmedi, yeni başladı'' şeklinde sloganlar atarak yürüyüşe geçti.

İstiklal Caddesi'nde boyunca sloganlar atarak yürüyen grup adına Galatasaray Lisesi önünde Ermenice açıklamayı Murat Gözoğlu yaptı.

Türkçe açıklamayı yapan Sayat Tekin, Dink'in öldürülüşünün 5. yılında hesap sormak için sokakları dolduranların Hrant'ın katledilişinin, toplumsal bellek yitiminin kurbanı edilmeyeceğini gösterdiğini dile getirdi.

''Bizler, bu siyasi cinayetin şahidi nesiller olarak, bu olayın gerçek faillerini yargılayacak ve onlardan bunun hesabını mutlaka soracağız'' diyen Tekin, Hrant'ın katillerinin çok iyi tanındığını söyledi.

Tekin, şöyle devam etti:
''Rakel daha ilk gün 'bir çocuktan katil yaratan karanlık' diye özetlemişti gerçek katili. O karanlık, o ırkçı, katliamcı kapitalist sistem çok uzun zamandır üzerimizde ve hala aynı pervasızlıkla cinayetler işlemeye devam ediyor. Her seferinde suçüstü yakalanıyor ve her seferinde aynı aymazlıkla suçunu inkar ediyor. Ama bizler, tüm katledilenlerin hesabını tek tek soracağız.''

Tekin, 5 yıl süren Hrant Dink davasında, hiçbir devlet görevlisinin yargılanmadığını dile getirerek, dava sürecinde yapılması zaruri olan soruşturmaların engellendiğini savundu.

Buradaki açıklama sırasında yürüyüşe katılanların bir bölümü mumlar yakarak ellerinde tuttular.

Açıklamanın ardından Emeğe Ezgi grubu Ermenice ve Türkçe şarkılar seslendirdi.

 

Sırrı Süreyya Önder: Cinayeti devlet üstlenmiştir

Sırrı Süreyya Önder, mahkemenin Dink davası ile ilgili kararını şu sözlerle eleştirdi:

"Demokratik haklarını savunmak için bir araya gelen öğrencilerden, doğasına, kurduna kuşuna sahip çıkan çevrecilere kadar herkesi bir örgüt torbasına koyma konusunda çok mahir olan bu devlet, devletin gizli açık bütün yapılanmalarının kol kola girip işlediği bir cinayet örgütün varlığını yansıtıyor. Hükümet kendini 'bu yargının tasarrufudur' deyip bunun dışına atamaz çünkü soruşturma izni hükümetten istendiğinde mesela MİT mensupları için vermedi. Bu statükonun, bu zalimliğin önemli bir parçası. Bu dediğim şeylerden örgüt çıkaran devlet bundan çıkarmıyorsa bu bir tek anlama gelir. Cinayeti devlet üstlenmiştir, katil de devlettir. Bundan sonraki temyiz sürecinden bahsedilmesi hiç önemli değil artık. Bu halkın vicdanında mahkûm olmuştur. Temyiz hiç önemli değil.''

 

Ahmet Hakan: Bu bir protesto

Yürüyüşe katılan isimlerden gazeteci Ahmet Hakan, “sessiz yürüyüş'ün iki açıdan önemli olduğunu belirterek şunları söyledi:

"Bu bir anma, aynı zamanda bir protesto. Vicdanları kanatan mahkeme kararına tepkinin dile getirilmesi açısından önemli. Mahkemenin kararını çok yadırgadım. Bu cinayet milli duyguları kabarmış iki çocuğun yapabileceği bir şey değil, olayın ardından yaşanan ihmaller zinciri de bir örgütsel yapıya işaret ediyor."

 

Gülten Kaya: Türkiye'nin vicdanlı insanları

Sanatçı Ahmet Kaya’nın eşi Gülten Kaya, "Buradaki insan sayısının Türkiye’deki tüm vicdanlı insanları temsil ettiğini düşünüyorum. Türkiye bir kırılma noktasından geçiyor. Buraya gelen insanlar, diğer tüm kimliklerinden soyutlanarak bir kardeşleri öldürüldüğü için buraya geliyor. Ben bunu çok önemsiyorum" dedi.,

 

Kılıçdaroğlu'ndan telefon

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Hrant Dink'in öldürülüşünün 5. yıl dönümünde eşi Rakel Dink'i telefonla arayarak, üzüntüsünü paylaştı.

CHP Genel Merkezinden yapılan açıklamada, Kılıçdaroğlu'nun, telefon görüşmesinde Rakel Dink'e, ''Kuşkusuz acınız çok büyük. AKP'nin güdümündeki yargının kararının da acınıza acı kattığını biliyorum. Parasız eğitim isteyenlerin örgüt üyesi diye yargılandığı ülkemizde, eşinizi öldürenlerin örgüt üyesi kabul edilmemesi garabetinin ayıbı, yargıyı bu hale getirenlere aittir'' dediği bildirildi.

 

Diyarbakır’da da anıldı

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink, katledilişinin 5. yıl dönümünde Diyarbakır’da da çeşitli etkinliklerle anıldı.

İHD, Mazlum-Der ile TİHV Diyarbakır Barosu’nda anma düzenledi. Kurumlar adına açıklama yapan Diyarbakır Barosu Başkanı Mehmet Emin Aktar, “Hakikati istiyoruz. Yalın çıplaklığıyla hakikati. Hrant için, adalet için, biz bitti demedikçe bu dava böyle bitmez. Başbakan, ‘Hrant Dink cinayetini aydınlatmak namus borcumuzdur’ demişti; buna Uludere'yi de eklersek hükümet borç batağındadır.  Bu anlayış ‘Benim devletim suç işlemez. Benim devletim insan öldürtmez. Benim devletim yurttaşlarını bombalamaz’ zihniyetinin dışavurumudur.  Ama bizler hukuksuzluk cehennemini cennete çevirme yolundaki mücadelemizde, Hrant'ı yaşatacağız” diye konuştu.

 

Bodrum'da kırmızı karanfiller bırakıldı

Bodrum Belediye Meydanı'nda toplanan bazı siyasi partilere mensup bir grup, sloganlar atarak Hrant Dink'in fotoğrafının önüne kırmızı karanfiller bıraktı.

Grup adına basın açıklamasını okuyan Kazım Öztürk, Hrant Dink'in ölüm yıl dönümüne 2 gün kala mahkemenin verdiği kararı unutmayacaklarını söyledi.

''Sarı Gelin'' türküsünün hoparlörden dinletildiği eylem, olaysız sona erdi.



Edirne'de üniversite öğrencilerinden protesto

Edirne'de bir grup üniversite öğrencisi, Hrant Dink cinayeti davasında alınan kararı protesto etti.

Trakya Üniversitesi'nde okuyan bir grup öğrenci, Hrant Dink cinayeti davasında alınan kararı protesto etmek amacıyla Saraçlar Caddesi'nde toplandı.

Çeşitli sloganlar atan grup adına bir açıklama yapan grup adına Fırat Biter,alınan kararı protesto ettiklerini söyledi.

Polisin yoğun güvenlik önlemi aldığı eylemde grup, basın açıklamasının ardından dağıldı.
 

İLGİLİ HABERLER İÇİN TIKLAYINIZ

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler