Bir aylığına tek hane

Temmuz ayında yıllık yüzde 9.79 ile ‘tek’ haneye gerileyen enflasyon için uzmanların da ‘tek’ ortak görüşü var: Erken sevinmeyin, tekrar artacak!

Yayınlanma: 03.08.2017 - 22:19
Abone Ol google-news

Türkiye’de nisan ayında yüzde 11.87’lik seviye ile 9 yılın zirvesini gören enflasyon temmuzda tek haneye indi. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı verilere göre Haziran 2017’de yıllık yüzde 10.9 olan Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), temmuz ayında yüzde 9.79’a geriledi. Ekonomistler, tek haneye inen enflasyonun ağustos ayında yeniden çift haneye yükseldikten sonra kasım ayına kadar çift hanede kalacağına dikkat çekerken, haziran ayında yüzde 14.87 olan yıllık Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) ise geçen ay yüzde 15.45’e çıktı.

Temmuz ayında yıllık gıda enflasyonu da yüzde 10.07 ile çift hanede kalmaya devam etti. Enflasyondaki tek hanenin kalıcı olmayacağına dikkat çeken QNB Finans Yatırım Başekonomisti Burak Kanlı, aralık ayına kadar enflasyonun yüzde 10’un üzerinde seyredeceğini belirtti.

Belirsizlik çok

Ekonomist Gizem Öztok Altınsaç ise şu değerlendirmeyi yaptı: “Ağustosta da ılımlı bir rakam gördükten sonra yılın son çeyreğinde eylül ile beraber yeniden çift hane görülebilir. Kasım ayında yüzde 11’lere değme riski mevcut.” Ağustos-kasım döneminde yüzde 11- 12 aralığına tekrar yükselmesi beklenen enflasyonun yılı tek hanede kapatmasının halen zor olduğuna değinen Ekonomist Haluk Bürümcekçi, “Gıda fiyatlarının belirsizliği, ham petrol ve emtia fiyatlarının görünümü, döviz kuru hareketleri ve kamu fiyat/vergi ayarlamaları enflasyon üzerindeki risklerin yönünü belirleyecek” dedi. Bürümcekçi, beyaz eşya ve mobilya sektöründeki geçici vergi indirimlerinin ekim ayında geri alınacak olmasının enflasyonu geçici olarak yükselteceğini aktardı.

Avro’yu zıplattı

Enflasyon rakamlarının açıklanmasından sonra döziv piyasası da hareketlendi. Dolar kuru 3.55 TL’ye yaklaşırken, TÜİK verilerinin açıklanmasıyla birlikte, Avro da 4.20 TL seviyesini de aşarak önceki gün kırdığı rekorunu yeniledi.

Ücretlinin enflasyonu çift hane

Birleşik Metal-İş Sendikası Sınıf Araştırmaları Merkezi (BİSAM), enflayon verilerini, Enflasyon ve Hayat Pahalılığı Dönem Raporu ile değerlendirdi. Ücretliler için enflasyonun iki haneli kalmaya devam ettiğinin altı çizilen raporda, yıllık TÜFE’nin kendi hesabına çalışanlar için yüzde 10.3, ücretsiz aile işçilerinde yüzde 10.38 olarak gerçekleştiği, profesyonel meslek gruplarının ise yüzde 10.5 ile enflasyonu en fazla yaşayan grup olduğuna dikkat çekildi. Raporda, “Asgari ücret enflasyon karşısına alım gücünü bir yılda yüzde 1.7 seviyesinde kaybetti” denildi.

Olumsuz hava koşulları etkisi

Halk Yatırım Araştırma Direktörü Banu Kıvcı Tokalı ise gerek baz etkisinin zayıflaması gerekse de hava koşullarının gıda fiyatları üzerindeki olası olumsuz etkisi ve küresel risk algılamasındaki dalgalanmaların kur üzerinde oluşturabileceği baskı nedeniyle, ağustos ayından itibaren enflasyonda tekrar yüzde 10’lu seviyelere geri dönülebileceğine değindi.

 

Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler