Bir çocuğa tam 22 dava
Pozantı ve polis şiddeti mağduru çocuğa 22 dava açıldı ve 370 bin TL para cezası kesildi.
Mersin’de 13 yaşındayken polise taş attığı iddiasıyla gözaltına alınan, 14 yaşında polisin attığı biber gazı kapsülüyle ağır yaralanan M.K, polisler hakkında suç duyurusunda bulunduktan sonra defalarca gözaltına alındı, hakkında 6 ayrı dava açıldı ve ailesine toplam 370 bin lira para cezası kesildi. Pozantı Cezaevi’nde yaşanan şiddet ve cinsel istismar olaylarıyla ilgili ayrıntılı ifade veren M.K, polisin hedefi haline geldi. HD Mersin Şube Başkanı Ali Tanrıverdi, şu an 17 yaşında olan M.K. ve ailesinin baskılara dayanamadıkları için Mersin’i terk ettiklerini açıkladı.
Şırnak’ın Silopi ilçesine bağlı köylerinin boşaltılması üzerine Mersin’e göç etmek zorunda kalan bir ailenin çocuğu olan M.K, 2010 yılında 13 yaşındayken katıldığı bir eylemde polise taş attığı gerekçesiyle gözaltına alınıp tutuklandı. Tahliye olan M.K, esnaflık yapan ailesinin yanında çalışmaya başladı. Ancak M.K, 2011’in haziran ayında, işten çıkıp evine giderken yüzüne gaz kapsülünün isabet etmesiyle ağır yaralandı. 3 gün boyunca MEÜ Tıp Fakültesi Hastanesi’nde yoğun bakımda kalan M.K, hayatta kalmayı başardı ancak yaralanmanın kalıcı etkilerinden kurtulamadı. İHD Mersin Şubesi, M.K’nin gaz kapsülüyle yaralanmasının ardından ailesiyle birlikte suç duyurusunda bulundu, ancak bu girişimler polisler hakkında dava açılmasına yetmedi. Ancak bundan sonra M.K. ve ailesinin hayatı adeta kâbusa döndü. İHD Mersin Şube Başkanı Ali Tanrıverdi, “Polisler hakkında suç duyurusunda bulunulmasının ardından M.K. defalarca gözaltına alındı. 7 kere tutuklandı. Mersin, Pozantı, Sincan, Şakran, Mardin cezaevlerine gönderildi. Çok ciddi fiziki ve psikolojik baskılar vardı üzerinde. Şu an 22 dosyası var. Aynı zamanda devlet malına zarar verdiği gerekçesiyle ailesine toplam 370 bin lira idari para cezası verildi. Ailesi Emniyet’e çağrıldı, işbirliği teklif edildi. En sonunda Mersin dışına çıkmak zorunda kaldılar. Son olarak ağır ceza mahkemesinde bir dava daha açtılar” dedi.
M.K’ye psikolojik destek veren Akdeniz Belediyesi İştar Kadın ve Çocuk Danışmanlık Merkezi uzmanlarından psikolog Fahriye Cengiz ise, M.K’nin Siteler Mahallesi’nde “etiketlenmiş” çocuklardan biri olduğunu, sürekli gözaltına alındığını söyledi. Cengiz, “Mahallede ne olsa M.K. suçlanıyordu. Üzerine ifadeler veriliyordu. Hatta bir keresinde M.K. gözaltındayken yaşanan bir olaydan dolayı da M.K’yi suçlamışlardı” dedi. Cengiz, M.K’nin Pozantı Çocuk Cezaevi’nde yaşananlarla ilgili olarak ayrıntılı bilgiler verdiğini, bu nedenle hedef haline gelmiş olabileceğini söyledi.
‘Polisler korunuyor, çocuklara ajanlık teklif ediliyor’
M.K’nin 2011’de gaz kapsülünün başına isabet etmesi sonucu ağır yaralandığını ancak sorumlu polisler hakkında dava açılmadığını anımsatan Tanrıverdi, “Bu tip olaylarda genel olarak polisin tavrı şudur. MOBESE arızalıdır, çevredeki kamera sistemleri bozuktur. Savunma bunun üzerine kurulur ve polisler korunur. Olayın üstü kapatılır. M.K’nin durumunda olan çocukların yaşadıkları baskılardan biri de ajanlaştırma çabaları. Bunun somut örneklerini cezayla sonuçlanan mahkeme dosyalarında görüyoruz. Ceza davalarında genelde çocukların birbirlerini suçlayan ifadeleri yer alıyor. Bu ifadelerin dışında somut bir delil olmadan çocuklar cezalandırılıyor” dedi.
En Çok Okunan Haberler
- Suriye'yi nasıl terk ettiğinin ayrıntıları ortaya çıktı!
- Petlas'tan o yönetici hakkında açıklama
- Nevşin Mengü hakkında karar
- 3 zincir market şubesi mühürlendi
- Geri dönüş gerçekten 'akın akın' mı?
- Eski futbolcu yeni cumhurbaşkanı oldu
- Fidan'dan 'Suriye Kürtleri' ve 'İsrail' açıklaması
- AKP’nin tabutu CHP sıralarına kondu
- Colani'den İsrail hakkında ilk açıklama
- Müge Anlı'nın eşine yeni görev