Bir uyarı da KİPTAŞ'a

Başbakanlık Etik Kurulu, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin konut yapım firması olan KİPTAŞ'ı "şeffaf" ve "hesap verebilir" olmaları yönünde uyardı.

Yayınlanma: 11.08.2011 - 08:14
Abone Ol google-news

KİPTAŞ tarafından gerçekleştirilen konut satışlarında hak sahiplerinin yerlerinin teslim aşamasında kura ile belirleniyor. Konum itibariyle farklı cephelerde olan daireler için artı ve eksi şerefiye bedelleri uygulanıyor. Başbakanlık’a başvuran bir kişi, herhangi bir yolsuzluğa ve haksız kazanca neden olmaması için  kura çekiminden önce hangi dairenin ne kadar şerefiye bedelinin olduğu ve toplamdaki şerefiye bedellerinin sıfıra eşit olduğunu görebilmek amacıyla KİPTAŞ’tan  defalarca bilgi istediğini ancak KİPTAŞ’ın şerefiye bedellerinin açıklanmayacağının belirtildiğini söyledi. Başvuru sahibi, 7 Aralık 2010 tarihinde yapılan kura çekiminde çekilişe katılacak kişiler tarafından şerefiye listelerinin kuradan önce ilan edilmesinin istenildiğini fakat KİPTAŞ yetkilileri tarafından bu talebin karşılanmadığını, bu durumun çekilişe katılacak kişiler tarafından protesto edilmesi üzerine şerefiye listelerinin kura çekiminin yapılacağı yerin dışındaki bir panoda ilan edildiğini ve böylece kura çekimine başlandığını savundu.

‘Saydam ol hesap ver’

Başbakanlık Etik Kurulu tarafından yapılan incelemede KİPTAŞ oybirliği ile suçlu bulundu. Başbakanlık hazırladığı raporda şöyle dedi:

“İdarenin şerefiye bedellerini kura öncesi asmak mecburiyeti olmadığına ilişkin tutumuna karşılık, kamu yönetiminde saydamlık, hesap verilebilirlik ve güven ilkelerinin gerçekleşmesi bakımından bu tür işlemlerde bilgilendirme gereklidir. Kamu görevlileri, halkın kamu hizmetine güven duygusunu zedeleyen, şüphe yaratan ve adalet ilkesine zarar veren davranışlarda bulunmaktan kaçınmalı ve halkın bilgi edinme hakkını kullanmasına yardımcı olmalıdırlar.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler