Bir zamanlar Güneydoğu'nun besicilik merkeziydi

Bir zamanlar Doğu ve Güneydoğu Anadolu'nun hayvancılık merkezi olan ve 200 milyon doları aşan canlı hayvan ihracatı gerçekleştirilen Gaziantep'te, hayvancılık sektörünün alınacak tedbirlerle yeniden canlandırılması isteniyor.

Bir zamanlar Güneydoğu'nun besicilik merkeziydi
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 07.05.2010 - 09:02

Gaziantep Et ve Süt Üreticileri Derneği Başkanı Mevlüt Polat,Türkiye'nin bugün neden et ithal eder konuma geldiğine ilişkin değerlendirmede bulundu.

Türkiye'de her hükümetin kendi tarım ve hayvancılık politikasını belirlediğini, her hükümet değişiminde sektörün revizyona uğradığını belirten Polat, Türkiye'nin tarım ve hayvancılık politikasını AB standartlarına getirmesi gerektiğini söyledi.

Etin, temel tüketim grubuna girdiğini ifade eden Polat, ''Temel tüketim maddesi olmasına rağmen KDV hala yüksek. Bu, et fiyatlarına yansıyor. Bugün yüzde 8 olan KDV, ette yüzde 1'e düşürülmeli. Bu, fiyatlara otomatik olarak yansıyacaktır'' diye konuştu.
 

''Canlı hayvan fabrikasıydı"

Türkiye'de işsizliğin artmasının temel nedenlerinden birinin tarım ve hayvancılık politikasından kaynaklandığını belirten Polat, şöyle dedi:

''Ülkemizin Doğusu, tabiri caizse canlı hayvan fabrikasıydı. Bugün ise Trakya'dan doğuya damızlık hayvan sevkiyatı var. Doğu ve Güneydoğu'da boşaltılan köyler ve mezralar yüzünden hayvancılık bitti. Hem insanlar göçe zorlandı ve şehirlerde işsizlik had safhaya ulaştı hem de ülke ekonomisine katkıda bulunacak araziler boşta kaldı. Bu da bir etken. Diğer yandan ülkemizde kırmızı et sıkıntısı yaşanmasının nedenlerinden birisi de karkas eti 8 kilo olan kuzuların kesimine izin verilmesidir. Yılın belli aylarında dişi ve küçük hayvan kesimi yasaklanmalı.''

''İthalat, besicilere darbe vuracak"

Gaziantep'in geçmişte, Doğu ve Güneydoğu Bölgesinin hayvancılık merkezi olduğunu, özellikle Arap ülkelerine canlı hayvan gönderildiğini vurgulayan Polat, şunları kaydetti:

''Canlı Hayvan İhracatçıları Birliği daha önce Mersin'deydi, büyük potansiyeli nedeniyle 1984'de Gaziantep'e getirdik. 1984 yılında 146,9 milyon dolarlık, 1988 yılında 200 milyon dolardan fazla canlı hayvan ihracatımız vardı. Gaziantep'te tatil günleri de dahil olmak üzere günlük 9,800 baş hayvan ihraç ediliyordu. O yıllarda ülkemiz dünya sıralamasında üst sıralarda yer alırken şimdi ise bu sıralamada en alttayız.''

1991 yılında Körfez Savaşı ve ambargonun ardından canlı hayvan ihracatının düşüşe geçtiğini, bu rakamın 2000 yılında 1,8 milyon dolara gerilediğini belirten Polat, bugün ise canlı hayvan ihracatı yapılmadığını kaydetti.

Mevlüt Polat, Arap ülkelerinin bugün Türk Cumhuriyetleri, Ermenistan gibi ülkelerden çok ucuza canlı hayvan ithal ettiğini ifade etti.

Türkiye'nin et ithalatı yapmasının geçici bir tedbir olacağını, besicileri tehdit edeceğini belirten Polat, ''İthalat uzun vadede besicilere büyük darbe vuracak. Kurumumuza bağlı 629 üyemiz varken bugün üye sayımız 200'e düştü. Önemli olan, ülkemizde besiciliğin canlandırılmasıdır. Hayvancılığı canlandırmak için yalnızca damızlık canlı hayvan ithal edilmeli. Yem desteği verilmeli. Hükümet derhal Tarım ve Hayvancılık Şurası düzenlemeli. Yeni tarım ve hayvancılık politikasını belirlemeli'' diye konuştu.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler